Top 10 božićnih filmova

Lista blagdanskih filmova među kojima će sigurno svatko naći svoj omiljeni, koji vi jedva čekate opet pogledati?

Mara Wilson Mara Wilson Profimedia 1/9 >> Pogledaji ovu galeriju Cameron Diaz, Jude Law, film Holiday Film ''Sam u kući'' - 1 Film ''Sam u kući'' - 2 Film ''Sam u kući'' - 3 Vince Vaughn, Reese Witherspoon Film ''Kako je Grinch ukrao Božić'' - 3 Kako je Grinch ukrao Božić, Jim Carrey Grinch (Foto: Profimedia) +0 Mara Wilson Galerija

Došlo je ono doba godine kada vas mekana dekica i kuhano vino prizivaju da se udobno smjestite i upalite svoj omiljeni božićni film.

Božić je praznik koji u svima nama budi drugačija osjećanja, pa su tako i filmovi koje biramo u to vrijeme potpuno drugačiji. Bilo da volite tradicionalne božićne filmove, ili jednostavno filmove koji se ne vrte oko Božića ali su vam dragi u to doba godine, mi vam donosimo listu filmova u kojoj će se svatko pronaći.

Pogledaj i ovo Vince Vaughn, Reese Witherspoon za kvalitetan smijeh Nije klasična romantična božićna priča, ali se na humorističan način bavi zapravo bitnom tematikom

 Čudo u 34.ulici (Miracle on 34th Street) - 1947

Ovaj Božićni klasik prati priču Kris Kringle-a (Edmund Gwenn), čovjeka koji zamjenjuje Djeda Božićnjaka u poznatoj Macy’s-ovoj paradi povodom Dana zahvalnosti. On uskoro postaje pravi hit te se redovito pojavljuje u glavnoj trgovini na Manhattnu. Kupci i zaposlenici robne kuće su oduševljeni Kringle-om i on im obznani da je on pravi Djed Božićnjak. Radnja se poslije toga razvija u ne tako lijepom smjeru gdje se sudskim postupkom pokuša utvrditi njegovo mentalno stanje, te njegova autentičnost. Ovaj filmski klasik je jedan od filmova koji svojom toplom estetikom i ljudskom pričom griju i najhladnije praznične noći.

Divan život (It’s a Wonderful Life)- 1946 

It’s a Wonderful Life je jedan od najljepših Božićnih filmova koji su doista vrijedni gledanja svake godine. George Bailey (James Stewart) ima jednu neobičnu želju, a to je da poželi da se nikada nije ni rodio. Njegova želja se ubrzo ostvari uz pomoć anđela (Henry Travers), te Bailey počinje shvaćati koliko života je zapravo promijenio i taknuo, te koliko je njegova prisutnost važna i za druge. Ovaj sjetni film sa ozbiljnom i odličnom pričom se uvijek nalazi na listi najboljih božićnih filmova, i naša je topla preporuka.

Ljubav i praznici (The Holiday)- 2006

Iris (Kate Winslet) je zaljubljena u muškarca koji se ženi drugom ženom. Na drugom kraju svijetu Amanda (Cameron Diaz) saznaje da je njezin partner vara. Iris i Amanda se igrom slučaja upoznaju preko interneta te odluče da će zamijeniti domove za vrijeme praznika. Iako potpuno različite, i u potpuno različitoj financijskoj situaciji, obe žele pronaći pravu ljubav. Film The Holiday je jedan od onih feel good filmova koji nam izmame osmijeh na lice, te film koji ćemo poželjeti gledati i kada praznici završe.

Dnevnik Bridget Jones (Bridget Jones’s Diary)- 2001

Film koji je poznat vjerovatno svim ženama na svijetu, te film koji nije isključivo božićni, ali mu se često vraćamo upravo pred praznike. Razlog tome je njegova univerzalnost, sretan kraj, i pregršt smijeha. Bridget Jones (Renee Zellweger) je žena koja se bori sa svojim godinama, poslom, kilažom, te sa odsustvom muškog partnera u njezinom životu. Rezolucija koju donosi na Novu godinu je da će napokon uzeti svoj život u svoje ruke, te početi voditi dnevnik u kojem će uvijek govoriti istinu. Ubrzo nakon toga za Bridget kreće prava životna avantura sa kojom se svatko od nas može poistovjetiti.

Sam u kući (Home Alone)- 1990

Osmogodišnji Kevin McCallister naljuti svoju obitelj noć prije velikog obiteljskog putovanja u Pariz, i zbog toga ga njegova mama (Catherine O’Hara) pošalje da spava na tavanu. Kada se probudi, on shvati da je njegova obitelj otišla bez njega, te ubrzo otkriva da dva lopova pokušavaju opljačkati njegovu kuću. Kevinova nestašna narav i dječačka mašta ga ponukaju da potpuno sam odbrani svoju kuću od lopova. Ne moramo vam još puno govoriti o ovome filmu jer je upravo film Sam u kući postao nezaobilazni ritual pred svaki Božić.

Umri muški (Die Hard)- 1988

Iako se čini kao film koji nije tipičan za Božić, upravo je Die Hard film koji se najčešće nalazi na listi božićnih filmova diljem svijeta. Policajac John McClane (Bruce Willis) odlazi u posjet svojoj otuđenoj supruzi na Badnjak. Pridružuje joj se na uredskoj božićnoj zabavi u sjedištu tvrtke u japanskom vlasništvu. Praznična atmosfera ubrzo utihne kada se naprasno pojavi grupa terorista koja želi preuzeti ekskluzivni neboder. Naravno, jedini koji može osloboditi taoce je upravo John McClane. Die Hard je film koji će začiniti vaše praznike sa sjajnom akcijom, odličnom pričom, i Bruce Willisom u njegovoj najpamtljivijoj ulozi ikada.

Četiri Božića (Four Christmases)- 2008

Kako bi izbjegli svoje disfunkcionalne i razorene obitelji na Božić, sretno nevjenčani par Brad (Vince Vaughn) i Kate (Reese Witherspoon) se uvijek služe sličnim trikom: dobrotvorni rad na dalekom mjestu gdje ih njihove obitelji neće naći. Njihov plan se ubrzo promijeni kada im je otkazan let za tropsku destinaciju, te su primorani provesti Božić sa svojim obiteljima. Ova fantastična romantična komedija je prava zabava za čitavu obitelj.

Vilenjak (Elf)- 2003

Elf je jedan od najsimpatičnijih prazničnih filmova koji ćete ikada pogledati. Pratimo priču Buddy-a (Will Ferrell) kojeg su još kao dijete slučajno transportirali na Sjeverni pol, te odgojili kao jednog od vilenjaka Djeda Božićnjaka. U trenutku kada odraste ne može ne primijetiti da jednostavno ne pripada vilenjačkom svijetu, pa se tako Buddy zaputi u New York u potrazi sa svojim pravim ocem. Priča se nastavlja na kaotično humorističan način, te je najbolje da odmah upalite ovaj slatki film.

Srest ćemo se u St.Louisu (Meet Me in St.Louis)- 1944

Ovaj film prikazuje svu raskoš starog Hollywooda. Sa svojim kostimima, plesom i muzikom, mjuzikl komedija Meet Me in St.Louis je film koji nikako ne trebate zaobići ovaj Božić. Film se fokusira na četiri sestre, od kojih je jedna sjajna Judy Garland, na vrhuncu Svjetske izložbe u St. Louisu 1904. godine. Bavi se ozbiljnim temama poput obrazovanja žena u tom periodu, načinu životu, te ljubavi koja na kraju pobijedi apsolutno sve. U ovom filmu ćete imati čast poslušati izvedbu kultne božićne pjesme Have Yourself a Merry Little Christmas koju izvodi predivna Judy Garland. Iako će vam za ovaj film vjerovatno trebati maramice, jedan je od onih filmova koji ćete svaki Božić rado gledati.

Kako je Grinch ukrao Božić (How the Grinch Stole Christmas) – 2000

Jedan od najprepoznatljivijih Božićnih filmova je upravo ovaj film. Napravljen po istoimenoj knjizi Dr.Seussa, film prati usamljenog i mrzovoljnog Grincha (Jim Carrey) koji pokušava otkazati Božić veselim žiteljima Whoville-a krađom božićnih darova i ukrasa iz njihovih domova. Dogodi se pravo malo božićno čudo kada Grinch shvati da Božić nisu samo darovi i novac, te da je Božić nešto što osjećamo iznutra. Ovaj sjajan film je komentar na konzumerističku kulturu koja je na svom vrhuncu za vrijeme praznika, te na prekrasan način podcrtava ono što nam svima treba biti najbitnije- ljubav. Jim Carrey je brilijantan u ulozi Grincha, i ovo je upravo moj najdraži božićni film.

1/24 >> Pogledaji ovu galeriju Marko Kolak, MasterChef - 1 Marko Kolak, MasterChef - 2 Marko Kolak, MasterChef - 3 Marko Kolak, MasterChef - 4 +19 Marko Kolak, MasterChef - 5 Celebrity Odlazak kralja stres testova iz MasterChef kuhinje: "Govorio sam da se neću zbližiti ni s kim, ali i to se promijenilo"  

1/31 >> Pogledaji ovu galeriju Lionel i Antonela Messi - 2 Lionel i Antonela Messi - 1 Lionel i Antonela Messi - 3 Leo Messi - 3 +26 Leo Messi - 6 Celebrity Simpatična fotka Messija i njegove Antonele nasmijala je javnost: "Možeš biti najbolji na svijetu, ali..."

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene