Specijalni efekti

Saznali smo kome je zagrebački parking glumio plažu u spotu, a tko je seksi scene snimio u dječjem bazenu

Dario Radusin: Specijalni efektri u spotu Colonije - 1 Dario Radusin: Specijalni efektri u spotu Colonije - 1 DNEVNIK.hr 1/8 >> Pogledaji ovu galeriju Dario Radusin: Specijalni efektri u spotu Colonije - 1 Dario Radusin: Specijalni efektri u spotu Colonije - 2 Dario Radusin: Specijalni efektri u spotu Colonije - 3 Dario Radusin: Specijalni efektri u spotu Colonije - 4 Dario Radusin: Specijalni efektri u spotu Colonije - 5 Dario Radusin: Specijalni efektri u spotu Colonije - 6 Dario Radusin: Specijalni efektri u spotu Colonije - 7 +0 Dario Radusin: Specijalni efektri u spotu Colonije - 8 Galerija

Danas vam otkrivamo kako se snimaju domaći videospotovi. Jeleni Rozgi egzotičnu pješčanu plažu glumilo je jedno parkiralište u Zagrebu, Nives Celzijus seksi kadrove u vodi snimala je u dječjem bazenčiću, a Colonia i Pravila igre oduševili su holivudskim 3D animacijama. Redatelj Dario Radusin razotkriva male tajne računalne postprodukcije, a našem je Davoru Gariću pokazao filmske lokacije te kako zvijezde izgledaju sa i bez specijalnih efekata.

Spektakularna divlja vožnja ulicama velegrada u novom Colonijinom videospotu ''Doza'' sve je ostavila bez daha. Scene izgledaju holivudski i uvjerljivo, no sve je zapravo plod mašte i trikova računalnih programa.

Pogledaj i ovo Enis Bešlagić - 7 Ženi prepustio sve! Enis Bešlagić iskreno o životnim radostima, 50. rođendanu i odgoju djece: "Ja kažem - da sam bio kući, sad djeca ne bi bila ovakva!"

"Ovaj kadar koji gledamo sada je kadar prije obrade. Ivana je snimljena na zelenom platnu kako bi se lako mogla izrezati i ubaciti u 3D scenu koju smo napravili", objasnio je redatelj glazbenih videospotova Dario Radusin.

Ovako izgleda scena hodanja rubom krova nebodera sa i bez efekata. Prilično impresivno, zar ne? Osim pjevačice Ivane, u stvarnom svijetu ništa iz ovog kadra zapravo ne postoji.

Zeleno platno odigralo je važnu ulogu i u novom spotu Pravila igre. Dečki su radnju smjestili u zrakoplovnu nesreću. Scena zapaljene olupine i surovog krajolika zapravo izgleda ovako.

"Taj green screen nam je omogućio da njega izrežemo iz okoline u kojoj smo snimali i ostavili smo samo tlo kako bi noge imale doticaj sa pravim tlo, odnosno kako bismo imali prave sjene i kako bi scena izgledala što uvjerljivije u konačnici", otkrio je Dario.

Ovako izgleda snimanje scene unutar zrakoplova. Nije tako zastrašujuće kao finalni proizvod, od kojeg se ledi krv u žilama.

"Meni jedan od najzanimljivijih kadrova u spotu je prolazak kamere kroz prozor aviona. Kao što vidite nema niti prozora, niti zidova. Tako da smo sve to morali nadograditi u 3D-u. To je ono zbog čega je postprodukcija zahvalna. Ajmo reći, omogućava nam da stvorimo taj neki svijet koji ne postoji, izjavio je Dario.

Za te je blockbusterske scene zaslužan redatelj videospotova Dario Radusin. Osim računalnim programima i 3D animacijama, često se služi i jednostavnijim trikovima kako bi dočarao atraktivne ambijente. Seksi izvijanje Jelene Rozge na egzotičnoj pješčanoj plaži, zapravo se odvija na parkingu u Zagrebu.

"Ta scena je nastala tako da smo dofurali tonu pijeska na parking studija, i tamo smo rekreirali svoju plažu jer je to bilo organizacijski najlakše jer prva takva pješčana plaža je bila jako daleko od našeg studija", otkrio nam je.

I Nives je imala malenu pomoć asistenata i snimateljsko-računalnih trikova. Kadar u kojem se senzualno izvija u vodi, u stvarnosti izgleda prilično zabavno.

"Snimali smo u malom bazenčiću koji je bio doslovno dva metra širine. Bilo je niz problema, Nives je morala leći unutra, ali se nije mogla niti rastegnuti koliko je bazenčić bio maleni, to je na kraju bilo sve jako smiješno", prisjetio se Dario.

A ono što pogotovo inozemne, a i neke domaće zvijezde obožavaju, je dodatna beauty obrada lica i tijela.

"Ali to nije ništa puno različitije od onoga što se radi zapravo na društvenim mrežama kada objavljujemo svoje fotografije, svi volimo to nekako malo ispeglati", zaključio je.

Bez obzira na vrhunske tehnologije i pozamašan budget, za dobar spot najvažnije je nešto drugo.

"Za dobar spot je najbitnija dobra ideja i najbitnije je da se ta ideja dobro spoji sa pjesmom jer ako ideja nema veze s pjesmom ili iako ne odgovara raspoloženju pjesme, onda to neće funkcionirati pa ni da je spot od milijun eura", kaže Dario.

I uz daleko manje novca, ovaj kreativac radi prava mala umjetnička djela.

IN magazin gledajte od ponedjeljka do petka u 17:30 na Novoj TV, a propuštene emisije pogledajte besplatno na novatv.hr.

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene