ne voli o tome pričati

Pjevač Adastre beskućniku dao krov nad glavom: ''Nije znao gdje će i što će, bio je kod mene dvije godine!"

1/5 >> Pogledaji ovu galeriju In Magazin: Adastra - 5 In Magazin: Adastra - 4 In Magazin: Adastra - 3 In Magazin: Adastra - 2 +0 In Magazin: Adastra - 1 Galerija

Zagrebačka grupa Adastra publiku časti dugoočekivanim petim studijskim albumom. Pjevač benda koji je poznat po nepokolebljivoj predanosti društvenim ciljevima, našoj Anji Beneti za In magazin otkrio je kako je i sam jednom beskućniku dao krov nad glavom.

Nasilje nad ženama ne smije se tolerirati - misao je vodilja koja je članove zagrebačke Adastre još prije dvije godine dovele do "Tankog zida". Pjesme posvećene podizanju svijesti o ovom izuzetnom važnom društvenom problemu.

"Trebamo biti nježni prema ženama, djevojakama. Ne vidim razlog zašto se iskaljavati na nekoj slabijoj osobi. Meni je to prestrašno. Mislim da treba raditi na tome i što više pričati o tome.", govori Jerko Marić. 

"Tankim zidom" Adastra je stigla do "Tajnog prolaza". Petog studijskog albuma, na kojem se zvukovno vraćaju svojim korijenima.

"Ima starog rocka iz 2000-ih jer meni je ta glazba iz 2000- ih najazanimljivija. Već su mi neki ljudi rekli, joj to mi zvuči kao ona stara Adastra, kao kad sretneš nekog dobrog prijatelja kojeg dugo, dugo nisi vidio ni čuo, taj neki osjećaj pobuđuje'', govori Jerko. 

Neopisiv osjećaj u njima pobuđuje i činjenica kad se 2008. njihova "Nabujala rijeka" našla na kompilaciji Radio Expressa. Nije mala stvar stati uz međunarodne zvijezde kao što su Jay-Z ili Alanis Morissette.

"Ja imam informaciju da jedino dva hrvatska izvođača su uspjeli doći na tu kompilaciju . To je supjelo sa Tek je 12 sati E.T. i Adastri. Jako sam sretan što je Nabujala rijeka bila na 6000 postaja diljem svijeta . "

A evo još jedna zanimljivost iz tog vremena.

"Na prvom albumu smo snimili električnu gitaru preko mikrofona na koji je Papa govorio ... Ivan Pavao II na svom govoru u Hrvatskoj, prvi put kad je došao u Hrvatsku i sve gitare su snimljene preko tog mikrofona.", govori Jerko. 

Adastra je svoju platformu uvijek koristila za rješavanje važnih društvenih problema. Pjesma za Luku Ritza "Surovi grade" postala je himna protiv nasilja među mladima. Organizirali su i mnoge koncerte za pomoć beskućnicima. Jednom od njih Jerko je dao i krov nad glavom.

"Ne volim baš pričati o tome, o tim nekim osobnim pomaganjima drugima, to smatram prirodnom stvari. Svi mi pomažemo nekome na kraju dana, tako sam ja otvorio svoju vikendicu, budući da tamo većinom godine stoji i čeka mene, bila je ta situacija gdje čovjek nije znao gdje će i šta će i bio je kod mene dvije godine . "

Iako su poznati po tome da u svojim pjesama progovaraju o ozbiljnim društvenim temama, zagrebački rockeri odlično se snalaze i kad su pitanju ljubavni stihovi. Dokaz tomu je i nova pjesma "Ona pored mene" .

"Da mi dopustiš Bože da zasutavi vrijeme , da je kroz vječnost ona ovdje pored mene..."

Iako je u vrijeme korone najavljivao vjenčanje, Jerko nam priznaje da je umjesto uplovljavanja u bračnu luku doživio ljubavni brodolom.

''Nismo imali svadbu na kraju, rastali smo se i to je to. Sad sam slobodan. Nemam nikoga'', priznao je. 

No zato već ima ideju za novu pjesmu iznimno važne tematike.

''Usamljenosti mladih i djece i u Hrvatskoj. Mislim da ću napisati pjesmu i probati o tome progovoriti jer nisam baš čuo da pričaju previše o tome.", kaže. 

IN magazin gledajte od ponedjeljka do petka u 17:30 na Novoj TV, a propuštene emisije pogledajte besplatno na novatv.hr.

 

 

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene