prave heroine

Izašle su iz sjene te ostavile velik trag u povijesti: Ovo je 10 najpoznatijih američkih prvih dama

JFK i Jackie Kennedy (Foto: AFP) JFK i Jackie Kennedy (Foto: AFP) afp 1/5 >> Pogledaji ovu galeriju JFK i Jackie Kennedy (Foto: AFP) Michelle Obama (Foto: AFP) Michelle Obama (Foto: AFP) Jackie Kennedy (Foto: AFP) +0 Jackie Kennedy (Foto: AFP) Galerija

Brojni američki predsjednici obilježili su povijest te zemlje, a uvelike su im pomogle i supruge koje su čitavo vrijeme bile uz njih. Uoči američkih predsjedničkih izbora prisjetili smo se deset najpoznatijih prvih dama.

Titula prve dame SAD-a jedinstvena je i moćna uloga, a radi se o poziciji koja je iz opisa hostese Bijele kuće došla do toga da daje priliku ženama da zaista naprave pomak u svojoj državi. Ništa od toga ne bi bilo moguće bez snažnih prvih dama koje su obilježile povijest SAD-a. Svojim stilom i pojavom te odanošću državi plijenile su pažnju javnosti stoljećima, bile su uzor ženama diljem SAD-a i svijeta, a uoči ovogodišnjih predsjedničkih izbora u SAD-u prisjetili smo se deset najupečatljivijih prvih dama u njihovoj povijesti.

Jacqueline Kennedy Onassis

Pogledaj i ovo showbuzz MODNE IKONE PRVE DAME POLITIKE Znate li tko su modne revolucionarke u politici?

Jackie O do danas je ostala javnosti najdraža prva dama u američkoj povijesti. Građani su se divili njezinoj gracioznosti, ali i porivu da svoju ulogu u Bijeloj kući dovede do maksimuma. Unatoč tome što je kratko bila prva dama zbog nesretnih okolnosti koje su je pogodile. Tu je ulogu preuzela 1961. godine, a šokantno ubojstvo Johna F. Kennedyja dogodilo se tek dvije godine kasnije.

Prema napisima nekih medija, Onassis je kao prva dama nastojala Bijelu kuću pretvoriti u svojevrsni muzej američke povijesti i kulture. Često je putovala sa svojim suprugom i obožavala je umjetnost. Upravo zbog toga divili su joj se brojni državnici diljem svijeta, a u SAD-u je bila poput holivudske glumice.

Eleanor Roosevelt

Prva dama koja je najviše inspirirala bila je svakako Eleanor Roosevelt, supruga američkog predsjednika Franklina Roosevelta, koji je na čelo države došao 1933. godine. Eleanor je tu dužnost obavljala sve do njegove smrti 1945. godine, a tijekom vremena je utkala put moćnim prvim damama koje su došle nakon nje.

Eleanor je držala konferencije za medije i često govorila o ljudskim pravima, ženskim pravima te pravima djece. Pomagala je siromašnim građanima i ustrajala na tome da rasne diskriminacije bude što manje.

Martha Washington

Prva dama bila je Martha Washington, i to doslovno. Supruga prvog američkog predsjednika Georgea Washingona imala je najveći utjecaj na sve prve dame u budućnosti, a upravo ona je i osmislila ulogu prve dame.

Obožavali su je ratni veterani i bila je poznata kao velika zagovarateljica pomaganja siromašnima. Bila je prava američka heroina, ne samo u svojoj državi već i u cijelome svijetu.

Michelle Obama

Michelle Obama bila je jedna od najstrastvenijih prvih dama koju je Amerika doživjela. Njezin poriv da napravi pomak u svijetu teško je bilo ne primijetiti, a cijelo je vrijeme uživala u svojoj ulozi.

Svojim djelovanjem osvojila je srca građana SAD-a i svijeta, a imala je brojne projekte koji su ostali zapaženi u američkoj povijesti. Poticala je djevojčice na učenje te je bila ambasadorica borbe protiv pretilosti kod djece.

Betty Ford

Nakon što je Gerard Ford postao predsjednik kada je Richard Nixon podnio ostavku, Betty Ford objeručke je prihvatila ulogu prve dame. Od 1974. do 1977. godine, postala je poznata kao najotvorenija prva dama do onda. Često je javno govorila o pravima žena, abortusu i razvodu. Iako joj brojni konzervativci nisu bili naklonjeni zbog stavova, dobila je brojne simpatije građana.

Nancy Reagan

Nancy Reagan karijeru je započela kao glumica na Broadwayu, no sjajno se pripremila za ulogu prve dame od 1981. do 1989. godine. Borila se protiv zloporabe alkohola i droga, a vodila je i brojne kampanje protiv opijata.

Laura Bush

Supruga Georgea W. Busha, Laura, tijekom njegova je mandata pokušala poboljšati obrazovanje i pismenost diljem SAD-a. Prije nego što je postala prva dama, radila je kao profesorica i knjižničarka, a od 2001. do 2009. godine je imala priliku svoje stavove unaprijediti i diljem SAD-a. Osnovala je Nacionalni festival knjiga te zakladu koja financijski pomaže knjižnicama u Americi.

Barbara Bush

Barbara Bush bila je prva dama od 1989. do 1993. godine, a kada je u travnju 2018. godine preminula, brojni građani okupili su se kako bi odali počast jednoj od najmoćnijih prvih dama u svojoj povijesti. "Barbara je predivna. Snažna je i kao prva dama bila je popularna i briljantna", rekao je George H. W. Bush posljednjeg dana svog drugog mandata o svojoj supruzi.

Mamie Eisenhower

Dwight D. Eisenhower na čelu SAD-a bio je od 1953. do 1961. godine, a uz njega je čitavo vrijeme bila supruga Mamie. Divile su joj se brojne žene, kopirale su njezin modni stil te su je tretirale kao holivudsku zvijezdu. Srednjem građanskom sloju ona je bila uzor, a s publikom je nerijetko komunicirala putem TV emisija.

Claudia "Lady Bird" Johnson

Supruga američkog predsjednika Lyndona B. Johnsona, Claudia, bila je glasna zagovornica ženskih prava, zbog čega ju je publika voljela tijekom čitava njezina mandata. Godine 1977. dobila je medalju slobode, koja je jedna od najcjenjenijih građanskih nagrada u SAD-u, a tijekom cijele svoje karijere prve dame zalagala se protiv siromaštva.

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene