Netipičan božićni film

Zašto je akcijski triler "Umri muški" postao omiljeni božićni filmski klasik? Istražili smo kako je do toga došlo

Umri muški (Foto: Profimedia) Umri muški (Foto: Profimedia) Profimedia 1/4 >> Pogledaji ovu galeriju Umri muški (Foto: Profimedia) Bruce Willis (Foto: Profimedia) Bruce Willis i Emma Heming (Foto: Profimedia) +0 Bruce Willis i Emma Heming (Foto: Profimedia) Galerija

Film "Umri muški" mnogi smatraju božićnim klasikom, iako se radi o akcijskom trileru, a evo kako je do toga došlo.

Kada govorimo o božićnim filmskim klasicima, neizostavan je i jedan film koji s Božićem baš i nema puno veze.

Pogledaj i ovo Tallulah i Bruce Willis - 1 Podijelila emotivnu snimku Dok joj se otac bori s teškom bolesti i sama je saznala svoju dijagnozu: "To mi je promijenilo život"

Osim što se radnja odvija na Badnjak, film "Umri muški" s Bruceom Willisom u glavnoj ulozi tipični je akcijski triler, no svejedno se svake godine nalazi na listama najomiljenijih božićnih filmova.

Film je izašao u srpnju 1988. godine zbog čega su se u to vrijeme mnogi kritičari zapitali zašto je film čija se radnja odvija u vrijeme božićnih blagdana objavljen usred ljeta, no tada nitko, pa ni sami tvorci filma, nisu ni slutili da će postati božićni klasik.

Radnja se odvija u Los Angelesu pa nema ni snijega, a od božićnih motiva prisutno je tek okićeno drvce u neboderu Nakatomi Plaza kojeg su okupirali teroristi te kapica Djeda Božićnjaka koju detektiv John McClane, odnosno Willis, nosi u sceni u kojoj savlada prvog terorista.

Kako je onda došlo do toga da "Umri muški" danas slovi kao jedan od najpopularnijih božićnih filmova?

To, zapravo, nikome nije posve jasno, a status božićnog filma ovaj akcijski triler dobio je u prosincu 2004. godine, ponajviše zahvaljujući pojavi društvenih mreža, nakon čega je svakog sljedećeg prosinca postajao sve popularniji, otkriva The Guardian.

Mišljenja javnosti su, pak, podijeljena - dok ga mnogi prozivaju najboljim božićnim filmom svih vremena, postoje i oni koji ga uopće ne smatraju božićnim, a zanimljivo je i da je glavni glumac dijeli manje popularno mišljenje.

"'Umri muški' nije božićni film", izjavio je sam Willis u emisiji "Comedy Central Roast of Bruce Willis" iz 2018. godine. No glumac nije uspio razuvjeriti mnoge koji ga i dalje smatraju božićnim klasikom pa se dilema nastavila.

O svemu se jednom prilikom izjasnio i kanadski premijer Justin Trudeau.

"Da, 'Umri muški" je definitivno božićni film. Oko toga nema dvojbe", izjavio je Trudeau tijekom gostovanja u emisiji "Breakfast Television Toronto" 2017. godine.

Dilema je i dalje aktualna, a istraživanje koje je provela britanska istraživačka tvrtka YouGov pokazalo je da film najčešće smatraju božićnim osobe u dobi između rane mladosti i ranih srednjih godina, jer ga povezuju s razdobljem u godini tijekom kojih su ga najčešće puta gledali, piše The Guardian.

Dakle, da sve sumiramo: "Umri muški" nije izašao u vrijeme blagdana, radnja se jedva dotiče Božića, glavni glumac ne smatra ga božićnim filmom, no svejedno ga mnogi doživljavaju kao božićni klasik, a upravo sve to je sjajan primjer filmske čarolije.

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene