Originalne i autentične

Crveni tepih Sarajevo Film Festivala iz dana u dan osvajaju gošće iz Hrvatske, njihova izdanja sve ostavljaju bez teksta

Ida Prester Ida Prester 27. Sarajevo Film Festival, 2021 (c) Obala Art Centar/PR 1/26 >> Pogledaji ovu galeriju Peti dan Sarajevo Film Festivala - 8 Peti dan Sarajevo Film Festivala - 7 Peti dan Sarajevo Film Festivala - 6 Peti dan Sarajevo Film Festivala - 4 Peti dan Sarajevo Film Festivala - 3 Peti dan Sarajevo Film Festivala - 1 Peti dan Sarajevo Film Festivala - 26 Peti dan Sarajevo Film Festivala - 25 Peti dan Sarajevo Film Festivala - 21 Peti dan Sarajevo Film Festivala - 22 +15 Peti dan Sarajevo Film Festivala - 23 Galerija

I danima nakon svečanog otvorenja ovogodišnjeg 27. Sarajevo Film Festivala na crvenom tepihu se nizaju zanimljiva modna izdanja gošći iz Hrvatske.

Uvijek originalna i autentična Ida Prester Peševski i ovaj put je ostala vjerna svom osebujnom stilu i pokazala kako neklasični modni odabiri izvanredno funkcioniraju na crvenom tepihu. Njezin odabir bila je zlatna Mates clothing suknja i asimetrični crop top, a cijeli styling zaokružila je nakitom bosanskohercegovačkog brenda Werkstatt kojeg je slavna Beyonce nosila u spotu za singl "Spirit".

Pogledaj i ovo Ida Prester "Vi ste takvi carevi, bravo" Ida Prester snimljena u izlasku sa zgodnim suprugom, ali svi su gledali u detalj koji je nosila u rukama

Dugogodišnja prijateljica Sarajevo film festivala, Daniela Trbović uvijek je rado viđena gošća na crvenom ćilimu i ovaj put je pokazala da klasika nikad ne izlazi iz mode te je oduševila sve u crnoj haljini brenda Self - Portrait i cipelama Via Roma.

Talentirana mlada glumica Gracija Filipović, zvijezda nagrađivanog filma Murina, plijenila je pažnju crno- bijelim kombinezonom dizajnerskog dvojca eNVy room i mladenačkim izdanjem pokazala kako crveni tepih nije rezerviran samo za haljine.

Peti dan festivala obilježio je niz događaja, tako je Michelu Francu, meksičkom redatelju, scenaristi i producentu, uručeno Počasno Srce Sarajeva, priznanje koje je dobio na prošlogodišnjem, 26. Sarajevo Film Festivalu koji je zbog pandemije održan u online formi. Nagrada mu je uručena u Ljetnom kinu Coca-Cola, prije projekcije njegovog filma "Novi poredak" koji je premijerno prikazan u Veneciji 2020., gdje je osvojio Srebrnog lava – Veliku nagradu žirija, a na 27. Sarajevo Film Festivalu se prikazuje u okviru programa Open Air. Počasno Srce Sarajeva Francu se uručuje kao priznanje za njegov izvanredan doprinos filmskoj umjetnosti, kao i za podršku Festivalu.

Program Natjecateljski - igrani film 27. Sarajevo Film Festivala nastavio se u Narodnom pozorištu, s regionalnom premijerom filma "Murina", debitantskog dugometražnog ostvarenja hrvatske redateljice Antonete Alamat Kusijanović, inače dobitnice Srca Sarajeva za najbolji kratki film 23. Sarajevo Film Festivala. Film je svjetsku premijeru imao na ovogodišnjem Filmskom festivalu u Cannesu gdje je osvojio prestižnu nagradu Zlatna kamera. U "Murini" pratimo napetost između nemirne tinejdžerke Julije i njenog opresivnog oca Ante koja raste dolaskom obiteljskog prijatelja u njihov dom na otoku. Dok otac pokušava sklopiti dogovor koji bi mu mogao promijeniti život, Julija je umorna od njihovog mirnog, ali usamljeničkog življenja i ima znatno veća očekivanja od njihovog utjecajnog posjetioca koji joj tokom vikenda ispunjenog strašću i nasiljem omogućava da iskusi slobodu.

Publika 27. Sarajevo Film Festivala je u istoj večeri imala priliku pogledati i regionalnu premijeru dugometražnog prvijenca redateljice Milice Tomović, "Kelti". Film je svjetski premijerno prikazan ove godine na Berlinskom filmskom festivalu, u programu Panorama. Prikazana je Srbiju u ratu, te obiteljska situacija u kojoj majka Marijana drži obitelj na okupu, dok njen suprug živne samo u prisustvu kćerke Minje koja slavi osmi rođendan. Umjesto koker španijela kojeg želi, tu je susjedov tronogi pas s kojim se igra, a torta je napravljena s margarinom umjesto maslacom. U dnevnoj sobi, Minja i njeni školski prijatelji se zabavljaju obučeni u nindža kornjače, dok se za to vrijeme odrasli okupljaju u kuhinji. Pijana večer puna duhanskog dima, koketiranja i alkohola uzima svoj danak.

Na festivalskom trgu kod Narodnog pozorišta Sarajevo upriličena je i promocija knjige "Život u filmu 1 - Uzori i dosezi" Nenada Polimca, hrvatskog filmskog kritičara i novinara koji donosi svoje bogato iskustvo kroz pet desetljeća praćenja filmske umjetnosti. Najveći dio knjige zauzimaju eseji i razgovori s filmskim redateljima koji po mišljenju autora predstavljaju panteon hrvatske kinematografije. Autor se uglavnom bavi dugometražnim igranim filmom, no izdvaja i autore animiranih i eksperimentalnih filmova te kreativne producente.

Ovo je samo prvi dio trilogije, već sljedeće godine izlazi druga knjiga “Lice i naličje kinematografije” te nakon toga treća pod nazivom “Utjecaji iz svijeta”.

1/14 >> Pogledaji ovu galeriju Madalina Ghenea (Foto: Profimedia) Madalina Ghenea (Foto: AFP) Madalina Ghenea (Foto: Profimedia) Madalina Ghenea (Foto: Profimedia) +9 Madalina Ghenea (Foto: Profimedia) Celebrity Malo se zaigrala u pijesku, pa podsjetila zašto ju uspoređuju s jednom od najljepših na svijetu i čime je to osvojila najpoželjnije neženje

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene