Bogata tradicija

Kraljevska obitelj šalje božićne čestitke duže od 100 godina, a nekima je najzanimljivija baš ona iz Hrvatske

Kraljica Elizabeta II. (Foto: AFP) - 11 Kraljica Elizabeta II. (Foto: AFP) - 11 Afp 1/1 >> Pogledaji ovu galeriju +0 Kraljica Elizabeta II. (Foto: AFP) - 11 Galerija

Britanska kraljevska obitelj ima dugu tradiciju slanja božićnih čestitki, a javnost od Božića do Božića iščekuje najnovija izdanja.

Već više od sto godina članovi britanske kraljevske obitelji šalju božićne čestitke kako bi svojim podanicima poželjeli sve najbolje povodom blagdana.

Pogledaj i ovo Princ William i Kate Middleton Posebna lokacija William i Kate nakon godinu dana stigli na njima važno mjesto, njihov boravak tamo obilježit će i pomalo tužan dan

Fotografije su se tijekom tog dugog razdoblja mijenjale, od onih crno-bijelih portreta kralja Georgea V. do obiteljskog portreta princa Williama s djecom i vojvotkinjom Kate Middleton, a osim fotorgafija mijenjao se i tekst koji ih je pratio.

"Neka vas Bog zaštiti i sigurno dovede kući", pisalo je na čestitci koja je s kraljevskog dvora 1914. godine poslana na ratište tijekom Prvog svjetskog rata uz portrete kralja Georgea V. i njegove supruge kraljice Marije.

Prije nego je postala kraljica 16-godišnja princeza Elizabeta je 1942. godine također britanskim vojnicma uputila božićnu čestitku sa svojim portretom. Deset godina kasnije njezin otac i kralj George VI je preminuo, a ona ga je naslijedila na tronu.

Kao kraljica je 1954. godine za čestitku iskoristila obiteljski portret na kojem je pozirala na balkonu palače sa suprugom i princem Philipom, sinom Charlesom i princezom Anne. To je zapravo bio početak tradicije s obiteljskim fotografijama, a kraljica Elizabeta je tijekom svoje vladavine čak pozirala i sa svojim obožavanim psima pasmine corgi.

1981. godine podanicima je pak bila upućena čestitka s fotografijom na kojoj su Elizabeta i Philip pozirali sa sinom Charlesom i princezom Dianom na dan njihova vjenčanja.

Tri godine kasnije čestitku su krasili samo princ Charles i princeza Diana s njihovim sinovima Williamom i Harryjem.

1987. godine na fotografiji se našao slavni fotograf Yousuf Karsh koji je pozirao uz portret Elizabete, Philipa i njihovih unuka 1987. godine i to u čast njegove izložbe u Londonu.

Nakon smrti princeze Diane s dvora su pristizale čestitke s fotografijama prinčeva Charlesa, Williama i Harryja, a na onoj iz 2005. godine s njima je pozirala Charlesova nova supruga Camilla Parker Bowles, njezina kćer Laura i sin Tom.

Jedna od Hrvatima najzanimljivijih čestitki zasigurno je bila ona iz 2016. godine na kojoj su princ Charles i vojvotkinja Camilla okruženi ženama u bizovačkim narodnim nošnjama, a koja je nastala na njihovoj turneji Hrvatskom.

Princ William i vojvotkinja Kate imaju naviku snimati opuštene fotografije s djecom koja obaraju s nogu svojom slatkoćom, baš kao je što je bio slučaj i ove godine.

I za kraj, ne smijemo zaboraviti spomenuti čestitku iz 2018. godine na kojoj princ Harry i njegova supruga Meghan Markle uživaju u čaroliji vatrometa u noći njihova vjenčanja.

 

 

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene