Sve zbog pandemije

Tradicionalno blagdansko okupljanje Klape Sv. Juraj HRM ove će godine izostati: ''Što je, tu je''

Klapa Sv. Juraj - 3 Klapa Sv. Juraj - 3 In Magazin 1/5 >> Pogledaji ovu galeriju Klapa Sv. Juraj - 1 Klapa Sv. Juraj - 2 Klapa Sv. Juraj - 3 Klapa Sv. Juraj - 4 +0 Marko Bralić Galerija

Tradicionalno okupljanje Klape Sv. Juraj Hrvatske ratne mornarice prije božićnih blagdana ove će godine izostati. Zbog svih mjera opreza, za ponovni susret čekaju bolja vremena. Kako su odlučili ove godine dočekati Badnjak i Božić, koliko im je važno očuvati tradiciju slavljenja rođenja Isusa te s kojom lijepom vijesti ulaze u 2021. godinu, otkrili su samo za IN magazin.

U videu IN magazina možete vidjeti kako je nekad izgledalo blagdansko razdoblje uz Klapu Sv. Juraj HRM, no sada su ostale samo uspomene na te dane. Novo normalno polako se uvuklo u sve sfere našeg života.

Pogledaj i ovo Eva i Klara Šljivić Sudbina mnogih Božić daleko od doma i obitelji: Pogledajte emotivne poruke koje su poslali Hrvati iz dijaspore

''Nešto što nas je sve iznenadilo, za što nismo bili spremni kad smo razmišljali o Božiću prije mjesec-dva. Ali, evo, Bogu hvala, što je, tu je. Moramo s tim živjeti i tome se prilagoditi, ali to ne znači da Božić ne možemo proslaviti na najbolji mogući način, a to je u društvu obitelji, najbližih, uz dobru pismu i spizu", kaže Marko Bralić. 

I sam Marko napominje kako će za njega ovo biti jedinstven doživljaj Božića jer se po prvi put od osnutka klape neće svi tradicionalno okupiti za Badnjak.

''Naš tradicionalni božićni bakalar okupljanje Klape Sv. Juraj Hrvatske ratne mornarice s našim prijateljima. To je uvijek bilo za stolom, ma to je bila situacija gdje bismo svi sjeli pojeli po guštu, tradicionalni bakalar, fritule i naravno nazdravili jedni drugima. Međusobno se ispričali jedni drugima ako je bilo tijekom godine sitnih zamjerki i onda bismo rekli - idemo dalje uz Božji blagoslov'', dodao je. 

Čuvati stare običaje, ističe Marko, nešto je što nikada ne smijemo zaboraviti pogotovo za ove blagdane. Jer uz slavljenje ljubavi, opraštanja i vjere u bolje sutra treba uživati i u samoj pripremi dočeka rođenja malenog Isusa.

''Ima ljudi koji zaista čuvaju božićne običaje, pogotovo Badnjak, kićenje bora. Paljenje badnjaka, to se nekad radilo diljem obale, sada se očuvalo u našem zaleđu. Uređenje kuće, priprema bakalara, cijela bi ulica vonjala po bakalaru, fritulama, unošenje bora, radost djece, blagdanski šušur koji čovjeka vrati u djetinjstvo'', govori Marko. 

Klapa će ovu godinu najviše pamtiti po nedostatku kontakta s publikom jer ističu kako održavati nastupe online za njih jednostavno nije prirodno okruženje. No početak iduće godine Klapa Sv. Juraj HRM odmah započinje slavljem, naime u siječnju pune 20 godina od osnutka.

''Točno je 12. 1. kada smo se osnovali s ciljem da tada već davne 2001. godine na međunarodnom susretu vojski svijeta u Lurdu klapskom pjesmom predstavljamo hrvatski narod i Republiku Hrvatsku. Nismo mislili da ćemo ovako dugo trajati i nismo imali viziju, međutim postali smo senzacija i atrakcija s našim prvim pojavljivanjem u javnosti'', priča. 

Upravo povodom obilježavanja dva desetljeća na glazbenoj sceni klapa će sve svoje obožavatelje iznenaditi novim albumom. Za njega kažu da im je najdraži dosad.

''Pod nazivom 'Plovit se mora', album na kojem su snimljene nove autorske pjesme u razmaku od 5 godina, koliko je zapravo prošlo od posljednjeg albuma'', objašnjava. 

Mnogo je planova utkano u sljedeću godinu, a Marko ističe da jedino s vjerom i nadom možemo doći i do ostvarenja svojih ciljeva. 

IN magazin gledajte od ponedjeljka do petka u 17:30 na Novoj TV, a propuštene emisije pogledajte besplatno na novatv.hr.

 

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene