Provod zagarantiran!

Tamara Obrovac otvara 7. Porto Etno festival u Rijeci: Tri dana glazbe i gastrodelicija iz cijeloga svijeta!

Tamara Obrovac Tamara Obrovac promo foto 1/3 >> Pogledaji ovu galeriju Tamara Obrovac Melanie Bong +0 Ketekalles Galerija

Središte svjetske glazbene scene i gastronomije postat će Rijeka od 1. do 3. lipnja na sedmom izdanju festivala Porto Etno.

Od sljedećeg četvrtka do subote Exportdrvo bit će mjesto okupljanja u Rijeci, u koju dolaze glazbenici iz egzotičnih krajeva, kao što je otok Le Réunion iz Indijskog oceana, zatim iz Indije, Njemačke, Češke, Finske, a domaće snage koje predvodi Tamara Obrovac, koja je posljednji put u Rijeci nastupala prije gotovo tri godine.

"Uvijek me veseli doći u Rijeku, Fiumani su mi jedna od dražih publika. Ovo će biti prva suradnja s Porto Etno orkestrom, a uvijek je zanimljivo čuti kako će drugi glazbenici interpretirati moje skladbe. Bit će tu izbor pjesama s albuma "Neću više jazz kantati", dakle električna varijanta, istrijanski soul & funky", kaže Tamara Obrovac, jedna od najsvestranijih osobnosti na našoj sceni – pjevačica, skladateljica, tekstopiskinja i flautistica.

Jedna je od najupečatljivijih umjetnica hrvatske glazbene scene, čelična istarska lady, čiji je glavni izričaj etnički nadahnut suvremenim jazzom pod utjecajem osebujne glazbene i dijalektalne tradicije Istre. I upravo ona nastupa prvi dan festivala koji je u znaku ženske snage. U pratnji Porto Etno Orkestra, predvođen Zoranom Majstorovićem, nakon Tamarina koncerta slijedi i nastup njemačke jazz pjevačice Melanie Bong. Večer zatvara španjolska grupa Ketekalles, poznata po energičnim nastupima, koja se nedavno vratila s rasprodane turneje po Južnoj Americi. Žensku večer pozdravlja i Tamara Obrovac, kao i rast ženskih umjetnica na stranoj i domaćoj sceni.

"Čini mi se da je na sceni prisutno više vokalnih solistica, a manje ženskih glazbenica; pri tome mislim na skladateljice, autorice i one koje uz pjevanje sviraju i neki instrument, pa je u tom smislu prisutnost većeg broja ženskih glazbenica svakako dobrodošla, bez obzira na trend", ističe Obrovac.

Drugi dan festivala, petak 2. lipnja, nastupit će finsko-indijski duo Charlotta Kerbs & Sanjay Khan. Spojio ih je slučajni susret prošle godine u Švedskoj. Inspirirani glazbom i kulturom onoga drugog, spojili su finsku i nordijsku glazbenu tradiciju s tradicionalnom i klasičnom glazbom iz Indije. Charlotta je renomirana kantautorica koja djeluje u različitim žanrovima te sklada i kazališnu glazbu, a Sanjay je virtuoz na tabli, harmoniju i kartalu te nasljednik je glazbenog znanja koje se provlači kroz sedam generacija njegove obitelji. Uz nastupe u više od 80 zemalja svijeta, svirao je i za pokojnu britansku kraljicu Elizabetu i Micka Jaggera. Glazba koju zajedno stvaraju je meditativna, mistična, ali i razigrana i energična te poziva na ples. Drugi dan festivala je dar organizatora publici, pa se ulaz neće naplaćivati, a kuha se i još jedan dodatni nastup iznenađenja.

Posljednji dan, u subotu 3. lipnja, sadržaj kreće ujutro uz uvijek popularan gastroprogram koji nose predstavnici svih zajednica nacionalnih manjina iz Primorsko-goranske županije. Ove godine će se moći kušati specijaliteti iz Bosne i Hercegovine, Trinidada i Tobaga, Kanade, Madagaskara, Makedonije, Srbije, Češke, Italije, Mađarske, Turske te romska i ukrajinska jela. Ulaz na predstavljanje najbolje iz kulture i gastronomije uz folklorne nastupe je besplatan. Festival se iste večeri zatvara fuzijom različitih glazbenih utjecaja i žanrova, a publiku očekuje uzbudljivo glazbeno putovanje svijetom koje će rasplesati i najsramežljivije – dolazi impresivna Maya Kamaty s francuskog otoka La Réunion, energični češki bend s članovima iz raznih kutaka planete N.O.H.A. (Noise of Human Art), a za kraj festivala i ples do ranih jutarnjih sati zadužena je poznata krčka DJ-ica Ana Antonova.

"Kao i prethodnih godina, i u ovom izdanju festivala Rijeka će biti mjesto sinestezije glazbe, plesa, mirisa i okusa iz čitavog svijeta. U tri dana naša će glazbena luka postati pravi "melting pot" što naš grad zapravo i jest, povijesno gledano. Svjedoci smo velikih migracijskih gibanja, a ona ljudima koji napuštaju rodne krajeve uglavnom nosi i neko traumatično iskustvo. Porto Etno jedan je od onih projekata koji pruža utočište i prima sve nacionalnosti u naš grad. Izmjenjujući naša iskustva, upoznajemo jedni druge, obogaćujemo se upoznavanjem drugih kultura. Jednako tako izuzetno smo ponosni i na projekt Porto Etno Orkestra, koji se svake godine mijenja, nadopunjuje i postaje pomalo i brand našega grada", kaže Edvin Liverić, ravnatelj Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku, koji organizira festival, te ističe da su ponosni na partnerstvo u međunarodnoj europskoj mreži MOST, koja za misiju ima jačanje glazbene scene Balkana, povezivanjem umjetnika, festivala, klubova i institucija koje djeluju na svjetskoj glazbenoj pozornici.

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene