Svakako pogledati

Dva gostovanja iz Splita na Ljetnim noćima Teatra Exit, riječ je o dvije izvrsne predstave

Domaši (Foto: PR) Domaši (Foto: PR) Foto: PR

Riječ je o predstavama Domaši i Obitelj.

Ljetne noći Teatra EXIT ugostit će dvije izrsne splitske predstave; Domaši Gradskog kazališta lutaka Split u koprodukciji s Umjetničkom akademijom u Splitu i Obitelj Hrvatskog narodnog kazališta Split.

Pogledaj i ovo Festival Exit, Novi Sad (Foto: Exit) Jedva čekamo! Manje od mjesec dana do festivala! Kompletiran popis zvijezda za najjači EXIT ikad!

Monodrama Domaši, u izvedbi mlade glumice Ane Marije Veselčić, na rasporedu je u nedjelju 7.7. u 21h. Domaši je kolokvijalni naziv za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi koja odrastaju u domovima. Prema posljednjim podacima, u Republici Hrvatskoj je u domovima smješteno oko 800 djece koja s napunjenih 18, a u najboljem slučaju s 21 godinom, gube pravo na smještaj i brigu pri ustanovama.

Domaši je autorski projekt nastao kao diplomska ispitna produkcija na Umjetničkoj akademiji u Splitu, pri Odjelu za kazališnu umjetnost, smjer gluma, pod mentorstvom profesora Gorana Golovka.

Domaši je predstava o nevidljivoj djeci. O djeci za koju su moguće bolje opcije od ostanka u domu, ali dok se sustav usustavljuje, dok zaprima, protokolira i obrađuje papire, njihovo djetinjstvo je na čekaju. Većina ih tako dočeka punoljetnosti kada izlaze u svijet bez ikakvog doma i počinju skrbiti sami o sebi.

Glumicu i autoricu ove predstave, Anu Mariju Veselčić, publika je već upoznala kroz niz zapaženih uloga u predstava splitskih kazališta, a osvojila je i nekoliko značajnih strukovnih priznanja i nagrada: nagradu Hrvatskog glumišta za najbolju mladu glumicu za predstavu Zbunjoza kazališta Playdrama u koprodukciji s GKM Split; nagradu za najbolju epizodnu ulogu na 23. Jugoslovenskom pozorišnom festivalu u Užicama, za ulogu Biance u predstavi Kroćenje goropadnice HNK Split; nagradu za najbolju glumicu festivala „Pozorište Zvezdarište“, za ulogu Tonke u predstavi Šporki Špiro i Neposlušna Tonka Gradskog kazališta lutaka. Redatelj svih predstava je Ivan Plazibat.

U ponedjeljak 8.7. u 21h gostuje predstava Obitelj HNK Split nastala prema tekstu Dennisa Kellya, a u režiji Ivana Plazibata. Igraju Stipe Radoja, Ana Marija Veselčić i Goran Marković.
Mirnu večeru mladog bračnog para Helen i Dannyja prekida dolazak Liama, Heleninog brata, oblivenog krvlju. Očito je da se dogodio zločin, nakon prvih neuvjerljivih Liamovih objašnjenja sve jasnije postaje i tko je počinitelj. Potraga za istinom vodi prema situacijama gdje sve izvjesnosti i sigurnosti građanskog života odjednom postaju upitne.

Jer ulozi su veliki: mir ili istina, pravda ili zločin, obitelj ili samoća. Osnovna dilema s kojim se likovi suočavaju svodi se na pitanje: u kojoj mjeri smo spremni pogaziti vlastite temeljne životne principe zbog najbližih. Dramu obilježavaju aktualne teme kao što su mržnja prema imigrantima, problem straha od nepoznatog i pitanje može li taj strah poslužiti kao okidač za zločin. Zbog eksplicitnog nasilja i psovki predstava se ne preporuča mlađima od 16 godina.

Dennis Kelly jedan je od najtalentiranijih suvremenih britanskih dramskih pisaca. Autor je to koji se podjednako dobro snalazi pišući za TV serije (Utopia, 2013), velike West End musicale (Matilda, 2011), kao i komorne kazališne komade kakav je i Obitelj (Orphans, 2009). Drama Orphans iz 2009, premijerno je izvedena u kazalištu Traverse u Eidinburghu, a osvojila je nagrade Fringe First i Herald Angels Awards. Iako često izvođen i postavljan u europskim kazalištima, predstava Obitelj (izvorno Orphans) u režiji Ivana Plazibata, prva je izvedba Dennisa Kellyja u Hrvatskoj.

Ulaznice za obje predstave dostupne su na blagajni Muzeja za umjetnost i obrt i na www.ulaznice.hr.

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene