povijesni dan

Evo tko je lijepa španjolska princeza zbog koje u njezinoj zemlji vlada prava manija i svi su čekali njen 18. rođendan!

1/28 >> Pogledaji ovu galeriju Princeza Leonor - 5 Princeza Leonor - 10 Princeza Leonor - 4 Princeza Leonor - 2 Princeza Leonor - 1 Princeza Leonor - 3 Princeza Leonor - 9 Princeza Leonor - 7 Princeza Leonor - 6 Princeza Leonor - 8 +17 princeza Leonor Galerija

Princeza Leonor ovih će dana prisegnuti na vjernost španjolskom ustavu, a cijela zemlja željeno je iščekivala njezin 18. rođendan.

Španjolskom je zavladala prava "leonormanija" dok se država pripremala za veliku ceremoniju proslave 18. rođendana prijestolonasljednice, lijepe princeze Leonor.

Sve su glasnija nagađanja o tome tko je pozvan na državnu svečanost na kojoj će princeza od Astoriasa, kako se formalno zove, prisegnuti na vjernost španjolskom ustavu. Unatoč oštrim političkim podjelama, izvješća iz Španjolske sugeriraju da je zemlja uglavnom ujedinjena iza mlade princeze, koja trenutačno prolazi vojnu obuku.

Nedavne promjene pravila o ustaljenoj tradiciji nasljedstva gdje prvorođenče ima prednost kod nasljeđivanja tronova, znače da možemo očekivati još kraljica na prijestolju u nizu europskih zemalja, uključujući Švedsku, Belgiju, Nizozemsku i Norvešku, dok je kraljica Margrethe trenutno suverena Danske. No iako se taj zakon nije promijenio u Španjolskoj, gdje monarhija još uvijek daje prednost prvorođenom dječaku, čini se malo vjerojatnim da će Leonor u ovoj fazi dobiti mlađeg brata.

"Jako dobro razumijem i svjesna sam što je moja dužnost i što moje odgovornosti podrazumijevaju", poručila je buduća kraljica svom narodu uoči prisege.

Rođena 31. listopada 2005. godine u međunarodnoj bolnici Ruber u Madridu, Leonor je najstarija kći kralja Felipea VI. i španjolske kraljice Letizije i službeno nosi titulu princeze od Asturije.
Ako se Leonor popne na prijestolje, ući će u povijest kao prva španjolska kraljica koja je vladala nakon svoje praprapraprabake Isabelle II., koja je vladala od 1833. do 1868. godine i bit će biti tek druga kraljica u povijesti ujedinjene Španjolske. Nakon Leonor u liniji nasljeđivanja je njezina sestra, princeza Sofía koja je dvije godine mlađa od nje.

Princeza je održala svoj prvi javni govor 2018. godine kada je imala samo 13 godina i to na obilježavanju 40. godišnjice španjolskog ustava. 2019. održala je i impresivan govor na dodjeli nagrada Zaklade princeze od Girone u Barceloni i to čak na četiri jezika – španjolskom, katalonskom, engleskom i arapskom. Osim što je naslijedila majčin uglađeni osjećaj za stil, navodno je naučila igrati tenis, jedriti, izvoditi gimnastiku i svirati violončelo.

U javnosti se po prvi put samostalno pojavila bez majke i oca u dobi od 15 godina dok je predsjedavala 30. obljetnicom Instituta Cervantes u Madridu 2021. godine. Tamo su je dočekali tadašnja zamjenica premijera, Carmen Calvo i direktor Instituta Cervantes, Luis García Montero i time joj ukazali veliko poštovanje.

Šest mjeseci kasnije, princeza se uputila u Wales kako bi studirala na privatnom studiju Atlantic College. Upisala je dvogodišnji tečaj vrijedan 67 tisuća funti kako bi stekla diplomu međunarodne mature u školi koju je i završila. U međuvremenu, nedavno je Općoj vojnoj akademiji u Zaragozi započela trogodišnju obuku. U pripremi za svoju ulogu šefice španjolske države i vrhovne zapovjednice oružanih snaga, Leonor mora završiti tri godine obuke u skladu s tradicijom dok slijedi put svog oca, kralja Felipea. Nakon toga će ići u pomorsku školu i završiti obuku u trajanju tri godine na General Air Academy.

"Upravo sam završila srednju školu i uskoro ću započeti novu fazu s razdobljem vojne obuke. Sretna sam jer znam koliko Španjolci cijene naše oružane snage. Ovo je važan trenutak u mom životu i osjećam se vrlo uzbuđeno i odlučno ću nastaviti učiti i davati sve od sebe", izjavila je za španjolske medije.

A nakon što završi vojnu obuku, princeza će upisati studij, no njezin izbor sveučilišta zasad još nije otkriven.

1/3 >> Pogledaji ovu galeriju Saša Broz - 1 Saša Broz - 2 +0 Saša Broz - 3 Zanimljivosti Pogledajte kako danas izgleda sin Josipa Broza Tita, rijetku fotografiju objavila je njegova kći!

1/30 >> Pogledaji ovu galeriju Iva Majoli - 2 Iva Majoli - 2 Iva Majoli - 1 Iva Majoli - 3 +25 Iva Majoli - 4 Celebrity Iva Majoli pohvalila se svojom kćeri, koju inače drži podalje od očiju javnosti: "Kakva prekrasna djevojka!"

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene