buduća prva dama

Bila je neumorna kroz muževu kampanju: Ima zavidno obrazovanje, a neki se boje da će uništiti dugu američku tradiciju

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

Jill Biden upoznala je Joea Bidena usred svog razvoda 1975., a od početka njihovog odnosa davala mu je punu podršku na njegovom političkom putu.

Jill Biden (69) bila je velika podrška suprugu Joe Bidenu (77) tijekom predsjedničke kampanje i cijele političke karijere, a upoznao ju je tri godine nakon velike obiteljske tragedije. 

Pogledaj i ovo showbuzz i to nije sve! Bidenu će sin biti uteg? Bio usred skandala, dobio dijete sa striptizetom i borio se s ovisnostima

Naime, 1972., tjedan dana prije Božića u nesreći su mu stradale prva žena Neilia Hunter i jednogodišnja kćerkica Naomi kada je na njih dok su bile u autu naletio kamion. Sinovi Hunter i Beau su bili teže ozlijeđeni. 

Biden je profesoricu književnosti upoznao 1975. dok je kao senator putovao u Washington iz Delawarea i ona je tada bila usred razvoda. Vjenčali su se dvije godine kasnije kapelici u zgradi UN-a u New Yorku. Jill je bila Joeu otpočetka velika potpora i u obiteljskom životu odgajajući njegove sinove kao da im je rođena majka, ali i u politici u kojoj on cijeli život. 

Otkrila je da ju je suprug pet puta prosio prije nego što je rekla "da", a na Twitteru je opisala njihov prvi telefonski razgovor koji se dogodio 1975. godine.

"Kako si nabavio ovaj broj?", pitala je Joea Bidena kada ju je nazvao i iznenadio.

Supružnici su 1981. dobili kćer Ashley koju je javnost kao i Jill upoznala tijekom predsjedničke kampanje. Biden je ponovno pretrpio gubitak kada mu je 2015. sin Beau preminuo od tumora na mozgu, a supruga mu je bila jak oslonac.

Joe je često hvalio svoju ženu tijekom svojih medijskih istupa i pokazao koliko cijeni Jill s kojom 43 godine u braku. 

"Ona je nevjerojatno čvrsta i lojalna", istaknuo je. Jill je to dokazala tijekom cijele kampanje, a još je na dan izbora putovala po Americi, posjećivala neka birališta i obraćala se biračima s riječima podrške dok su čekali u redu za glasovanje. Bila je dio malih predizbornih skupova u saveznim američkim državama i neumorno poticala građane da daju svoje povjerenje njezinom mužu. Pritom se nije obraćala samo demokratima nego i nezavisnima pa i republikancima koje je drugi predsjednički kandidat, Donald Trump razočarao. 

Jill iza sebe ima zavidno obrazovanje, dva magisterija i doktorat te je 13 godina predavala engleski jezik i književnost na fakultetu. Tome je podučavala i adolescente s emocionalnim problemima u psihijatrijskim bolnicama. Bila je druga američka dama kada je njezin suprug obnašao poziciju potpredsjednika u mandatu Baracka Obame i ni tada nije napustila svoj posao. Tako je postala prva žena na položaju druge dame koja je to učinila. 

Bidenova supruga je osnovala nekoliko neprofitnih udruga koje su posvećene borbi protiv raka dojke i promicanju čitanja. Mnogi smatraju da Jill neće napustiti svoj posao ni kad postane prva američka dama. 

"Većina Amerikanki radi i brine se obitelji, no prvim damama to nikad nije bilo dozvoljeno", rekla je Katherine Jellison, profesorica prava na Sveučilištu Ohio. Nekima će smetati što ruši tradicionalnu ideju uloge prve dame dok će ju oni moderniji vjerojatno podržati. 

 

 

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene