
Kraljevski kuhar otkrio je što se nalazi na stolu kraljevske obitelji tijekom uskrsnih blagdana.
Galerija



Milijuni Britanaca obilježavaju Veliki petak večerom s ribljim jelom, a ni kraljevska obitelj nije iznimka.
Iako nije poznato što će jesti kralj Charles i kraljica Camilla, poznato je da je pokojna kraljica uživala u pomalo neobičnom jelu za taj drevni običaj koji su započeli prvi kršćani u znak sjećanja na Isusovu žrtvu.
Prema riječima Darrena McGradyja, osobnog kuhara kraljice Elizabete od 1982. do 1993. godine, kraljica je na Veliki petak jela ribu za večeru, ali je tradicionalni oslić ili bakalar zamijenila hakeom. Hake, slična bakalaru i osliću, ali s mekšim i blažim okusom, obično se koristi u curryjima i juhama, a ne u ribljim jelima s prženim krumpirićima.
Darren je u videu na YouTubeu otkrio kako je kraljica voljela da joj se priprema riblje jelo – i to ne samo da je birala neobičnu vrstu ribe.
"Kraljica baš i nije voljela ribu prženu u onom bogatom i hrskavom tijestu – to joj je bilo previše. Više je voljela profinjeniju verziju ribljeg jela s krumpirićima."
"Pomfrit je morao biti izrezan u jednake komade – svaki iste duljine, savršeni pravokutnici'', prenosi Daily Mail.
Umjesto da se hake prži u tijestu, umakala se u brašno, žumanjak i maslac, zatim uvaljala u panko krušne mrvice i deset minuta pekla u pećnici na 200 °C.
Dok većina Britanaca ribu i krumpiriće voli uz obilnu porciju tartarskog umaka i poriluk graška, kraljičin izbor dodatka bio je nešto sofisticiraniji.
Uživala je u domaćem hollandaise umaku s estragonom, pripremljenim od žumanjaka, limuna, estragona, pročišćenog maslaca, soli i papra. Prezentacija jela također je bila ključna. Savršeno simetrični krumpirići morali su biti složeni u kvadrat. Zatim se umak hollandaise kapao oko ruba tanjura, a na ribu bi se stavio cvijet kao ukras.
Na pitanje je li kraljica doista jela ribu s krumpirićima, Darren je rekao: "Na neki način, da."
"Obožavam kombinaciju okusa u ovom jelu i često smo ga posluživali kada je kraljica imala goste na ručku."
Uz riblje jelo, kraljevska obitelj također je uživala u domaćim hot cross bunsima (peciva s križem) na Veliki petak, koje su posluživali uz poslijepodnevni čaj.
Na Uskrs, nakon odlaska na misu u kapeli svetog Jurja, kraljevska obitelj obično uživa u pečenoj janjetini sa želeom od crvenih ribizla. Darren je također otkrio da je, poput svih u vrijeme Uskrsa, pokojna kraljica uživala i u uskrsnim jajima.
U razgovoru za Time magazin opisao je kraljicu kao "čokoholičarku", koja je posebno voljela tamnu čokoladu.
Tijekom korizme odrekla bi se slatkiša pa bi na Uskrs rado pojela jedno ili dva čokoladna jaja. Uz poslijepodnevni čaj posluživali su i "ogroman izbor" ručno ukrašenih čokoladnih jaja kako bi svi članovi obitelji mogli uživati u blagdanskoj poslastici.
Buckinghamska palača potvrdila je da će kralj i kraljica predvoditi članove kraljevske obitelji na uskrsnoj misi ove godine.
A dok se oni pripremaju za Uskrs, Meghan i Harry su na odmoru. Više pogledajte OVDJE.
1/10 >>
Pogledaji ovu galeriju
1/32 >>
Pogledaji ovu galeriju
Pogledaji ovo
Pogledaji ovo
Pogledaji ovo
Pogledaji ovo
Pogledaji ovo
Pogledaji ovo