Razmatra se ta mogućnost

Izrael suočen s prijetnjom Europe: Meta je zvižduka i negodovanja, hoće li ga izbaciti s Eurosonga?

Noa Kirel - 2 Noa Kirel - 2 Foto: Profimedia

Izraelu prijeti da na ovogodišnjem Eurosongu osvoji nula bodova jer glazbenici i javnost pozivaju na bojkot četverostrukog pobjednika zbog vojne kampanje u Gazi, piše časopis Politico.

U šaroliki glazbeni festival politika se uplela i ranije. Prije dvije godine s natjecanja 2022. izbačena je Rusija, a pobijedila je Ukrajina.

Sada je meta zvižduka i negodovanja - Izrael.

Više od tisuću glazbenika u Švedskoj je potpisalo otvoreno pismo upućeno organizatoru ovogodišnjeg događaja, Europskoj radiodifuznoj uniji (EBU), optužujući je za licemjerje pred humanitarnom katastrofom u Gazi.

Pogledaji ovo Nebulossa Zanimljivosti Španjolci podijeljeni zbog pjesme koju šalju na Eurosong, evo zašto se neki žestoko zalažu za njezino povlačenje s natjecanja!

Švedska će u svibnju biti domaćin natjecanja u Malmöu. I finski su umjetnici pozvali finsku javnu radioteleviziju Yle da pritisne EBU kako bi se spriječilo "da zemlja umiješana u ratne zločine, koja nastavlja s vojnom okupacijom dobije mogućnost javnog nastupa da bi ispolirala svoj imidž".

Smatrate li da Izrael treba biti izbačen s Eurosonga?

  • Da
  • Ne

Ukupno glasova:

"EBU je pregledao popis sudionika za natjecanje 2024. i zaključio da izraelska javna telvizija KAN ispunjava sve natjecateljske propise za ovu godinu. To je u skladu s pravilima ostalih međunarodnih organizacija koje su zadržale izraelske sudionike u velikim natjecanjima", kazao je direktor EBU-a Noel Curran.

Pogledaji ovo Neda Ukraden Celebrity Španjolski predstavnici na Eurosongu plagirali Nedu Ukraden? Oglasila se i pjevačica: "Platit će sigurno!"

No javne televizije, članice EBU-a osjećaju pritisak. Švedski SVT, domaćin natjecanja, pozvao je EBU da odluči tko može sudjelovati.

Irski RTÉ primio je gotovo 500 e-poruka s pozivom da odustane od natjecanja ako u njemu bude sudjelovao i izraelski predstavnik.

Simpatizeri Palestinaca polugoli su klečali na snijegu ispred norveškog NKR-a tražeći isključenje Izraela.

Islandski RÚV priopćio je da će odgoditi odluku o tome hoće li se sudjelovati u ovogodišnjem natjecanju nakon što završi nacionalni selekcijski proces u kojemu nastupa i palestinska pjevačica.

Izraelski veleposlanik u Švedskoj Ziv Nevo prošli je mjesec ustvrdio da poziv na bojkot Izraela znači podršku Hamasu.

"Ostavite politiku izvan Eurosonga", rekao je.

Pogledaji ovo ukrajina Zanimljivosti Ukrajinci izabrali predstavnike za Eurosong: Poslušajte kako zvuči pjesma koja je već sada favorit za pobjedu!

EBU se uvijek nastojao kloniti politike pa za natjecatelje vrijedi službeno pravilo da ne politiziraju i da ne instrumentaliziraju događaj.

Čak je i islandski bend Hatari novčano kažnjen zbog mahanja palestinskom zastavom pred kamerom na natjecanju u Tel Avivu 2019. No takva politička neutralnost nije bila tako jasno izražena još od 2022. godine.

Prošlogodišnje natjecanje u Liverpoolu okarakterizirale su plavo-žute zastave koje su značile gestu solidarnosti s Ukrajinom i borbom te zemlje protiv ruske invazije.

Curran je rekao da je izbacivanje Rusije potaknuto upornim kršenjem obveza ruske televizije koje se odnose na članstvo u EBU-u i kršenjem vrijednosti javnih medija.

Pogledaji ovo Let 3 - 2 Celebrity Evo kada će Hrvatska nastupiti na Eurosongu, dvije stvari se obožavateljima nikako ne sviđaju: "Zašto su svi oni u istoj večeri?"

"Između izraelskog KAN-a i vlade odnos je sasvim drugačiji. Usporedbe između ratova i sukoba su kompleksne i teške i kao nepolitičkoj medijskoj organizaciji nije na nama da im pribjegavamo", smatra Curran.

"EBU se zalaže za to da Eurosong bude posveta pjesmama. To je nepolitički glazbeni događaj... a ne natjecanje između vlada država", dodao je.

Ljubitelji Eurosonga možda se s njim neće složiti. Jer, jesu li to ciparski i grčki predstavnici opet dodijelili jedni drugima dragocjenih dvanaest bodova?

1/32 >> Pogledaji ovu galeriju Maja Šuput - 2 Maja Šuput - 1 Maja Šuput i Bloom Maja Šuput i Bloom +27 Maja Šuput i Bloom Celebrity Pogledajte koja je naša pjevačica oduševila Majinog Blooma: ''Moj se sin opet malo ljubio i zaljubio!''

 

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene