Oproštaj od omiljenog Motovuna

Nakon 25 godina filmski festival mijenja lokaciju i seli u Gorski kotar: ''Kad osjetiš da da je kraj, onda treba krenuti dalje''

1/4 >> Pogledaji ovu galeriju in magazin: Motovun Film Festival - 1 in magazin: Motovun Film Festival - 2 in magazin: Motovun Film Festival - 3 +0 in magazin: Motovun Film Festival - 4 Galerija

Jedan od poznatijih filmskih festivala u Hrvatskoj svakako je Motovun Film Festival. Zašto je ova godina toliko značajna te tko je sve posjetio ovo poznato istarsko brdo, odlučila je saznati naša ekipa koja se zaputila do Istre.

Već punih 25 godina, mjesto Motovun sinonim je za gledanje filmova, ali i susreta za sve ljubitelje sedme umjetnosti. Premda je sve isto kao prije, zapravo više ništa nije isto. Ovogodišnje izdanje ovog filmskog festivala, koji je proslavio Motovun, će biti i posljednje u ovompitoresknom istarskom gradiću.

''Sjećat ću se ovog dok sam živ, vjerujem i mnogi drugi ljudi, ali treba ići dalje, tako to su pravila igre. Kad osjetiš da da je kraj onda treba krenut dalje'', objasnio je Igor Mirković, direktor Motovun Film Festivala. 

Iako jedna priča u Motovunu završava, rađa se neka nova u Gorskom
kotaru. Promjeni se veseli i Zlatko Burić, naš proslavljeni glumac koji
je ove godine osvojio prestižno priznanje. Upravo je njemu dodijeljen
europski Oscar za najboljeg glumca na području Europe.

''Dobra je promjena, 25 godina je prošlo treba novo nešto raditi. Gorski kotar je super, kamp će biti svježi i vidio sam imaju neke instalacije svjetlosne i sve to'', komentirao je Zlatko Burić. 

Da je Motovun posebno mjesto, svjedoči i Sergej Trifunović, koji se
ovom festivalu uvijek rado vraćao.

''Ne volim festivale i ne volim gužvu i zapravo idem na festival samo kad imam film. Motovun je jedini festival na kojem sam bio i kad nemam film'', rekao je Sergej. 

Upravo je ove godine u Motovunu svoj film predstavio Sergej
Trifunović. Kultne Munje dobile su svoj nastavak nakon pune 22 godine. Premda je s čitanjem scenarija odugovlačio čak tri mjeseca, upravo ga je on privukao snimanju nastavka ovog legendarnog filma.

''Dok jedno nisam imao 8 sati na aerodromu i baš nisam znao šta da radim, a nosio sam ga sa sobom i plašio se da počnem da ga čitam'', rekao je. 

Dodatan razlog za slavlje ima i proslavljena glumica Tihana Lazović Trifunović. Upravo je njoj pripala Zlatna Arena za najbolju žensku ulogu u filmu ''Samo kad se smijem''.

''Pa divan, uvijek je divan. Mislim nagrade kao ništa ne znače dok ih ne dobiješ'', kaže. 

Koliko je ovaj filmski festival ostavio trag na brojnim generacijama ljubitelja filma, svjedoči i poznati redatelj Dalibor Matanić. Osim što je u Motovunu od prvog izdanja festivala, za festival ga vežu i posebna sjećanja.

"U ovom trenutku i u ovoj povijesti najluđe mjesto koje je Hrvatska
ikad imala festivalsko tako da, jednostavno generacije se mijenjaju mora ići dalje ovoga, al Motovun će nama uvijek biti kao neki naš Woodstock'', rekao je Dalibor Matanić. 

Premda je filmski festival proslavio ovo istarsko brdo, vrijeme je
za neke nove priče. Festival koji je odgojio generacije zaljubljenika u
filmsku umjetnost, od ove godine već započinje neku novu avanturu u
šumama Gorskog kotara. Vjerujemo kako će nov i svjež koncept ponovno osvojiti one koji žive za film.

 IN magazin gledajte od ponedjeljka do petka u 17:30 na Novoj TV, a propuštene emisije pogledajte besplatno na novatv.hr.

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene