zanimljiv život

Povukao se iz svijeta glume kada je srušio rekord koji još drži, a nakon poznate ljepotice zaljubio se u kćer filmskog moćnika

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

Britanski glumac Daniel Day-Lewis dobio je brojna priznanja tijekom blistave karijere, a vodio je i zanimljiv privatni život. Otkako se umirovio od glume, pokušava živjeti što dalje od očiju javnosti.

Daniel Day-Lewis prije četiri godine oprostio se od glumačke karijere nakon što je dobio čak tri Oscara u kategoriji najboljega glumca. 

Odrastao je u Londonu i Greenwichu, a kako je sam priznao, često je upadao u nevolje zbog svog ponašanja. Krao je u trgovinama te se često svađao s vršnjacima, među kojima nije bio popularan. Roditelji su ga upravo zato poslali u internat u Kent, gdje je razvio ljubav prema glumi i pecanju. U prvim je filmovima glumio još kao tinejdžer, a karijera mu je 80-ih godina krenula uzlaznom putanjom. Pojavio se u brojnim britanskim serijama i filmovima, a nije mu trebalo dugo da se probije i u Hollywoodu. Za svoj je rad dobio brojne filmske nagrade, uključujući tri Oscara. Upravo Daniel Day-Lewis jedini je glumac koji je dobio najviše zlatnih kipića u kategoriji najboljeg glumca u povijesti Oscara.

Nakon što je objavljen film "Fantomska nit" 2017. godine, Day-Lewis svijetu je obznanio da se povlači iz svijeta glume. Publici nije točno objasnio svoju odluku, ali je kasnije u intervjuu rekao kako jednostavno osjeća da ne može ponuditi ono što je prije mogao. "Ako publika vjeruje u ono što radim, to bi mi trebalo biti dovoljno. Ipak, u posljednje vrijeme to nije slučaj", zaključio je onda.

Osim brojnih filmskih nagrada glumac je dobio i brojna druga priznanja. Ono najveće dala mu je britanska kraljevska obitelj kada ga je proglasila vitezom. Godinama ranije, točnije 2008., primio je Oscara koji mu je uručila Helen Mirren, glumica koja je godinu ranije dobila nagradu za ulogu kraljice Elizabete. Kleknuo je pred nju na pozornici te je komentirao kako je to najbliže što će ikada doći do toga da ga proglase vitezom. Ipak, bio je u krivu. Princ William imenovao ga je vitezom na ceremoniji 2014. godine u Buckinghamskoj palači.

Tijekom zavidne karijere Daniel Day-Lewis vodio je i zanimljiv privatni život. S francuskom glumicom Isabelle Adjani bio je u vezi šest godina, a par je zajedno dobio i sina, Gabriel-Kanea Day-Lewisa. Njihov sin rođen je nekoliko mjeseci nakon što su se razišli. Godinu nakon njegova rođenja posjetio je legendarnog Arthura Millera, a onda je upoznao i njegovu kćer Rebeccu Miller. Odmah su se zaljubili, a pred oltar su stali godinu kasnije.

Daniel i Rebecca zajedno su dobili dva sina, a žive na relaciji Annamoe - New York. Daniel Day-Lewis inače ima irsko i britansko državljanstvo, a iako većinu vremena provodi u Irskoj, London smatra svojim domom.

Osim što njegova supruga ima "jaku" obiteljsku pozadinu što se tiče svijeta poznatih, i Day-Lewis se ima čime pohvaliti. Njegov djed s majčine strane je Michael Balcon, nekoć voditelj Ealing studija, koji je unaprijedio britanski film. Upravo u njegovu čast svake se godine na dodjeli nagrada BAFTA dodjeljuje i posebna nagrada u Balconovu čast.

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene