Istinita priča o nesreći u Vinči

Novi film Dragana Bjelogrlića doživjet će svjetsku premijeru na prestižnom svjetskom festivalu: "Izuzetno priznanje za sve nas!"

Film Čuvari formule Film Čuvari formule Aleksandar Letić/PR 1/4 >> Pogledaji ovu galeriju Film Čuvari formule - 1 Film Čuvari formule Film Čuvari formule +0 Dragan Bjelogrlić Galerija

Novi film Dragana Bjelogrlića "Čuvari formule“ bit će premijerno prikazan na jednom od najvećih europskih filmskih festivala u Locarnu (Švicarska) i to u okviru prestižnog programa – Piaca Grande.

Originalna priča o potencijalnoj nuklearnoj krizi u socijalističkoj Jugoslaviji i autentičan rediteljski pečat Dragana Bjelogrlića bili su presudni da međunarodni žiri u Locarnu uvrsti "Čuvari formule“, čime ovaj film postaje prvi s prostora Balkana koji će svoju svjetsku premijeru imati u okviru programa Piaca Grande.

"Poziv na Piaca Grande, Locarno, je izuzetno priznanje za sve nas koji smo radili na ovom filmu, i sigurno pruža izuzetnu mogućnost da još jedna zaboravljena priča iz naše povijesti izađe u svijet na "velika vrata". Čestitam svim suradnicima na ovom ogromnom priznanju“, izjavio je Dragan Bjelogrlić.

Ova istinita priča o nesreći u Vinči 1958. godine, rađena je po bestseleru Gorana Milašinovića "Slučaj Vinča“, a scenarij za njegovu filmsku ekranizaciju potpisuje Vuk Ršumović uz Ognjena Sviličića i Dragana Bjelogrlića kao koscenariste.

U jeku hladnoratovske krize, grupa znanstvenika u Institutu Vinča sprovodi tajni projekt koji predvodi profesor Dragoslav Popović. Stjecajem nepredviđenih okolnosti, oni bivaju izloženi smrtonosnoj dozi zračenja, zbog čega ih jugoslovenska tajna policija odvodi na liječenje u Kliniku Kiri u Parizu. Francuski liječnički tim na čelu s profesorom Žoržom Mateom zaključuje da je njihovo stanje kritično i da su im dani odbrojani.

Iako je profesor Mate cijeli svoj život posvetio borbi protiv nuklearnog naoružanja i duboko prezire projekt na kojem su radili jugoslovenski naučnici, on predlaže da se po prvi put u povijesti izvede delikatna i neizvjesna intervencija zamjene koštane srži ozračenih pacijenata. Je li u pitanju eksperiment nad živim ljudima, ili on zaista želi da im pomogne – postaje mučno pitanje za jugoslovenske znanstvenike.

U naslovnim ulogama gledat ćemo Radivoja Rašu Bukvića, kao i proslavljene francuske glumce Aleksisa Manentija, Oliviea Bartelemija i Ane Sara. Direktora instituta Vinča Pavla Savića igrat će Predrag Miki Manojlović, a šefa državne sigurnosti SFRJ Leku Rankovića – Dragan Bjelogrlić. Uloge mladih jugoslovenskih znanstvenika redatelj je dodjelio Jovanu Jovanoviću, Alisi Radaković i Ognjenu Mićoviću.

Autorski tim predvođen redateljem Draganom Bjelogrlićem čine direktor fotografije Ivan Kostić, montažerka Milena Predić, scenografkinje Jelena Sopić i Jovana Cvetković, kostimografkinja Marina Vukasović Medenica, kompozitor Aleksandar Ranđelović, dok izvršnu produkciju potpisuje Goran Bjelogrlić.

Iza ovog originalnog projekta stoje produkcijske kuće CobraFilm i United Media, uz podršku Euroimages, Creative Europe Media, Ministarstva kulture Republike Srbije, kao i Filmskih centara Srbije, Crne Gore, Slovenije i Severne Makedonije, a kino distribucija je povjerena kompaniji Art Vista.

 

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene