"Münchhausen"

Predstava koja otkriva kako to izgleda kada njemački barun pokori Orijent u stilu Nicka Praskatona

Vili Matula (Foto: Teatar Exit) Vili Matula (Foto: Teatar Exit) teatar exit 1/4 >> Pogledaji ovu galeriju Vili Matula (Foto: Teatar Exit) Vili Matula (Foto: Teatar Exit) Vili Matula (Foto: Teatar Exit) +0 Vili Matula (Foto: Teatar Exit) Galerija

Čini se da je svaka predstava koju ove godine pogledamo na Ljetnim noćima Teatra Exit – naprosto odlična. Na šarmantnoj pozornici ambijentalnog atrija Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu svake večeri izmjenjuju se novi kazališni hitovi s onim starima, već prokušanim naslovima – kakav je „Münchhausen“. Kratka predstava dugog života.

Kazališna priča o barunu Münchhausenu, čovjeku sa stilom i s još bujnijom maštom, već godinama zabavlja publiku. Temeljena na književnom liku njemačkog plemića kojeg je stvorio pisac Rudolf Erich Raspea, ova uspješnica prati avanture i čudesna putovanja puna nevjerojatnih događaja jednog naizgled običnog muškarca.

Pogledaj i ovo Izložak br.49 (Foto: Instagram) "Izložak br. 49" Smjela priča o muzejskom izlošku i preobraćenom zaštitaru koja humorom otkriva boljke društva

Slava baruna Münchhausena prelazi granice Eruope, a njegov najpoznatiji podvig onaj je koji izmlati njegov jezik, rob neobuzdane mašte koja samouvjerenog baruna tjera da bude najveći laža u ljudskoj povijesti. I da se time ponosi.

On ne laže iz pakosti ili zlobe, on laže iz strasti za životom. Preuveličava jer voli sebe, ali i druge koje uveseljava svojim nevjerojatnim storijama o beskrajno nevjerojatnim postignućima.

Tako prepoznaje vina stara nekoliko tisuća godina, leti na užarenim topovskim kuglama, osvaja gradove i obljubljuje sve najslavnije europske carice 18. stoljeća. Njegova su čudesna putovanja u Rusiji davne 1785. šarmantna zbirka bajki, a i sam junak hrabro priznaje kako su mu najdraža stvorenja na svijetu djeca – jer ona u sve vjeruju.

 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

🎁 3. darivanje u sklopu Ljetnih noći Teatra EXIT 🎁 U #trećem ljetnom darivanju imate priliku osvojiti #2ulaznice za predstavu Münchhausen u četvrtak 25.7. u 21h. ✏️ Napišite nam u komentaru: a) koje godine je bila premijera predstave Münchhausen b) koga želite povesti na predstavu Dobitnika ili dobitnicu biramo sutra 25.7. u 12h koristeći commentpicker.com Sretno svima! 😊🤞 #ljetnenociteatraexit #teatarexit #darivanje #gratis #ulaznice #muo #muzejzaumjetnostiobrt #predstava #kazaliste #munchhausen

Objavu dijeli Teatar EXIT (@teatarexit)

Magična izvedba samo jednog glumca, vrsnog Vilima Matule, gledatelje u sat i 10 minuta trajanja predstave odvodi na fantastično putovanje Orijentom, carskom Rusijom i Bečom Marije Terezije. Kroz samo jedno tijelo uspijemo upoznati više od deset različitih likova. Obilje osobnosti, naglasaka i regija zastupljeno je u tom karakternom vrelu glumca Vilima Matule.

Njegova je izvedba doista vrsna, on uspijeva od ljigavog stvoriti zabavno, od nadmenoga šarmantno. Sve te silne nevjerojatne avanture baruna Münchhausena neodoljivo podsjećaju na lik Nicka Praskatona, njemačkog strip-junaka uz kojeg su odrastale generacije.

Tri skoka, pa pad kroz crnu rupu i doskok na neboder lansira Nicka Praskatona u naručje neke plavuše velikih grudi, a upravo u sličnoj maniri barun Münchhausen slijeće s topovskih kugli u sultanovu palaču gdje ga zavode ljepotice iz harema.

Potpuno ogoljena scena, prava egzitovska, potpuno je dovoljna za transportaciju u egzotične krajolike. Crna pozadina, jednostavna da jednostavnija ne može biti i Vilim Matula odjeven u crno dovoljni su za stvaranje zemlje čudesa u umovima gledatelja.

Fantastično je kod te kratke, ali slatke predstave to što tjera publiku da u jednakoj mjeri koristi maštu kao i njezin jedini protagonist.

 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

📣📜RASPORED ZA 10. LJETNE NOĆI TEATRA EXIT📜 📣 Jubilarne 10. Ljetne noći Teatra EXIT počinju 27.6. i traju do 3.8. #Raspored pogledajte na ➡ http://bit.ly/rasporedLJNTE #Ulaznice potražite na @ulaznice.hr ❗Napomena - ulaznice možete kupiti u MUO tek od 14.6. ❗ #ljetnenociteatraexit #raspored #program #predstave #muo #muzejzaumjetnostiobrt #ljeto #zabava #kultura #kulturauzagrebu #ljetouzagrebu #ulaznice #teatarexit #kazaliste

Objavu dijeli Teatar EXIT (@teatarexit)

Da bismo vjerovali priči, moramo zamišljati, nešto što sve rjeđe činimo u svijetu vizualno impresivnih efekata, filmova i društvenih mreža.

U sat vremena smijeha i pametne zabave, humora koji aludira i na neke hrvatske boljke, Münchhausen svojim pričama nudi otkrivanje svijeta laži, ali onih koje možemo oprostiti.

Posebno je u cijeloj priči pohvalna činjenica da predstava ima vrlo razumno trajanje. Gledati bilo koju monodramu duže od sat i pol može se pretvoriti u mučenje, neovisno o tome koliko kvalitetna ona bila. Koncentracija se gubi, a time i interes. Uz to, tvrdoća i neudobnost kazališnih stolica notorna je, i to gotovo bez iznimke. U takvim uvjetima Münchhausen je savršeno tempiran. Dovoljno dug da opusti i zabavi, dovoljno kratak da ne zamori.

Čim započne nova kazališna sezona, posjetite Exit i sanjajte lude snove zajedno s otkačenim njemačkim barunom.

1/11 >> Pogledaji ovu galeriju Kate Middleton i princ William (Foto: Getty Images) Kate Middleton i princ William (Foto: Getty Images) Meghan Markle, princ Harry, princ William i Kate Middleton (Foto: AFP) Princ William i Kate Middleton (Foto: AFP) +6 Princ William i Kate Middleton (Foto: Getty Images) Celebrity Pokušavaju li to Kate i William nešto sakriti? Šuška se da je četvrta kraljevska beba već na putu

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene