Nutricionistica Ljubica Komlenić, koja s Novakom Đokovićem surađuje godinama, otkrila je da tenisač pazi na prehranu, izbjegava gluten, konzumira voće, povrće i mahunarke te čak uživa u veganskim verzijama tradicionalnih balkanskih jela.
Srpski tenisač Novak Đoković, posebno pazi na prehranu, a detalje o njegovom jelovniku jednom je prilikom otkrila nutricionistica Ljubica Komlenić.
Istaknula je da je s Đokovićem prije svega u prijateljskom odnosu, ali i podijelila iskustva njihove suradnje.
"Novak je prije svega prijatelj i sve što sam učinila za njega bilo je iz prijateljskih pobuda. Upoznali smo se u Italiji. Moje ime i prezime bilo je ispisano na jakni, što su prepoznali njegovi roditelji, a potom i on. Tako smo se povezali. Nakon dva mjeseca započeli smo suradnju. Nole je divna osoba", kaže Ljubica, koja je imala samo 19 godina kada je otišla u Italiju i tamo završila studij gastronomije.
"S 19 godina otišla sam u Italiju s jednim koferom u ruci i izgradila karijeru. Danas sam jedina žena u svijetu kulinarskih sudaca s najvišom licencom kategorije A i ocjenjujem nacionalne timove na svjetskim natjecanjima, gdje se natječe 200 Michelinovih chefova s jednom do tri zvjezdice, koje obučavam u tehnici kulinarstva u kojoj sam specijalizirana. To spominjem jer već 12 godina kuhamo koristeći ultrazvuk, odnosno tehniku ultrazvučnog kuhanja "rekla je tada.
Novak Đoković
Foto: Profimedia
Novak je iz prehrane izbacio gluten, no Ljubica ne savjetuje drugima da to čine bez opravdanog razloga.
"Nije zdravo izbjegavati gluten ako nemate zdravstveni problem, jer tijesto bez glutena sadrži škrob, a bilo koja bezglutenska priprema, ako ju netko ne poznaje ili nije educiran, nije preporučljiva. Ako meso pečemo na 200 stupnjeva kako bismo dobili hrskavu koricu, sagorijeva mast i pretvara se u loš kolesterol, dok proteini nestaju. Isto se događa i s ribom. Međutim, ako grah kuhamo na 100 stupnjeva, ne ugrožavamo proteine u prehrani. Novak to zna i unosi više proteina nego što bi dobio iz ribe i mesa. Njegova prehrana je u potpunosti uravnotežena jer osigurava dovoljan unos proteina, soli, vitamina, minerala i svih potrebnih nutrijenata na zdrav način" objasnila je Ljubica.
Dodala je da Đoković jede voće, povrće, sjemenke, orašaste plodove, mahunarke, kvinoju i rižu.
"Sve kuham poštujući namirnice i na nižim temperaturama kako bih očuvala hranjive vrijednosti i boju, a najvažniji sastojak u svemu što kuham, naravno, jest ljubav.
Novak Đoković - 4
Foto: Novak Đoković/Instagram
Iako ne konzumira hranu životinjskog podrijetla, tenisač i dalje uživa u tradicionalnim jelima.
"To su balkanski specijaliteti poput sarme s kiselim kupusom i ćevapa, ali ih za Novaka pripremamo na veganski način. To mu nisu omiljena jela, ali su mu bliska, pa ih povremeno kuhamo kako bismo ga podsjetili na tradicionalne okuse", rekla je tada.