Ovo niste znali!

Glumci otkrili tajne iza kulisa nekih od omiljenih božićnih filmova: ''Vilenjaci bi cijeli dan buljili u mene i postavljali mi smiješna pitanja''

Film ''Vilenjak'' - 6 Film ''Vilenjak'' - 6 Profimedia 1/16 >> Pogledaji ovu galeriju Film ''Vilenjak'' - 1 Film ''Vilenjak'' - 2 Film ''Vilenjak'' - 3 Film ''Vilenjak'' - 4 Film ''Vilenjak'' - 5 Film ''Vilenjak'' - 6 Film ''Djed Božićnjak'' - 1 Film ''Djed Božićnjak'' - 2 Film ''Djed Božićnjak'' - 3 Film ''Kako je Grinch ukrao Božić'' - 1 +5 Film ''Kako je Grinch ukrao Božić'' - 2 Galerija

Na svijetu postoji bezbroj božićnih filmova koji upotpunjuju doživljaj blagdana, ali samo su neki od njih ostali upamćeni generacijama te cijelom svijetu. Mi smo izdvojili neke od njih, a svaki od tih filmova nosi i neku zanimljivost sa snimanja koje malo tko zna.

Božićni blagdani su stigli, a mnogi od nas ovih će se dana zavaliti na kauč i gledati neke od najpopularnijih božićnih filmova koji su poznati u cijelome svijetu. Svaki od njih pruža nam poseban blagdanski doživljaj, a mi smo izdvojili neke zanimljivosti koje se vežu uz filmove, a koje malo tko zna.

Film ''Vilenjak''

Pogledaj i ovo Film ''Najluđi Božič'' - 3 Za pravi ugođaj Ovo je popis bezvremenskih božićnih klasika koji su obiteljska tradicija u svim domovima, evo zašto bi ih trebalo pogledati

Jedan od najpoznatijih filmova je ''Vilenjak'' kojeg glumi Will Ferrell, a snimljen je 2003. godine. Jedna od poznatijih scena je i ona lika Jovie koju glumi Zooey Deschanel dok pjeva pod tušem. Ova scena u originalu nije bila u scenariju, ali se redatelj Jon Favreau predomislio dok je čuo glumicu kako dobro pjeva.

Jednom je prilikom rekao da je ta scena dala magični doživljaj filmu te da ga je glas Zooey podsjetio na pjevačicu i glumicu Doris Day.

Također, ukrasi u radionici u kojoj se snimalo tamo su se aranžirali tjednima pa se cijela scena borbe Buddyja i Djeda Božićnjaka morala snimiti u jednom pokušaju.

Na filmu nisu korišteni ni specijalni efekti, a sve scene u kojima je vilenjak trebao izgledati divovski postigle su se korištenjem bliže perspektive.

A na posljednjem danu snimanja, Buddy i Djed Božićnjak trčali su New Yorkom sa samo jednim snimateljem te ostvarivali kontakt s običnim ljudima koji su se tamo našli na ulici, a ne glumcima.

''Djed Božićnjak 2''

U ovom filmu u kojem glavnu ulogu igra Tim Allen, glumac se u nekim scenama morao stvarno pretvarati da je Djed Božićnjak jer su neka od djece glumaca zaista pomislili da je on pravi Djed Mraz.

''Nisam ih želio razočarati. Morao sam ostati u liku cijelo vrijeme pa ne bih mogao psovati ili se ljutiti. Vilenjaci djeca bi buljili u mene po cijele dane i postavljali mi smiješna pitanja o Božiću'', ispričao je jednom Tim.

A upravo je Tim imao velike povlastice na audiciji na ovaj film. Disney je tada imao strogu politiku protiv zapošljavanja bivših zatvorenika, ali Tim Allen, koji je 1978. uhićen zbog posjedovanja gotovo 1,5 kilograma kokaina, bio je iznimka te je ipak dobio glavnu ulogu.

''Božićna priča''

Ovaj film osvojio je srca mnogo djece, a posebno je svima za oko zapeo glavni glumac, tada 12-godišnji Peter Billingsley koji je sve očarao svojim plavim očima. Mnogima je ostala upečatljiva scena gdje on sa svojim prijateljima radi nepodopštine, a drugom glumcu koji je utjelovio Flicka, jezik se zalijepio za stup zbog hladnoće. Zanimljivo je da je njegov jezik zapravo bio uvlačen skrivenim usisavačem koji je dao dojam da mu se jezik zamrznuo za stup.

''Kako je Grinch ukrao Božić''

Što je Božić bez Grincha. Zeleni lik kojeg je glumio Jim Carrey poznat je po svom dlakavom tijelu, a upravo dlake od kojih je bilo izrađeno odijelo bile su prave dlake goveda jak koje su kasnije obojane.

Jimu Carreyju ulogu za ovaj film skoro je preoteo jedan drugi glumac, Eddie Murphy. A da bi Jim poprimio zelenu boju i oblik Grincha, kostimografima i šminkerima trebalo je i po osam i pol sati, a Carreyju je ova maska teško pala. Da bi izdržao u ovom teškom kostimu, Jim je prolazio i CIA-ine obuke izdržavanja torture, a nakon prvog dana snimanja, glumac je nogom probio zid u svojoj filmskoj prikolici na setu te rekao redatelju da više ne želi ovu ulogu.

''Osjećao sam se kao da sam pokopan svaki dan'', priznao je Jim jednom.

''Sam u kući''

Sam naziv ovog filma dovoljan je za pojašnjenje definicije Božića u mnogim domovima diljem svijeta, a upravo je ovaj film imao mnoge failove i zanimljivosti tijekom snimanja.

Jedna od najpoznatijih scena je puzanje tarantule po Marvu u prvom dijelu filma. Originalno je to trebala biti lažna tarantula, ali redatelj je odlučio da će se Daniel Stern ipak suočiti s onom pravom, a ime joj je bilo Barry.

Stern je ovime riskirao svoj vlastiti život, a bio je i upozoren da ne radi nagle pokrete kako se tarantula ne bi osjećala ugroženom.

Daniel je odgovorio: "Ali ja ću vrištati Barryju u lice. Misliš li da će se zbog toga osjećati ugroženim?!"

Dreser životinja potom je odgovorio: "Barry nema uši. Ne čuje. Opustiti se."

U drugom dijelu filma, mnogi su primijetili bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa. Dok Kevin prolazi kroz predvorje hotela Plaza, Trumpa upita za smjer prema recepciji, a Donald je u to vrijeme bio vlasnik ovog hotela. Međutim, razlog zbog kojeg je Trump u filmu je njegova mala ucjena. Naime, da se film snimi u hotelu, Trump je filmskoj ekipi rekao da ga zauzvrat mora uključiti u film pa su naknadno u scenarij dodali i ovu scenu.

A sjećate li se Buzzove djevojke? Nju je zapravo glumio dječak koji je nosio periku, a radilo se o sinu umjetničkog direktora filma.

''Zaključili su da bi bilo neljubazno staviti djevojku u tu ulogu i da joj se svi smiju. Umjetnički direktor imao je sina koji je bio više nego voljan volontirati za tu ulogu. Daje znao da će postati obiteljska komedija s najvećom zaradom svih vremena, mislim da bi se predomislio'', rekao je Devin Ratray koji je glumio Buzza.

''Divan život''

''Divan život'' božićni je klasik koji nije toliko poznat na našem području, ali ga zato američke obitelji svake godine tradicionalno gledaju za vrijeme Božića. Ovaj crno-bijeli film snimljen je 1946. godine, a zanimljivost je da je sniman u ljetno vrijeme. Temperatura na setu stoga je ponekad bila toliko visoka da su morali i prekidati snimanje, a u nekoliko scena na licima glumaca može se i vidjeti znoj, iako je oko njih bio snijeg.

A upravo snijeg bio je nemoguća pojava ljeti pa su ga napravili umjetnim putem i to od zobenih pahuljica obojanih u bijelo. Međutim, pahuljice su bile preglasne kada bi po njima glumac prošetao pa su, umjesto snimanja posebno zvuka, a posebno slike, snijeg napravili od azbesta.

 

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene