Sve više je takvih

Donosimo odgovor na jedno od najčešćih pitanja: Koliko je istine u filmovima temeljenim na stvarnim događajima?

1/6 >> Pogledaji ovu galeriju Snimanje filma General - 3 Snimanje filma General - 2 Snimanje filma General - 1 Glumačka postava drame Otac Goran Višnjić +0 Snimanje filma General - 4 Galerija

Kod sve više filmova stoji kako su temeljeni na istinitom događaju. No pravo je pitanje koliko je realnost prilagođena filmskoj vrpci. U sljedećoj priči podsjetit ćemo vas na neke domaće, ali i hollywoodske uratke, koji su svoje uporište pronašli u stvarnim događajima.

Najiščekivanijem filmu 2019. godine, biografiji Ante Gotovine na filmskoj vrpci, mnogi kritičari zamjeraju previše romantiziranu povijest "Generala". Publika je očekivala veći uvid u život jednog vojnika, a prema mnogima je dobila bajku o nacionalnom heroju bez mane. Goran Višnjić, koji je utjelovio glavnog junaka, često je izjavljivao kako mu je ovo jedna od najzahtjevnijih uloga. Uz svladavanje vojnih zadataka, morao je i za snimanje scena, u kojima oživljavaju dio Gotovinina života u Legiji stranaca, dodatno proširiti rječnik.

Pogledaj i ovo Alen Bičević kao Gabi Novak, TLZP - 23 Nije bilo jednostavno! Alen Bičević briljirao je kao Gabi Novak i odnio svoju drugu pobjedu u hit-showu: "Osjećaj koji sam imao je famozan, nešto neopisivo!"

"Tekstovi su bilo zahtjevni, ali su u isto vrijeme bili sjajni i onda znaš kad nešto ne napraviš da si onako savršeno zadovoljan, ne možeš ići kući dok to ne riješiš", otkrio nam je Goran.

Kako bi scena sukoba u pustinji te ranjavanje generala bila što realističnija, na setu su bile i đurđevačke deve, kao i ekipa za specijalne efekte. A baš za efekte ovaj je film dobio nagardu na Pulskom filmskom festivalu.

Još jedan film inspiriran stvarnom osobom, potresna drama "Otac", na Filmskom festivalu u Berlinu osvojila je dvije nagrade, onu publike i Ekumenskog žirija.

"To je istinita priča o čovjeku kojem dan danas nisu vratili djecu. Borba čovjeka po kojem smo radili priču traje od 2015. kada ih je izgubio jer nije bio kadar da se o njima brine", izjavio je Goran Bogdan.

Redatelj filma Srđan Golubović kaže kako "Otac" nije stopostotna interpretacija stvarnog događaja, a oca Đorđu Joksimovića preimenovao je u Nikolu.

I film "Takva su pravila" Ognjena Sviličića, koji je svoju svjetsku premijeru imao u Veneciji, inspiriran je stvarnošću. Na njemu se radilo tri godine, a progovara o obitelji koja se nosi sa stradanjem sina, žrtve uličnog nasilja. Za ovaj film mnogi kažu kako je inspiriran slučajem Luke Ritza. Ipak postoji jedna golema razlika. Njegovi likovi nisu aktivni sudionici društva te se nikad nisu pobunili protiv sustava.

"U Sarajevu, odakle sam ja, imamo jedno ime koje spominjemo s velikim bolom, Denis Mrvanjac. On je divljački ubijen u tramvaju. Ni kriv ni dužan i od tog događaja rečenica "šta gledaš " ima loš predznak. To se njemu desilo", ispričala nam je Jasna Žalica.

Domovinski rat jedan je od najčešćih realnih događaja koji inspirira filmsku ekipu ovih prostora. Višenagrađivani "Broj 55" govori o hrvatskim vojnicima koji su početkom rata stradali u zasjedi. Redatelj Kristijan Milić za taj je događaj osobno vezan jer je i on bio branitelj.

"Na neki način simbolizira naš cijeli rat hrvatski i dosta podsjeća na vukovarsku priču. Samo se tamo sve dogodilo u jednom danu što se dogodilo u Vukovaru u tri mjeseca", izjavio je Kristijan.

Film prenosi jedinstvenu atmosferu, a kako bi što vjernije bila dočarana istinitost priče, redatelj je kao glumce angažirao hrvatske branitelje.

I Hollywood se služi sličnim trikovima kako bi replicirao realnost. "Appolo 13" razrađen je do detalja, a kao savjetnik za snimanje, na setu je bio i astronaut David Scot, član misije Apollo 15.

Iako se avanture glavnog junaka "Vuka s Wall streeta" čine previše šokantne da bi bile stvarne, u životu su one bile i više od toga. A kako bi gledatelji horor filmove doživjeli što strašnijima, Hollywood često poseže za onim da su temeljeni na istini. Primjerice, lutka Anabel iz istoimenog filma je postojala, ali u znatno manje zastrašujućem izdanju.

Redatelj Dalibor Matanić, pak, za snimanja njegova "Egzorcizma" potencirao je strahove glavnih aktera filma.

"Zatvarali smo se u podrum, u tišini provodili vrijeme. Gnajvio nas je taj Matanić", ispričao nam je i našalio se Janko Volarić Popović.

Ovaj psihološki horor govori o djevojci opsjednutoj Sotonom. Slučaj je zataškan i navodno se nikad nije dogodio.

IN magazin gledajte od ponedjeljka do petka u 17:30 na Novoj TV, a propuštene emisije pogledajte besplatno na novatv.hr.

1/4 >> Pogledaji ovu galeriju Idris Elba (Foto: Profimedia) Idris Elba (Foto: Getty Images) Tom Hardy (Foto: Getty Images) +0 Richard Madden (Foto: AFP) Preporuke ANKETA: Koga biste voljeli vidjeti kao sljedećeg Jamesa Bonda? Ovo su imena koja se trenutačno puno spominju

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene