U tjednu smo europske kuhinje i današnji chef dolazi iz Provanse.
Prozujite s nama kroz sve showbizz vijesti dana – Lajkajte Showbuzz!
Pogledaj i ovo Njegova priča Novi Masterchef Nikola otkriva svoje planove za budućnost!On je pravi francuski chef s 14-ogodišnjim iskustvom i radi u restoranu kojeg krase dvije Michelinove zvjezdice. Uvijek je bio gurman, volio je hranu svoje majke, a u školi mu baš nije išlo, pa se odlučio postati kuhar. On je Nans Gaillard. Za njega kuhinja nije nešto komplicirano jer se u kuhinji ne spašavaju životi i ne ide se na Mjesec već se daje ljudima jesti, zadovoljava ih se. Koncept restorana u kojem chef Nans kuha je poseban jer je kuhinja u centru restorana i kuhari su zvijezde koje ljudi gledaju dok kuhaju. Petru je bilo strah jer je već bila u Izazovu šefa kuhinje i, kako kaže, nije se proslavila. 'Skoro sam se onesvijestila tamo, duboko sam disala', pod pritiskom je. Ipak se uspijeva ohrabriti: 'Danas kuham isključivo za sebe i napravit ću najfinije jelo na svijetu.'
Za današnji izazov Gaillard je pripremio filet kovača sa špinatom, artičoke a la barigoule, hrskavi krokete sa sezamom, duxelle i emulziju od šampinjona sa začinskim travama. Misli da bi Petri jedna od poteškoća mogla biti očistiti ribu savršeno i napraviti savršen sos. Njegovo današnje jelo nema neku priču ili povijest, samo je razmišljao o kandidatima kao amaterima. Za njega je kuhanje ljubav prema zanimanju i rad s ekipom, ali postoje problemi kao što su zahtjevni chefovi. 'Tko nema strasti neće uspjeti!', kaže. Kod Petre osjeća strast u pogledu i za učenjem. Misli da je jelo jednostavno i ako ga Petra shvati vizualno, neće biti problema.
Kad je pripremao današnje jelo, chef Nans se stavio na Petrino mjesto radi tehničkih uvjeta, pripreme artičoka, ribe i slično. Dino misli da je chef Nans izvrstan kuhar, to se osjeti među strukom. 'Neobično je skroman, s obzirom na svoj kurikulum', kaže.
Petra je kušala jelo. 'Sve je nježno u jelu, savršena izvedba. Takva hrana treba biti. To je to!', komentirala je. Uvijek joj je teško kuhati tuđa jela jer ne voli kuhati po receptu, ali danas mora i napravit će to s guštom. Petra je zaista uživala u kušanju, sve je pojela. 'Petra, moraš u smočnicu!', upozorio je Radovan. Petra je za kuhanje imala sat i pol, a chef Nans 15 minuta manje.
P.P. totalno pod stresom, chef Nans joj pomaže
Recepti su iz tjedna u tjedan sve siromašniji po pitanju pojašnjenja. 'Chef je došao i sve mi je pojasnio – uštedio mi je puno vremena s tim.', kaže Petra. Objasnila je kako se uvijek gubi u startu, a dobiva na kraju. Igor je danas, kako kaže, bio francuska veza između nje i chefa Nansa. 'Sama sam sebi samo zanovijetala kako sam šlampasta.', rekla je u šali. Šaptali su joj s galerije, ali ne može pratiti njih i biti fokusirana na ono što radi. Galeriji je zavikala da je puste na miru: 'To je kolegijalnost, ali nisu pročitali recept i svatko mi govori tri različite stvari odjednom i ne mogu to pratiti. Totalno sam pod stresom.'. Artičoke je danas radila prvi put, pa se sjetila Dina kako ih je on radio na jednoj Gastroakademiji. 'Muka mi je što nisam više listala francuske kuharice.', komentira.
Borila se s filetiranjem jer ne poznaje anatomiju kovača. Chef Nans joj je pomogao u organiziranju i čišćenju radne jedinice. 'Chef mi je održao lekciju da se moram organizirati s pravom, ali ne mogu si pomoći. Samo mi se stvaraju posudice, pogubila sam se u tom trenutku. Zahvalna sam mu na tome.', priznaje Petra. Posramila se što joj je pomogao s pripremom artičoka i zahvaljuje što je to napravio, inače bi još bila na šampinjonima. Kaže da je to što joj je chef pomogao odlika dobrog čovjeka. Zadovoljna je jelom jer ga je završila, iako su neki okusi drugačiji. Trudila se. 'Dobro sam napravila jelo, ali nema šanse da pobijedim. Teško da ću biti i izjednačena.', zaključuje. Chef Nans joj je naknadno pomogao s pjenicom.
Prvi na redu za kušanje je bio tanjur chefa Nansa. 'To je jako fino. Poslije kovača na lešo ovo mi je najbolje jelo.', jasan je bio Radovan. 'Ima puno dogmi da bijela riba i gljive ne idu zajedno, ali ovo jelo ruši takve dogme', rekao je Mate. Komentirao je da će morati apelirati da se u Izazovu šefa kuhinje kuhaju tri tanjura, a ne jedan za trojicu. 'Ja ću te podržati!', odgovorio mu je Radovan.
>> 'Mate radi juhu od luka - On je mene kopirao'
Dino je za Petrin tanjur komentirao da je artičoka mrvu neslana i da kreker, za razliku od prvog, ima okus kao biskvit, ali da stvarno nije loše. Radovanu Petrin tanjur ima dobar okus, ali artičoka nije dobro očišćena. 'Ovaj keks je drugi keks, nije isti keks.', zaključio je Dino.
Petra dobila dvije četvorke i peticu, chef Nans je ponosan na nju i sebe / Najveći zbroj ocjena kandidata dosad
Tanjur chefa Nansa je od žirija dobio tri petice. Petra je dobila dvije četvorke od Dina i Mate te peticu od Radovana. 'Tanjuri su gotovo identični, gotovo na istom nivou uz manje greške.', komentirao je Dino ocjene. 'Od chefa očekujemo ovakav tanjur i hvala mu! Petra, tebi svaka čast što si se uspjela približiti ovakvom načinu kuhanja, ovo je bio jedan jako lijep tanjur s tvoje strane.', komentirao je Mate.
Chefa je preplavio osjećaj ponosa kad je dobio tri petice jer je uspio napraviti jelo koje se ljudima svidjelo. Bio je siguran da će Petrine ocjene biti vrlo dobre. Ponosan je na njezin posao, serviranje i kuhanje. Jako voli svoju zemlju, ali ako bi ikad imao prilike doći ovamo modernizirati kuhinju došao bi sa zadovoljstvom. Što se Petre tiče, siguran je da može postati kuharica. 'Petra je bila odlična i svrstava se u moje favorite za Masterchefa.', rekao je Radovan. I Dino je rekao da je ugodno iznenadila. 'Nadam se da će tako biti i dalje i da će prenijeti tu energiju na ostale.', priželjkuje.
Kike kaže da su kandidati s galerije bili oduševljeni chefom Nansom kako je pomagao Petri. Misli da je i on zaslužan za Petrine visoke ocjene, što je u redu. Poželjela je i da ona danas kuha, ali je uživala gledajući ga s galerije. 'Danas su svi uživali, bio je pravi show. Nije bilo kuhanje kuhara protiv kandidata već s kandidatom.', kaže Palfi. Misli da današnje ocjene nisu isključivo plod Petrinog rada. 'Nevjerojatno mi je da je takav kuhar kao Nans imao tako lijepe riječi za mene.', misli P.P. Danas je puno naučila: od filetiranja kovača, artičoka, krekera, pjenice od gljiva te da uvijek treba pomoći i da Francuzi imaju jako dobar osjećaj za hranu. 'Ovo mi je najbolji dan dosad i jako mi je trebao, bilo bi mi jako teško! Dao mi je vjetar u leđa i sad mogu punom parom dalje!', zadovoljna je Petra.
DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook