Nikome nije lako

Utječe li korona i na našu psihu? Kako ostati normalan u doba pandemije pitaju se i poznati Hrvati

Korona i psiha - Vladimir Kočiš Zec Korona i psiha - Vladimir Kočiš Zec In Magazin 1/11 >> Pogledaji ovu galeriju Korona i psiha - Jasna Zlokić Korona i psiha - Nina Badrić Korona i psiha - Vladimir Kočiš Zec Korona i problemi s psihom - 1 Korona i problemi sa psihom - 2 Korona i problemi s psihom - 3 Korona i problemi s psihom - 4 Korona i problemi s psihom - 5 Korona i problemi s psihom - 6 Korona i problemi s psihom - Ljubica Uvodić Vranić - 1 +0 Korona i problemi s psihom - Ljubica Uvodić Vranić - 2 Galerija

Što se događa s našom psihom s obzirom na to da već mjesecima živimo u vremenu pandemije? Koliko sve što se događa utječe na nas i kako sami sebi možemo pomoći? Ni poznatim Hrvatima nije svejedno, a kako u svemu ovome ostati normalan, pitali smo poznatu psihologinju Ljubicu Uvodić Vranić.

"Tisuće pitanja prolazi glavom kada, dokle, što, kako, što će uopće biti, hoće li svijet biti kakvog smo ga poznavali i život kakav smo živjeli ikada više živjeti", pita se Nina Badrić.

Pogledaj i ovo Nina Badrić - 1 šetala se Zagrebom Nina Badrić novom fotografijom zbunila pratitelje koji su uočili jedan detalj: "Ma je li to...''

S koronavirusom došla su i ova pitanja, a ono što baš sve zanima je - kad će ovo biti iza nas? Cijeli svijet čeka ovaj odgovor, a od svega što se događa, teško je izolirati se jer naše je živote korona promijenila, a itekako utječe i na psihu.

"Gledam te silne vijesti, informacije, dezinformacije tako da jedini zaključak u ovom trenutku je - nisam baš najbolje", priznao je Vladimir Kočiš Zec.

"Neka ta neizvjesnost mi se stalno vrzma po glavi, međutim najgore što čovjek sebi može dozvoliti je da uđe u strah, dakle strahu jedno veliko ne", zaključila je Nina.

Ni poznati Hrvati, ni svi ostali, nikako ne mogu ostati imuni na sve ovo što se događa. Brojke svakog dana, nažalost, rastu, a s njima i strahovi. Baš njih se, smatra psihologinja Ljubica Uvodić Vranić, moramo riješiti.

"Ako se bojiš reci, ako si zabrinut reci, naše emocije koje su potisnute, a jake su, one nas čine da izgledamo kao jedan ekspres lonac koji se samo unutra kuha, kuha, kuha", objasnila je Ljubica.

Kuhaju, a da te naše misli ne ekplodiraju, trebali bismo se što više okružiti pozitivnim vijestima.

"Da u prvi plan stavimo čovjeka koji je izašao iz bolnice, koji je dobro, da u prvi plan stavimo - zamislite danas je napustilo bolnicu toliko i toliko ljudi. Da vidimo nekoga tko je već tako dobro da je u stanju o tome lijepo pričati", izjavila je Ljubica.

Jer brojke na koje nas je pandemija naučila, teško možemo izbjeći.

"Čak i ako uporno odbijate da to čujete, čujete jer jednostavno slušaju vaši ukućani jer vas zovu prijatelji, jer vam o tome govore. To je stalno jedna tema dana kao da smo u jednom filmu, a stalno dolje piše korona, korona, toliko i toliko ovih, onih", objasnila je stručnjakinja.

Kako bismo iz tog filma izašli što zdravije psihe, o strahovima i problemima treba razgovarati.

"Imate li neku tetu koju nitko ne naziva, koja živi sama, ma zvrcnite ju. Najgore je stajati kod kuće, strepiti i imati upaljen i radio i televiziju, mijenjati programe i šutjeti, to je najgore", poručila je.

A još gore je negirati da korona postoji.

"To je kao kad čujete da vam je netko umro, umro, meni, moja mama? Pa to je greška, idem u bolnicu se svađati sa svim doktorima, korona, ma ne, to ne postoji jer se ja previše toga bojim", objasnila nam je Ljubica.

Ne možemo se praviti da se ništa ne događa, ali možemo sačuvati mentalno zdravlje te biti sabrani i tijekom pandemije jer sve će ovo uskoro biti iza nas. A naš glavni zadatak trebao bi biti ovaj:

"Ostanimo negativni što se tiče korone, ali ostanimo pozitivni što se tiče misli, što se tiče vjere da su ipak ovo nekakvi zadnji trzajevi", zaključila je.

IN magazin gledajte od ponedjeljka do petka u 17:30 na Novoj TV, a propuštene emisije pogledajte besplatno na novatv.hr.

1/3 >> Pogledaji ovu galeriju Melania i Donald Trump (Foto: AFP) Melania i Donald Trump (Foto: AFP) +0 Melania i Donald Trump (Foto: AFP) Zanimljivosti Odbijao ju je držati za ruku, ostavljao je da kisne i naređivao joj da sjedi, a Melania sad planira poduzeti korak na koji je dugo čekala?

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene