odlazak još jedne legende

U 105. godini preminula Branka Veselinović, službeno je bila najstarija glumica na svijetu

Branka Veselinović Branka Veselinović YouTube/Screenshot 1/1 >> Pogledaji ovu galeriju +0 Branka Veselinović Galerija

Branka Veselinović, ugledna kazališna i filmska glumica, preminula je u 105. godini

Ugledna kazališna i filmska glumica Branka Veselinović preminula je u 105. godini, a prošle godine službeno je proglašena najstarijom glumicom na svijetu, objavljeno je u srijedu u Beogradu.

Rođena 1918. godine u Starom Bečeju, 18. rujna 2022. napunila je 104. godine, kao najstarija glumica na svijetu.

Jedinstven život, humanitarni rad i posvećenost teatru i kazališnoj umjetnosti glumice Branke Veselinović zauvijek su obilježili jednu epohu i povijest Jugoslovenskog dramskog pozorišta (JDP)", ocijenila je u srijedu ravnateljica JDP-a Tamara Vučković Manojlović.

Branka Veselinović bila je članica JDP-a od osnivanja tog kazališta 1947., a njenom smrću u legendu odlazi i posljednji član slavnog ansambla JDP-a, biranog i sastavljenog od najboljih glumaca iz čitave bivše države, među kojima su bile legendarne Marija Crnobori i Mira Stupica.

Igrala je u više od 100 kazališnih predstava i filmova, a njezina kazališna karijera uglavnom je vezana uz JDP, gdje je nastavila igrati i poslije odlaska u mirovinu 1978.

Svoju posljednju ulogu - Dunda Nika u Skupu Marina Držića, igrala je sve do 2007.

Višestruko je nagrađivana, a u žiriju pri dodjeli Sterijine nagrade 1964. godine u žiriju je bio i književnik Meša Selimović.

U kazalištu je upoznala i svog supruga, kolegu Mlađu Veselinovića, s kojim je u braku, sve do njegove smrti, provela 64 godine.

Suprupružnici i kazališne kolege Veselinović nisu imali djece, ali su veliki dio života proveli baveći se humanitarnim radom i pomažući najmlađima, navodi se u priopćenju JDP.

Utemeljili su Nakladu Branke i Mlađe Veselinović za pomoć djeci s invaliditetom, a zbog humanitarnog rada postala je i počasna ambasadorica UNICEF-a.

1/25 >> Pogledaji ovu galeriju Milan Pavlović - 2 Milan Pavlović Milan Pavlović - 1 Milan Pavlović i Goran Navojec +20 Gordana Boban u seriji Lud, zbunjen, normalan Zanimljivosti Sjećate li se Dine iz serije ''Lud, zbunjen, normalan''? Ova mu je uloga obilježila život, a evo gdje je i kako izgleda danas!

1/18 >> Pogledaji ovu galeriju Nina Morić - 4 Nina Morić - 1 Nina Morić - 3 Nina Morić (Foto: Instagram) +13 Nina Morić (Foto: Instagram) Celebrity Neprepoznatljiva Nina Morić pojavila se u javnosti nakon dugo vremena, a zbog grudnjaka koji ništa ne pokriva nitko joj nije ni gledao u lice!

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene