Sve je izašlo na vidjelo

Atentat na kraljicu Elizabetu jedan je od najvećih misterija, a tajili su joj ga čak 40 godina, zna se i zašto

Kraljica Elizabeta i princ Philip Kraljica Elizabeta i princ Philip Profimedia 1/27 >> Pogledaji ovu galeriju Kraljica Elizabeta i princ Philip Kraljica Elizabeta II. - 12 Kraljica Elizabeta II. - 5 Kraljica Elizabeta II. - 2 Kraljica Elizabeta i Charles Princ Charles i kraljica Elizabeta Kraljica i premijerka Kraljica Elizabeta Kraljica Elizabeta Kraljica Elizabeta i Elizabeth Truss +16 Vjenčanje Elizabete i Philipa Galerija

Kraljica Elizabeta i princ Philip preživjeli su pokušaj atentata u Australiji što se od kraljevske obitelji tajilo čak 40 godina.

Dok se cijeli svijet prisjeća neobičnog i bogatog života kraljice Elizabete II. i njezine 70-godišnje vladavine, Australci se među svim uspomenama definitivno najviše prisjećaju najveće neriješene misterije njezine vladavine, pokušaja atentata na nju u blizini Sydneyja prije više od 50 godina.

Pogledaj i ovo Kraljica Elizabeta II. Vrlo mlada Tren kad je saznala da postaje kraljica: ''Nije pustila ni suzu, obrazi su joj se crvenjeli''

Kraljica Elizabeta i princ Philip putovali su iz Sydneya u Orange, u sklopu svoje australske turneje 1970. godine kada su postali žrtvama takozvane  'Lithgow zavjere'. Kraljevski par kretao se vlakom preko Plavih planina 29. travnja 1970. godine, kada se otprilike na pola puta vlak zaustavio. Tada to nisu znali, ali za dlaku su izbjegli smrt zahvaljujući sporom kretanju vlaka.

Bivši detektivski nadzornik Cliff McHardy rekao je da su potencijalni ubojice položili veliki trupac preko tračnica, u nadi da će iz njih izbaciti lokomotivu. Srećom, strojovođa je odmah zakočio tada spori vlak, prije nego što se zaustavio na pružnom prijelazu. Vlak je ostao na pruzi i nije pretrpio značajniju štetu.

"Da je vlak postigao normalnu brzinu, izletio bi s tračnica i zaletio se u nasip. Moja istraživanja su pokazala da je trupac bio namjerno postavljen na tračnice", rekao je McHardy za Daily Mail 2009. godine.

Zbog tempiranja plana, on sumnja da je ubojiti potez isplaniran uz pomoć insajdera i da su ga možda vodili simpatizeri Australske irske republikanske vojske. Dodao je i kako je cijeli pokušaj skrivan i od javnosti i od kraljevske obitelji gotovo 40 godina i to kako bi se australska vlada spasila od sramote.

McHardy je ipak odlučio otkriti istinu kako bi pomogao u otkrivanju najveće neriješene misterije njegove karijere. Iako razumije zašto se pokušaj držao u tajnosti, bivši detektiv je rekao da je zataškavanje pokušaja atentata značilo da policija nikada nije mogla uloviti kriminalce.

"Nikada nismo došli do osumnjičenika, jer ako smo intervjuirali ljude, svima se činilo da govorimo u zagonetkama jer nismo mogli otkriti o čemu su točno bili naši upiti", priznao je na kraju.

1/30 >> Pogledaji ovu galeriju Princ William i Kate Middleton s djecom Princ William i Kate Middleton s djecom Princ William i Kate Middleton s djecom - 3 Princ William i Kate Middleton s djecom - 2 +25 Princ William i Kate Middleton s djecom - 1 Celebrity Kate Middleton snimljena je tijekom jednog od najtežih trenutaka u kraljevskoj obitelji, evo gdje su je uhvatili fotografi

1/10 >> Pogledaji ovu galeriju Princ Charles Kraljica Elizabeta i Charles Princ Charles i kraljica Elizabeta Prince Charles +5 Elizabeta slavi 70 godina na britanskom tronu - 2 Celebrity Neutješni Charles oglasio se nakon tužne vijesti o majčinoj smrti: "Ovo je trenutak najveće tuge za mene i članove moje obitelj"

 

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene