obožavamo ga

Prisjetili smo se šarma "Kralja lavova", legendarnog crtića koji je osvojio srca milijuna gledatelja

Kralj lavova (Foto: IMDB) Kralj lavova (Foto: IMDB) IMDB 1/7 >> Pogledaji ovu galeriju Kralj lavova (Foto: IMDB) Kralj lavova (Foto: IMDB) Kralj lavova (Foto: IMDB) Kralj lavova (Foto: IMDB) Kralj lavova (Foto: IMDB) Kralj lavova (Foto: IMDB) +0 Kralj lavova (Foto: IMDB) Galerija

Kultni animirani film "Kralj lavova" prije 25 godina uvukao se u srca milijuna gledatelja diljem svijeta, a sada s nestrpljenjem očekujemo njegovu novu inačicu. Čime je priča o malenom laviću osvojila publiku?

Nakon nekoliko podbačaja na kinoblagajnama, 90-ih se tvornica snova, produkcijska kuća Disney našla pred prekretnicom – više si nisu smijeli dopustiti da iznevjere vjernu publiku. 

Pogledaj i ovo showbuzz "Susjed" Teatra Exit Monokomedija koja finim humorom tjera da se smijete i u najžalosnijim situacijama nova je hit predstava

Upravo u tom ključnom trenutku u kinodvoranama diljem svijeta predstavljen je novi animirani film – "Kralj lavova", za kojeg su se njegovi tvorci bojali da će biti kompletan promašaj. No nisu mogli biti dalje od istine. 

Neodoljiva priča o laviću Simbi, njegovu zlom stricu Scaru i kraljevstvu životinja u kojem se dobro suočava sa zlom, ostavila je gledatelje osupnute ljepotom. Sjajna animacija i bezvremenska priča odmah su srušile rekorde gledanosti, a Disney se vratio na velika vrata.

„Kralj lavova“ postao je apsolutni hit, film koji je u 1994. zaradio više od svih igranih filmova. Čime je s takvom lakoćom i brzinom osvojio publiku?

Bezvremenska priča kultnog statusa

Scenarij „Kralja lavova“ naizgled je vrlo jednostavan. To je bezvremenska priča o borbi za prijestolje, ljubomori koja se sukobljava s čašću. Jednostavno rečeno – crno-bijela priča koja ne zadire previše duboko u motivacije i karaktere likova, no daje im dovoljno životnosti da se publika zaljubi u glavne junake.

Simba je lavić koji osjeća krivnju zbog smrti svog oca, koju je zapravo skrivio njegov stric Scar. Kroz odrastanje, bijeg od doma i sklapanje novih prijateljstava, gledatelj prati Simbin emocionalni razvoj i u potpunosti se saživljava sa svim njegovim avanturama.

Odlična glumačka postava koja je posudila glasove animiranim životinjama svakako je doprinijela ukupnom dojmu. Legendarna je tako izvedba Rowana Atkinsona u ulozi ptice Zazu, kao i Jeremyja Ironsa kao Scara. Našli su se tu i Whoopi Goldberg, Jim Cummings i James Earl Jones, tako da se može zaključiti kako se nije štedjelo pri angažiranju glumaca. Sve velikan do velikana.

Uz glazbu najslavnijeg filmskog skladatelja Hansa Zimmera i pjesme koje je otpjevao Sir Elton John dojam je bio potpun. Radilo se o vrhunski produciranom filmu koji je odgovorio na sve zahtjeve publike – bio je vizualno prekrasan, nabijen emocijama i zanimljivim likovima, a uz sve to još je nudio i vrlo upečatljive melodije.

Zanimljivo je kako je autorski tim ideju za scenarij dobio iz biblijskih priča o Josipu i Mojsiju, a poznavatelji Shakespearea morat će u radnji zamijetiti i elemente tragične sudbine nesretnog danskog kraljevića Hamleta.

Trebalo je čak tri godine da od odluke o financiranju projekta „Kralj lavova“ ugleda svjetlo dana. Iako su ga kritičari odmah obasuli pohvalama, a publika oduševljeno plakala i smijala se skupa s glavnim likovima, „Kralj lavova“ doživio je i svoje kontroverze.

Naime, sličnost sa serijom crtića „Kimba, bijeli lavić“ bila je očita pa su mnogi optužili Disney za plagijat. Ipak, od takvih optužbi ništa se nije izrodilo osim što je film dobio dodatni publicitet.

Sa zarađenih 776 milijuna dolara u prvoj godini prikazivanja, „Kralj lavova“ postao je film s drugom najvećom zaradom u povijesti. Uz to, do danas ima status najuspješnijeg crtića svih vremena, a osvojio je i Oscara za glazbu.

Legendardni status ovog filma dokazuje i činjenica da je po njemu napravljen iznimno uspješan mjuzikl, snimani su nastavci, napravljene videoigrice, a interes i ljubav koju publika gaji prema ovom hitu i dalje ne blijedi.

 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Heb je de officiële trailer van The Lion King live-action movie al gezien? De film kun je vanaf juli 2019 bekijken in de bioscoop. Tot die tijd vind je ons in het AFAS Circustheater in Scheveningen!🦁 Zien we jou binnenkort in het theater? #thelionkingnl #thelionking #disney #100days

Objavu dijeli The Lion King NL (@thelionkingnl)

Upravo suprotno, zbog skorašnjeg početka prikazivanja novog, animiranog, ali realističnog filma „Kralj lavova“, interes javnosti nikada nije bio veći. Generacije gledatelja emocionalno su involvirane, oni koji su nekada odrastali uz „Kralja lavova“ sada uče svoju djecu da također vole ovu priču.

Za svakoga ponešto, od pjesama, emocija, životnih pouka, pa sve do zabavnih scena, „Kralj lavova“ iz 1994. nudi sve. Veliki je stoga izazov pred novom inačicom filma – hoće li uspjeti nadmašiti kultni original ili će biti tek blijeda sjenka legendarnog prvijenca?

Jedno je sigurno, „Kralja lavova“ iz 1994. za mnoge ništa neće moći skinuti s trona najčarobnijeg crtića svih vremena.

1/10 >> Pogledaji ovu galeriju Kylie Jenner (Foto: Instagram) Kylie Jenner (Foto: Instagram) Kylie Jenner (Foto: Instagram) Kylie Jenner (Foto: Instagram) +5 Kylie Jenner (Foto: Instagram) Celebrity Kontroverzna fotka golišave milijarderke skupila više od 10 milijuna lajkova, ali i mnoge negativne reakcije
 

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene