Kontroverzni milijarder

Žudio je da bude ravnopravan s kraljevskom obitelji, a na kraju je umro uvjeren da mu je kralj Charles ubio voljenog sina!

Mohamed Al Fayed Mohamed Al Fayed Profimedia 1/20 >> Pogledaji ovu galeriju Princeza Diana, Mohamed Al Fayed i Dodi Al Fayed Princeza Diana, Mohamed Al Fayed i Dodi Al Fayed Mohamed Al Fayed - 6 Mohamed Al Fayed - 7 Mohamed Al Fayed - 5 Mohamed Al Fayed - 4 Mohamed Al Fayed - 2 Mohamed Al Fayed - 3 Mohamed Al Fayed - 1 Princeza Diana i Dodi Al Fayed - 3 +9 Princeza Diana i Dodi Al Fayed - 1 Galerija

Mohamed Al-Fayed posljednje je godine života proveo u demenciji, a iz njega bi se dalo izvući i više nego dovoljno dobrog materijala za filmsku priču.

Egipatski milijarder Mohamed Al-Fayed nedavno je preminuo u dobi od 94 godine, i to gotovo na isti dan na koji su prije 26 godina u tragičnoj nesreći živote izgubili njegov sin Dodi Al-Fayed i princeza Diana.

Bivši vlasnik Harrodsa i otac Dodija Al-Fayeda preminuo je nakon duge i teške bolesti, a na posljednji je počinak ispraćen u Londonu, istom onom gdje je godinama vodio tajni rat protiv kraljevske obitelji.

Naime, Mohamed je bio opsjednut teorijom da su njegov sin i princeza Diana ubijeni u pariškom tunelu 31. kolovoza 1997. godine, a nije tajna da je optužio kralja Charlesa da je glavni odgovorni za to.
Stoga je proveo više od desetljeća analizirajući i prezentirajući svoje teorije zavjere o navodnoj umiješanosti kraljevske obitelji u stravičnu prometnu nesreću.

Dvadeset godina nakon njihove smrti Al-Fayedovi prijatelji otkrili su kako on ne odustaje od neobičnih tvrdnji da su ih ubile službe sigurnosti. To ga je dovelo da raskida suradnje s dvorom, pa mu je čak bilo oduzeto pravo da njegova tvrtka isporučuje robu kraljevskoj obitelji.

Tijekom posljednjih godina života njegove teroije zavjere ostale su u sjeni strašnih optužbi koje su se pojavile na njegov račun, i to kada se 2017. godine javilo nekoliko žena i optužilo ga za seksualne napade. Jedna je tvrdila da je bila 15-godišnja učenica kad ju je zgrabio i počeo se trljati po njezinim grudima,  a druga je navodno imala 17 godina kada je rekla da ju je nagovorio da obuče kupaći kostim i pokušao je poljubiti. Nakon toga u potpunosti se povukao iz javnosti i postao je potpuni pustinjak.

Rođen 1929. godine, sin egipatskog školskog inspektora, Mohamed je djetinjstvo proveo odrastajući u Aleksandriji. U svojim ranim godinama osnovao je brodarsku tvrtku prije nego što se preselio u Ujedinjeno Kraljevstvo, gdje se brzo probio u visoko društvo, unatoč tome što mu je dvaput bio odbijen zahtjev za britansko državljanstvo. Bio je vlasnik kultnog Harrodsa od 1985. do 2010. godine te Paris Ritza, koji je kupio 1979. godine.

Vezu svoga sina iskoristio je da se zbliži s britanskom aristokracijom, no nakon njegove smrti ostao je shrvan zbog gubitka sina, ali i puta koji ga je vodio u kraljevsku obitelj. Nakon nesreće tvrdio je kako su Diani branili da se uda za muslimana i da je bila trudna, iako nije imao dokaza ni za jednu od tih tvrdnji.

Mohamed je Dodija dobio s prvom ženom Samirom Khashoggi, prije nego što se razveo i ponovno oženio Heini Wathen, s kojom je imao Omara, Camillu, Karima i Jasmine.

Svojom iznimnom gostoljubivošću prema šeicima, tajkunima, političarima i plemićima zaveo je mnoge moćnike dok su uživali u njegovim helikopterima, mlažnjacima, jahtama i u čak devet luksuznih nekretnina. No kada bi naštetili njegovim osobnim interesima, javno ih je proklinjao i okretao se protiv bilo koga u čiju je lojalnost posumnjao. Tako je uoči izbora 1997. godine razotkrio konzervativne političare, koji su time postali žrtve njegova vlastitog mita i korupcije.

"Čistim britansku politiku", izjavio je tada, ali si je osigurao i to da mu nikada nije bila odobrena britanska putovnica koju je žarko priželjkivao.

U središtu pozornosti našao se ponovno mjesecima kasnije, kada je na njegovoj novoj jahti usidrenoj uz vilu u St. Tropezu bila snimljena princeza Diana. Svijet je ostao u šoku kada je vidio fotografije, pogotovo one koje su otkrivale koliko je bliska s njegovom obitelji. Otac je ohrabrio Dodija da Diani ponudi sve što se može kupiti novcem, čak i više od toga, a ona, frustrirana propalim brakom s kraljem Charlesom i usamljena, ostala je očarana Dodijevom toplinom i obzirnošću.

Njihova je romansa pomno praćena, a nažalost je završila tragičnom potjerom paparazza koji su ih pratili i jurili za njima ulicama Pariza, a što je pak Mohameda proganjalo gotovo do kraja života. Njegove posljednje godine bile su obilježene demencijom, a kao čovjek koji je žudio živjeti ravnopravno s kraljevskom obitelji postao je vječni autsajder.

Al-Fayed je prema Forbesovoj listi bio 1493. najbogatija osoba na svijetu, s procijenjenim bogatstvom od 2 milijarde dolara.

1/31 >> Pogledaji ovu galeriju Bianca Censori i Kanye West - 6 Bianca Censori i Kanye West - 5 Bianca Censori i Kanye West - 3 Bianca Censori i Kanye West - 2 +26 Bianca Censori i Kanye West - 4 Celebrity Raskošne je grudi malo sakrila, ali je pokazala sve ostalo, neukusni prizori nikoga nisu ostavili ravnodušnim!

1/25 >> Pogledaji ovu galeriju Proslava rođendan Branke Grubnić - 5 Proslava rođendan Branke Grubnić - 6 Proslava rođendan Branke Grubnić - 4 Proslava rođendan Branke Grubnić - 3 +20 Proslava rođendan Branke Grubnić - 2 Zanimljivosti Pogledajte kakvu je raskoš Marko Grubnić pripremio za mamin rođendan, bome se potrudio: "Mama je komad!"

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene