Za ljubitelje filmova

Uskoro počinje 19. međunarodni festival dokumentarnog filma ZagrebDox, publiku očekuje 116 filmskih naslova

ZagrebDox 2023 ZagrebDox 2023 PR 1/1 >> Pogledaji ovu galeriju +0 ZagrebDox 2023 Galerija

Devetnaesti međunarodni festival dokumentarnog filma ZagrebDox održat će se od 26. ožujka do 2. travnja..

U osam festivalskih dana publiku očekuje ukupno 116 filmskih naslova, a Festival će u nedjelju u 20 sati otvoriti projekcija filma Fantastičan stroj, koji je na ovogodišnjem Sundanceu osvojio posebno priznanje žirija, a nagrađen je i na Berlinaleu.

Pogledaj i ovo ZagrebDox - 10 Počelo je! Počinje tjedan sjajnih dokumentaraca! Otvoren je 19. po redu ZagrebDox u pet dvorana Kaptol Boutique Cinea

Riječ je o provokativnoj analizi ljudske zaluđenosti sobom i uokvirivanjem svijeta očima kamere. Redatelji Axel Danielson i Maximilien Van Aertryck s pomoću nevjerojatne lepeze arhivskih snimaka stvorili su simboličku studiju kinematografije i društvene povijesti koju stvara: kakve su posljedice izloženosti milijardama slika koje se natječu za našu pozornost? Projekciji će prisustvovati redatelj Van Aertryck.

Za službenu festivalsku nagradu Veliki pečat ove se godine u međunarodnoj konkurenciji natječe dvadeset naslova, a jednak je broj filmova i u regionalnoj konkurenciji. Očekuje nas i bogat službeni program, a uz publici već dobro poznate kategorije kao što su „Stanje stvari‟, „Biografski Dox‟, „Majstori Doxa‟ i „Teen Dox‟, na ovogodišnjem ZagrebDoxu ponovno ćemo gledati filmove iz iznimno popularnih programa „Glazbeni globus‟ i „Happy dox‟, a uvedena je i nova programska kategorija „Green Dox‟, u sklopu kojeg će se prikazati dokumentarci koji se bave neizbježnom suvremenom temom ekologije.

U sklopu programa Retrospektive održat će se Autorska večer s Igorom Bezinovićem, koji će nas provesti kroz izabrane kreativne meandre njegova dosadašnjeg opusa. Budući da se ove godine obilježava 15. godina od osnutka HAVC-a, u okviru programa H-15 prisjetit ćemo se nekih od najomiljenijih dobitnika nagrade publike s prethodnih ZagrebDoxova, a povodom 70. rođendana Zagreb filma u sklopu programa „Dokumentiranje divljine‟ prikazat će se restaurirane kopije četiriju kratkih dokumentarnih filmova o životinjama, budući da su u prvim desetljećima postojanja jedna od specijalnosti Zagreb filma bili popularno-znanstveni filmovi o prirodi koji dosežu razinu tadašnjih najblistavijih svjetskih dometa. Očekuju nas i posebne projekcije filmova Đure Gavrana, Mile Turajlić, Claire Billet i Oliviera Jobarda, ali i brojni masterclassovi i paneli, između ostalog i na teme mentalnog zdravlja mladih u doba društvenih mreža, položaju transrodnih osoba u Hrvatskoj, žena u politici i problema izbjeglica.

ZagrebDox se, kao i prijašnjih godina, osim publici okreće i filmskim profesionalcima posebno osmišljenom, nišnom radionicom naslovljenom ZagrebDox Pro: Dox of War, u kojoj će se kroz predavanja, zajednički i individualni rad autora i njihovih mentora te predavača pokušati iznaći odgovor na krovno pitanje: kako snimiti rat.

ZagrebDox održava se uz potporu Grada Zagreba i Hrvatskog audiovizualnog centra.

1/32 >> Pogledaji ovu galeriju Ivana Knoll - 7 Ivana Knoll - 5 Ivana Knoll - 4 Ivana Knoll - 2 +27 Ivana Knoll - 1 Celebrity Knoll pokazala guzu na ulicama Londona, ali u oči najprije upada razlika između ovih i fotografija koje sama dijeli na Instagramu!

1/21 >> Pogledaji ovu galeriju Austin Butler i Kaia Gerber - 1 Austin Butler i Kaia Gerber - 2 Austin Butler i Kaia Gerber - 3 Austin Butler i Kaia Gerber - 4 +16 Austin Butler kao Elvis Presley - 4 Celebrity Nakon prekida dugogodišnje veze brzo pronašao novu ljubav, ne odvaja se od 10 godina mlađe, poznate ljepotice

 

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene