Povijesni trenutak

Charles održao prvi kraljev govor u posljednjih 70 godina, nije krio emocije, a jedan detalj posebno je sve podsjetio na kraljicu Elizabetu!

Kralj Charles - 1 Kralj Charles - 1 Profimedia 1/31 >> Pogledaji ovu galeriju Kralj Charles - 4 Kralj Charles - 3 Kralj Charles - 5 Kralj Charles - 2 Kralj Charles - 1 Kralj Charles III. - 4 Kralj Charles III. - 3 Kralj Charles III. - 2 Kralj Charles III. - 1 Kralj Charles - 9 +20 Charles i Elizabeta Galerija

Kralj Charles III. održao je svoj prvi službeni govor u britanskom Parlamentu, dok je uz njega bila i supruga kraljica Camilla.

Britanski kralj Charles III. održao je svoj prvi službeni kraljevski govor otkako je preuzeo tron i to kako bi prije svega odao dirljivu počast svojoj voljenoj majci, pokojnoj kraljici Elizabeti II. na svečanom otvaranju parlamenta.

Obraćajući se zastupnicima i kolegama u Domu lordova, govorio je o ostavštini službe i odanosti Njezinog Veličanstva, dok je pored njega bila supruga kraljica Camilla. Bio je to povijesni i emotivan trenutak za kralja, koji je u svibnju prošle godine zamijenio svoju majku dok se borila s kretanjem, a koja je preminula u rujnu prošle godine.

Odajući joj počast kralj je, noseći državnu krunu, slijedio stope same kraljice, koja je toplo govorila o svom ocu kada je prvi put otvorila parlament u studenom 1952. godine.

Posljednji kraljev govor održan je 1950. godine kada je kralj George govorio usred britanske upletenosti u Korejski rat. Bio je previše bolestan da otvori parlament godinu dana kasnije i umro je u veljači 1952., dok je njegova starija kći Elizabeta došla na prijestolje.

Nakon što je pohvalio svoju majku, Charles je između ostalog iznio novi zakonodavni plan premijeru Rishiju Sunaki i ponudio mu godišnje licence za plinske i naftne projekte u Sjevernom moru. Ostale mjere koje je kralj najavio uključuju davanje ovlasti policiji da uđe na imanje bez naloga zbog oduzimanja ukradene robe te radnje za borbu protiv upotrebe tehnologije u kriminalu, kao što su predlošci za 3D ispis vatrenog oružja i drugo.

Charles je u njemu važnom trenutku nosio i svoju dugačku grimiznu državnu odoru te odoru admirala Kraljevske mornarice, a od Buckinghamske palače do Doma lordova u Diamond State Coachu stigao je u povorci kočija.

Camilla je po prvi put nosila slavnu državnu dijademu Georgea IV., a odlučila je ponovno obući svoju krunidbenu haljinu, koju je dizajnirao Bruce Oldfield.

1/10 >> Pogledaji ovu galeriju O.J. Simpson - 1 O.J. Simpson - 3 O.J. Simpson - 9 O.J. Simpson - 5 +5 Nicole Brown Simpson i O.J. Simpson Nekad i sad Bio je optužen za brutalno ubojstvo svoje žene i njenog prijatelja, a sada je viđen kako neprepoznatljiv tetura ulicama

1/31 >> Pogledaji ovu galeriju Matthew Perry i Courteney Cox - 3 Matthew Perry i Courteney Cox - 2 Matthew Perry i Courteney Cox - 1 Matthew Perry i Courteney Cox - 4 +26 Lisa Kudrow, Jennifer Aniston, Matthew Perry, Courtney Cox Zanimljivosti Otkrivena tužna istina koja se krije iza kultne scene u Prijateljima: "Oženio sam se njom i odvezli su me natrag"

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene