Treći finalni izazov u Masterchefu - sve teže, a nagrada i Superfinale sve bliže!
Prozujite s nama kroz sve showbizz vijesti dana – Lajkajte Showbuzz!
Pogledaj i ovo ''samo naprijed!'' Chef Vukadin proteklih je dana imao velikih razloga za slavlje, sve je otkrio u objavi: ''Blagoslovljeno, sretno vam i dalje''Dino je savjetovao finalistima da se, kad dobiju priliku da kreiraju, bace na glavu jer je bolje ispasti jer su se previše trudili nego da se nisu dovoljno trudili. Netko od njih troje danas ide doma. Jučer su kandidati replicirali dva Matina jela, a danas temu kuhanja zadaje Radovan. Tema je Radovanov ribarski tanjur, a kandidati će ribu odabrati iz dva sanduka koja su za ovaj izazov pripremljena.
Radi se o količini ribe koja bi bila malo bolji ulov manje ribarske mreže te o ribi 2. Ili 3. kategorije jer Radovan želi pokazati da se i od nerazglašenih riba poput trilje, zubatca, konja, škrpoča, čače, hobotnice i sl. može napraviti jako fino jelo.
Ipak, za pripremu današnjih jela postoje i određeni uvjeti. Na tanjuru moraju biti tri komponente, finalisti moraju prikazati more na tanjuru i riba mora biti savršeno tretirana. Za pripremu što finijeg ribarskog tanjura kandidati na raspolaganju imaju sat i pol vremena, a u smočnici neograničen broj namirnica koje mogu uzeti u 5 minuta vremena. Ali, onaj tko prvi izađe iz smočnice ima najveći izbor ribe jer finalisti ribu biraju po izlasku iz smočnice. Radovanu je žao što nitko nije odabrao hobotnicu. Za sebe kaže da je ´riba freak´ i da mu je riba najvažnije što se može skuhati.
Petra se iznimno trudi, Nikola nema iskustva s ribom, Ivana nije motivirana:´Zasluženo ću danas biti najgora i idem lijepo doma!´
Petra Gerić je iz sanduka uzela tri različite vrste ribe: konja, smokvu i trlju. Odlučila se za pripremu brodeta na njen način kojem je dodala ribu pripremljenu na tri različita načina. Za vrijeme kuhanja danas je najviše razmišljala o tome koliko je sretna što može danas pripremati ribu. Danas je u obilasku žirija bio i Radovan koji joj je rekao da se osjeti miris brudeta. Zadovoljna je jelom, ali je brine je li umak ispao kako treba. Nada se da će žiri shvatiti ideju. ´Nadam se da ne idem danas doma jer sam uživala.´, rekla je.
Nikola misli da Radovan nije zahtjevan poput Dina i Mate. Voli tradicionalnu i finu kuhinju koja može biti i moderna, samo da je fina. Nikola s ribom nema baš iskustva, više ga ima s mesom. Svoje današnje jelo je nazvao ´Nije riba meso´. Od ribe se odlučio za arbun te u smočnici odabrao popratne namirnice: šparoge, klice, tikvice, mahune, luk, češnjak, vino, bosiljk, cherry rajčicu i limun. U smočnici je razmišljao o tome da uzme gotov riblji temeljac, ali je odlučio raditi svoj jer ima dosta vremena.
Ivana danas nije bila motivirana, voljela bi napustiti show i zna da hoće. ´Ostali više žele i zaslužuju Superfinale više od mene, pokazali su više u showu.´, kaže. Danas je kuhala ´na silu´ te će se to, prema njenom mišljenju, vidjeti i na tanjurima. Danas je kao prilog radila pire krumpir. ´Meni je u finalnom tjednu pala na pamet genijalna ideja koju nitko neće kopirati-pire od krumpira!´, kaže kroz smijeh. Malo ju je stid radi toga, ali danas joj se nije ništa dalo. Nedostaje joj vanjski svijet. Nije zadovoljna i misli da je napravila najgori tanjur danas. ´Zasluženo ću danas biti najgora i idem lijepo doma!´, zaključuje.
I Palfiju se čini da ona danas ide doma. Radovan Ivani: ´Sjećaš li se što smo danas rekli?! Na jednom tanjuru tri komponente, a ne na dva tanjura četiri!´ Netko će sa svojim morem otploviti kući. Svoje jelo na kušanje je prvi donio Nikola. Radovan je rekao da je ribu razmjerno dobro pripremio. ´Nije genijalno, ali plijeni i izazovno je. Sve skupa dobro.´, komentirao je. Mati je riba fina i lijepo začinjena. Malo mu je kaotično u sredini, ali sve u svemu dobro.
I Dinu je ukusno i dobro, ali je uvjeren da može puno bolje od toga. ´To je jako dobra ideja. Hrabra više nego dobra. Trudila si se da bude drugačije, ali kad dotakne umak od brudeta, sve ima isti okus.´, rekao je Radovan za jelo Petre Gerić. Umak mu je presnažan i punjena riba ne ide uz njega. Sve je dobra ideja, više nego provedba. Dino misli da je puno rada investirala u ovaj tanjur, ali da ne zna koliko je to radila, to iz tanjura ne bi prepoznao. ´U svakom slučaju to je ukusno.´, zaključio je. Mate je nadodao samo da izgleda kao kompletan tanjur koji je ukusan.
Ivana je danas pripremila dva tanjura. ´Sjećaš li se što smo danas rekli?! Na jednom tanjuru tri komponente, a ne na dva tanjura četiri!´, opomenuo ju je Radovan. U jelu mu ima previše kiseline. Mati je jedan tanjur dobar, fin, svjež, hrskav, s malo kiseline dok mu drugi nije baš ok. Dino ne osjeća veliku potrebu da joj iskomentira današnja jela jer je sve već rečeno. Ivana je danas namjerno radila dva tanjura iako je razumjela temu jako dobro jer misli da Petra i Nikola više od nje zaslužuju biti tu. Palfi misli da je definitivno napravila najlošiji tanjur i da ide zasluženo doma.
Emotivan rastanak: na ribi se spotaknula Ivana
Radovan je rekao da su nakon svake ribe dobro osjeća i da mu finalisti nisu kvarili dan. Kuhali su s puno ideje, koncentracije i truda te mu je drago da im riba nije prisjela. Mate je očekivao više hrabrosti, ali je zadovoljan. Pobjednički tanjur danas je onaj u koji je uloženo najviše truda i koji je napravila Petra Gerić. ´Žao mi je što si se na ribi spotaknula ti Ivana!´, rekao je Radovan. Dino misli da njeno kuhanje danas nije bila borba, već predavanje. Ivana je na emotivnom rastanku Mati obećala svadbenu tortu, Radovana nazvala Djedom Božićnjakom u showu, a Dinu zahvalila što ju je ojačao nazvavši ga šećerom na kraju.
Radovan misli da Ivani kuhanje i nije išlo najbolje već da je imala dosta sreće jer je često bila u pobjedničkim timovima. Strašno je puno napravila i daleko dogurala, misli. Iz showa je, prema njegovom mišljenju, otišla zasluženo jer je danas bila najslabiji igrač, a i ukupno u zadnjim tjednima. Ivana je plakala za vrijeme odlaska jer joj teško pada rastanak od ljudi. ´Rastanci su uvijek tužni, a ja emotivna.´, kaže. Falit će joj svi ljudi ispred i iza kamere. Jedva čeka popiti kavu i izaći vani. ´Najviše će mi faliti Dino. Kad dođem doma i skuham nešto, neće me imati tko kritizirati.´, rekla je. Iz Masterchefa nosi veliko znanje o kuhanju, velika prijateljstva i diplomu da priča međimurski.
´Kulinarski je procvala otkad je otišao njen dečko, Marko Matei.´, kaže Mate kroz smijeh jer se nikad nije dogodilo da je dvoje ljudi stalno stajalo za istim radnim jedinicama pa je to vjerojatno nešto značilo, iako ne ulazi u privatno. Misli da je njen boravak oplemenio Masterchef zbog njene ljubavi prema slasticama koje su zanemarene. Od nje očekuje svadbenu tortu koju mu je obećala. ´Masterchef ne bi bio isti bez nje.´, kaže.
DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook