Ususret duhovnom spektaklu

Bivša Divasica o obraćenju koje joj se dogodilo prije 20 godina: ''To je put koji je mene oblikovao i formirao u ono što sam ja danas''

1/27 >> Pogledaji ovu galeriju In Magazin: Progledaj Srcem - 3 In Magazin: Progledaj Srcem - 4 In Magazin: Progledaj Srcem - 5 In Magazin: Progledaj Srcem - 2 In Magazin: Progledaj Srcem - 1 In Magazin: Progledaj Srcem - 6 Marija Husar Rimac In Magazin: Progledaj Srcem - 8 Marija Husar Rimac Ivana Husar Mlinac i Marija Husar Rimac +16 Ivana Husar Mlinac i Marija Husar Rimac Galerija

Na glazbeno duhovno slavlje ''Progledaj srcem'', vjernici ujedinjeni u istome – slavljenju Boga, dolaze iz svih dijelova Hrvatske, ali i susjednih država. Nastupaju poznati glazbenici i svećenici. Ovaj duhovno glazbeni spektakl ove godine jednu je Arenu već rasprodao, a slijedi i druga.

Mnogi od njih dobro su poznati u svjetovnoj glazbi, ali jednako su snažni i u duhovnoj, koja se mnogo više isprepliće s njihovim privatnim životima. Sestre Palić među najpoznatijim su bek vokalima domaće scene, Marija Husar Rimac i Alan Hržica svoju su glazbenu karijeru odavno posvetili modernoj duhovnoj glazbi.

"Evo sad u 20. godini svojeg obraćenja, jako brzo je to prošlo zapravo, to je put koji je mene oblikovao i formirao u ono što sam ja danas", kaže Marija Husar Rimac.

"Možda je to i prije počelo, ali da je počeo pravi proces je negdje 14 godina, negdje tako", govori Alan Hržica.

"Moje obraćenje je bilo prije nekih 12 godina, Mihaela je tada bila mala, i meni je Bog progovorio na neki potpuno drugačiji način nego Miheli, Elizabeit ili Giorgiji", priča Kornelija Palić.

Spajanje ta dva svijeta bilo je neizbježno. Jer glazba je njihov talent i životni poziv koji im je, kažu, darovan od Boga. I zato je njezino izvođenje potpuno drugačije.

"Razlika postoji, ja to moram reći jer jednostavno… Pjevati Bogu na slavu nije nešto što jednostavno možeš odradit", ističe Kornelija.

"Svi vole pjevat, svi se vole primit tog mikrofona. E sad razlika između svjetovnog i duhovnog koncerta je u tome što u svjetovnom se uvijek moraš truditi da animiraš publiku, to ponekad zna biti iscrpljujuće, a ovdje ne moraš, ovdje trebaš stati na pozornicu i s publikom se obratiti Bogu, zajedno svi pjevamo, zajedno svi molimo", objašnjava Marija Husar Rimac.

"Moramo imati konekciju sa Bogom, poznavati Boga da bi mogli dostojno ga slaviti", dodaje Kornelija Palić.

Marija, Alan i sestre Palić među vodećim su imenima duhovno-glazbenog, ali i scenskog spektakla ''Progledaj srcem'', koji se ovog svibnja održava po 10. put. Oni su također među izvođačima koji na njemu nastupaju od samih početka, ali i koji su, na neki način, ranijim koncertima, pripremili put modernoj duhovnoj glazbi kakva je danas.

"Ja sam radila u tom trenutku na Bono festu u Vukovaru kao umjetnička ravnateljica, i nekako smo svi izvođači tu bili, bio je to ako jedna mali pokret, skupljanja pjesma, pronalaženja mladih autora", prisjeća se Husar Rimac.

"Jedna generacija nekoliko duhovnih bendova koji su se usmjerili prema toj modernoj duhovnoj glazbi, i rezultiralo ej tim se da taj neki novi val počeo dizati", kaže Alana Hržica.

"Prije toga je već Alan napravio koncert na Kamenitim vratima, on je napravio taj prvi koncert, i taj je koncert planuo preko društvenih mreža, bez i jednog plakata se pojavilo preko 2 tisuće ljudi. I nakon tog koncerta smo imali još par njih na Katarininom trgu", priča Husar Rimac.

"I Progledaj srcem je okupio sve te bendove i napravio jedan mega koncert s visokom produkcijom koja je mogla okupiti veliki broj ljudi", ističe Hržica.

Priča je to koja je rasla kroz godine:

"Tu se podigla ljestvica, jedan jako visoki nivo, ljestvica koja je zapravo bila potrebna duhovnoj sceni da ta glazba bude što bliža produkcijski, i kvalitetom i interpretacijom svjetovnoj glazbi jer to je bilo nužno", smatra Husar Rimac.

"Osobno je posebno što mogu rasti, a vjerujem i curama i ovom vremenu kada duhovna glazba poprima ozbiljne okvire", kaže Kornelija Palić.

"Prekrasan osjećaj jer smo mi jedna velika zajednica, i jako nam je drago vidjet da se to proširilo", ističe Mihaela Palić.

"Počelo je s 2 tisuće ljudi, toliko je mogao Hipocentar okupiti da bi na kraju bio Maksimir s 50 tisuća ljudi, skoro 2 pa rasprodane Arene", ponosan je Hržica.

"Za duhovnu scenu, za duhovnu glazbu u Hrvatskoj je to velika stvar, velika stvar i u evangelizaciji, jer glazba je najbrži put do srca", zaključila je Husar Rimac.

I ove godine, kao i nekoliko posljednjih, započinje duhovnom obnovom, nakon koje slijedi koncert. Zagrebačka Arena 24. svibnja je rasprodana, a nesumnjivo će se isto dogoditi i dan kasnije.

IN magazin gledajte od ponedjeljka do petka u 17:30 na Novoj TV, a propuštene emisije pogledajte besplatno na novatv.hr.

1/36 >> Pogledaji ovu galeriju Camila Cabello - 2 Camila Cabello - 3 Camila Cabello - 4 Camila Cabello - 1 +31 Camila Cabello - 10 Celebrity Ljepoticu kojoj se svi dive na novim paparazzo fotkama nije lako prepoznati, odrekla se svog zaštitnog znaka i izgleda skroz drugačije

1/13 >> Pogledaji ovu galeriju Alejandra Marisa Rodriguez - 9 Alejandra Marisa Rodriguez - 7 Alejandra Marisa Rodriguez - 1 Alejandra Marisa Rodriguez - 2 +8 Alejandra Marisa Rodriguez Zanimljivosti Ovo je nova Miss Universe Buenos Airesa, nitko ne vjeruje koliko ima stvarno godina: "Želim ovako izgledati kad i ja napunim toliko"

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene