odličan roman

"Mučna ljubav" briljantno je mračan prvijenac autorice čije ime ne znamo, a osvojila je svijet hit knjigama

Naslovnica knjige Mučna ljubav Naslovnica knjige Mučna ljubav Foto: PR

Izašao je prvi roman jedne od najcjenjenijih autorica današnjice.

Možda ste čuli za „Genijalnu prijateljicu“. To je naslov tetralogije talijanske spisateljice u kojoj pratimo živote dvaju prijateljica sa svim njihovim usponima i padovima. Radnja se odvija na jugu Italije (većinom u Napulju) a proteže se na nekoliko desetljeća 20. stoljeća u kojima junakinje proživljavaju najljepše, ali i najmučnije trenutke života. Knjige su postale toliko popularne da su prozvane izdavačkim fenomenom te je po njima HBO snimio hvaljenu (i gledanu) seriju na talijanskom. Cijela je priča još zanimljivija kada joj dodamo podatak da se stvarno ime autorice uopće ne zna jer piše pod pseudonimom. Čak su se pojavila i nagađanja da bi iza „nje“ zapravo mogao stajati „on“.

Nakon ubrzanog izdavanja te tetralogije hrvatski izdavač Ferrante okrenuo se njezinim ranijim romanima, a sada imamo prilike čitati njezin prvijenac „Mučna ljubav“.

Službeni opis knjige daje dosta naznaka što možete očekivati. „Mučna ljubav, romaneskni prvijenac Elene Ferrante kojim se veličanstvena talijanska spisateljica predstavila svijetu, priča je o kompleksnom odnosu majki i kćeri, kompliciranom čvoru laži, emocija i zajedničke prošlosti koja ih veže. Delia, autorica stripova koja živi u Rimu, iščekuje posjet svoje majke Amalije, koja ne dolazi kako je bilo planirano, ali je naziva i nesuvislim objašnjenjima daje naslutiti da nešto nije u redu. Dan nakon zadnjeg poziva, Delia saznaje da joj se majka utopila i odlazi na njezin pogreb. Nakon posljednjeg ispraćaja odlazi na putovanje kaotičnim ulicama rodnog Napulja kako bi rekonstruirala majčine posljednje dane, istinu o svojoj obitelji, ali i svemu što je duboko potisnula.“

Ono što će ljubitelji autoričina opusa znati jest da Ferrante ulazi u psihu duboko. Ona otvara vrata emocijama za koje mnogi nismo niti znali da ih imamo. Njezino je pisanje autentično pa se čitatelj s čuđenjem pita kako je moguće da netko opiše toliko različitih likova koji imaju svoje osebujne i tajne unutarnje povijesti. No, Ferrante to uspijeva – i to svaki put.

Pripremite se na tvrde udarce po duši, ali i na čaroliju pisanja koja se pronalazi jednom u nekoliko desetljeća.

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene