Pogledajte popis

Objavljene nominacije za Zlatni globus, dva filma dominiraju, a zbog kontroverzi oko dodjele još nisu dogovoreni svi detalji

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

Objavljene su nominacije za nagradu Zlatni globus čija će dodjela biti 9. siječnja, no format te ceremonije još nije poznat.

Drame "Šape pasje" i "Belfast" predvode po broju nominacija za Zlatni globus, objavljenih u ponedjeljak, u godini kontroverzi za tu nagradu.

Pogledaj i ovo showbuzz Pokupio i nominacije za BAFTU 'Umjetnik' najveći favorit za Oscara

Film "Belfast", smješten u Sjevernu Irsku sedamdesetih godina, i vestern "Šape pasje" redateljice Jane Campion dobili su po sedam nominacija.

Četiri nominacije imaju satira o globalnom zatopljenju "Ne gledaj gore", "Kralj Richard", film o ocu tenisačica Venus i Serene Williams, nova verzija klasičnog mjuzikla "Priča sa zapadne strane", ovog puta u režiji Stevena Spielberga, kao i priča o odrastanju "Licorice Pizza".

Za najbolje glumce, između ostalih, nominirani su Lady Gaga ("Dinastija Gucci"), Nicole Kidman ("Biti Ricardos"), Will Smith ("Kralj Richard"), Kristen Stewart ("Spencer") i Denzel Washington ("Tragedija Macbeth").

Filmovi s platforme Netflix imaju 17 nominacija.

Pobjednici će biti objavljeni 9. siječnja, no format te ceremonije još nije poznat nakon što je televizija NBC ranije ove godine odustala od prijenosa te večeri na Beverly Hillsu zbog kontroverzi vezanih za organizaciju koja glasa o filmovima.

Udruženje holivudskih stranih novinara (HFPA) kritizirano je jer nema crnih članova, a vodi se spor i oko toga utječu li njihovi bliski odnosi s holivudskim studijima na odabir nominiranih i pobjednika. Tom Cruise je zbog toga vratio svoja tri Zlatna globusa.

HFPA je u međuvremenu primio još 21 člana, od kojih je šestero crnaca, zabranio je dobivanje poklona i usluga te uveo obuku o seksualnom zlostavljanju i različitosti. Udruženje sad ima 105 članova.

"Iako Zlatni globusi neće imati prijenos u siječnju 2022., nastavit ćemo našu 78 godina dugu tradiciju", piše HFPA u otvorenom pismu uoči nominacija u ponedjeljak.

"Prošlih osam mjeseci bilo je teško, no ponosni smo na promjene koje smo dosad postigli".

Usprkos tome, velike filmske i televizijske kuće distancirale su se od nagrada i nisu prijavile svoje programe na razmatranje, kao što su to činile u prošlosti, prenosi Reuters.

Još uvijek se ne zna hoće li nominirani glumci, redatelji i glazbenici sudjelovati na ceremoniji početkom iduće godine.

 

(Hina)

1/9 >> Pogledaji ovu galeriju Michelle Pfeiffer (Foto: Profimedia) Michelle Pfeiffer (Foto: Instagram) Michelle Pfeiffer (Foto: Instagram) Michelle Pfeiffer (Foto: Profimedia) +4 Michelle Pfeiffer (Foto: Profimedia) Nekad i sad Prije skoro 40 godina proglasili su je jednom od najljepših na svijetu, a čini se kako ova ljepotica uopće ne stari

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene