''Čuvari formule''

Dragan Bjelogrlić u Švicarskoj je predstavio novi film koji ima velika očekivanja: ''Prije pet godina bio je srpski Černobil, sad je srpski Oppenheimer!''

1/6 >> Pogledaji ovu galeriju In Magazin: Dragan Bjelogrlić - 1 In Magazin: Dragan Bjelogrlić - 2 In Magazin: Dragan Bjelogrlić - 3 In Magazin: Dragan Bjelogrlić - 4 In Magazin: Dragan Bjelogrlić - 5 +0 In Magazin: Dragan Bjelogrlić - 6 Galerija

U idućoj priči vodimo vas na najveći europski filmski festival, na kojem je film "Čuvari formule" Draga Bjelogrlića doživio premijeru. Redatelj koji je u svojoj karijeri upisao i nominaciju za Oscar, ovog se puta dotaknuo gotovo zaboravljenog događaja - istinite priče o nesreći u Vinči 1958. godine, u kojoj je grupa znanstvenika izložena smrtonosnoj dozi zračenja.

Umalo zaboravljena priča o potencijalnoj nuklearnoj krizi u Jugoslaviji kroz redateljski okular Dragana Bjelogrlića pronašla je put do jednog od najuspješnijih europskih festivala. U švicarskom Locarnu na festivalu Piazza Grande prvi put svjetsku premijeru doživljava film s prostora Balkana.

''Film koji ja jako volim i koji je meni bio inspiracija kad sam krenuo ovo raditi je ''Život drugih'', krenuo je s Piazze Grande, osvojio je Oscara, Spike Lee je prije tri godine krenuo s Piazze Grande i osvojio Oscara. Neću se ureknuti, ali da smo željeli bolji start ovakvog ga nismo ni mogli zamisliti'', govori Dragan.

S obzirom na to da je njegov ''Montevideo, Bog te video'' odabran kao srbijanski kandidat za nagradu Oscar, nije nimalo nevjerojatno da i ovaj filmski naslov bude prepoznat od struke. Ipak, publika je uvijek najveći kritičar, a u Locarnu ga je gledalo čak osam tisuća gledatelja.

''Po tome kako su pratili film, kako su disali s filmom, mislim da se s dosta optimizma možemo nadati da će ova jedna zaboravljena priča iz naše, ali i svjetske povijesti, pronaći svoj put do publike širom svijeta i ako mogu reći da sam sretan – sretan sam!''.

Istinita priča o nesreći u Vinči 1958. godine rađena je prema bestselleru Gorana Milašinovića, a prati grupu znanstvenika koji tijekom provođenja tajnog projekta budu izloženi smrtonosnoj dozi zračenja zbog čega ih jugoslavenska tajna policija odvodi na liječenje u Pariz. Ondje postaju dio eksperimenta u liječenju, zamjeni koštane srži.

''Kad smo mi krenuli pisati prije više od pet godina, onda je bio srpski Černobil. Sad je srpski Oppenheimer!'' govori Dragan kroz smijeh.

''Ali on ustvari nema veze ni s Oppenheimerom ni s Černobilom i u suštini je tema koja je usko vezana s izvanrednim ostvarenjima'', govori.

Među glumačkim imenima našli su se i sam Dragan, legendarni Miki Manojlović, ali i proslavljeni francuski glumci.

''Mislim da je dobro kad je redatelj glumac jer se onda komunikacija na setu brže ostvaruje, zbog toga smo se puno bolje razumjeli'', govori glumac Alexis Manenti.

Na pjesmi posebno pisanoj za ovaj film svoj je obol dala i Konstrakta, a publika će nakon Locarna moći čuti i na Filmskom festivalu u Sarajevu 15. kolovoza nakon čega slijedi svečana premijera u studenom u Beogradu.

IN magazin gledajte od ponedjeljka do petka u 17:30 na Novoj TV, a propuštene emisije pogledajte besplatno na novatv.hr.

1/32 >> Pogledaji ovu galeriju Maja Šuput i Nenad Tatarinov - 1 Maja Šuput i Nenad Tatarinov - 2 Maja Šuput Maja Šuput - 1 +27 Maja Šuput - 1 Celebrity Maja Šuput iznenadila je malo drugačijom fotografijom s voljenim suprugom, a svi su odmah primijetili i jednu sličnost!

1/31 >> Pogledaji ovu galeriju Danijela Dvornik - 2 Danijela Dvornik - 1 Danijela Dvornik Danijela Dvornik - 1 +26 Ella Dvornik - 3 Celebrity Danijela Dvornik oglasila se nakon vijesti o razvodu njezine kćeri, pomalo drskim odgovorom i fotkama s plaže rekla je što misli

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene