što se krije iza ovog fenomena?

Loša strana popularnog lijeka za mršavljenje: Zbog zabrinjavajućeg usahlog izgleda lica plastični kirurzi trljaju ruke!

1/7 >> Pogledaji ovu galeriju In Magazin: Ozempic face - 1 In Magazin: Ozempic face - 2 In Magazin: Ozempic face - 3 In Magazin: Ozempic face - 4 In Magazin: Ozempic face - 5 In Magazin: Ozempic face - 6 +0 Scott Disick - 1 Galerija

Dok je popularni lijek za dijabetes postao hit među osobama koje žele izgubiti kilograme, pojavljuje se novi fenomen. Loša strana popularne metode mršavljenja takozvano je 'usahlo lice' zbog kojeg plastični kirurzi trljaju ruke. Što se krije iza ovog fenomena otkriva Ana Vela za In magazin.

Mršavljenje bez vježbanja i bez gladovanja. Zvuči sjajno. No jesu li lijekovi za dijabetes, takozvani semaglutidi, uistinu čarobno rješenje?

''Lijek koji se koristi primarno za dijabetes, jedna od njegovih nuspojava se pokazalo da je vrlo radikalan i brz gubitak tjelesne težine, i pametna farmaceutska industrija je to preokrenula i sada proizvode lijek koji je faktički isti, a koji služi upravo tome da se rapidno i brzo gube suvišni kilogrami'', objašnjava Siniša Glumičić, spec. maksilofacijalni kirurg. 

No uzimanje ovog lijeka ima i određene posljedice, među ostalim, zabrinjavajući fenomen 'usahlog lica'.

''Ljudi koji smršave naglo i brzo pogotovo ako su iznad 40 i 50 godina, dolazi do naglog pada i stvaranja suviška kože, znači dolazi do stvaranja umornog lica, i isto ide i za tijelo, trbuh visi, znači čim vi izgubite potkožno masno tkivo, izgledate neusporedivo starije'', govori Glumičić. 

Najveća je opasnost gubitak masnog tkiva na licu jer ono je, naglašava, vrlo specifično.

''Čak ii ako se ponovno želite udebljati, nećete ga ni približno toliko dobiti u području lica, eventualno će se nagomilati u target zonama, trbuh, bokovi, a lice ostaje i dalje iscrpljeno i opušteno tako da i pacijenti koji su uzeli jedan od tih lijekova za dijabetes kako bi smršavili, neće ponovnim debljanjem nazad dobiti tu masnoću, nego će biti ako se žele pomladiti, prisiljeni na operaciju'', priča Glumičić. 

Upravo zato je u SAD-u nastao boom faceliftinga. No od fenomena 'usahlog lica', koji smo skloni smjestiti u Hollywood, upozorava naš cijenjeni plastični kirurg, nije cijepljena ni Hrvatska.

''Ja ga vidim svaki dan u ambualnti gdje nam dolaze pacijenti s obješenim licem, obješenim vratom'', priča doktor. 

Fileri mogu donekle pomoći mlađim osobama, no za većinu rješenje je samo jedno - kirurški nož.

''Da bi čovjek riješio tu kožu koja je pala, mora raditi, po meni je najbolje sams vector facelift, znači to je jedna opsežna operacija ljudskog lica, bezbolna, ali opsežna, gdje se suvišak kože ukloni i mišići vrate u prijašnju poziciju'', priča Glumičić. 

Ako se i nakon svega što ste čuli ipak odlučite na mršavljenje uz semaglutide, naš cijenjeni plastični kirurg upozorava da to svakako napravite u suradnji s liječnikom.

''Napraviti određene pretrage, napraviti program kako ga uzimati, a ne samoinicijativno jer može doći do ozbiljnog zaustavljanja motiliteta želuca, znači na neki način neke nuspojave koje će se vas pratiti i pogoršavati zdravstevno stanje, prema tome uz liječničku kontrolu'', zaključio je Glumičić. 

Iako je želja za vitkom linijom razumljiva, treba procijeniti implikacije za zdravlje. Uz postupno mršavljenje, adekvatnu hidrataciju i unos proteina, koža će zadržati elastičnost i sjaj.

IN magazin gledajte od ponedjeljka do petka u 17:30 na Novoj TV, a propuštene emisije pogledajte besplatno na novatv.hr.

1/32 >> Pogledaji ovu galeriju Dragana Mirković i Toni Bijelić Dragana Mirković i Toni Bijelić Dragana Mirković i Toni Bijelić Dragana Mirković +27 Dragana Mirković Celebrity Dragana Mirković razvodi se poslije 25 godina braka: "S vremenom je jaz postajao sve veći..."

1/19 >> Pogledaji ovu galeriju Baby Lasagna Baby Lasagna - 5 Baby Lasagna - 1 Baby Lasagna - 8 +14 Baby Lasagna - 9 Zanimljivosti Izašao je službeni poredak prve polufinalne večeri Eurosonga, evo koja će po redu biti Hrvatska!

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene