sjajne umjetnice

"Sanjarenje" je postalo stvarnost - Projekt Katarine Krpan i Katarine Kutnar koji je osvojio sve

showbuzz showbuzz Foto: DNEVNIK.hr

Katarina Krpan i Katarina Kutnar su zahvaljujući albumu "Sanjarenje" dobile čak pet nominacija za nagradu Porin, a album su koncertno predstavile prošloga tjedna u Zagrebu.

Umjetnice Katarina Kutnar i Katarina Krpan prošlog su tjedna u Centru za kulturu i informiranje Maksimir pred prepunom dvoranom predstavile izdanje "Sanjarenje" objavljeno u nakladi Cantusa.

Pogledaj i ovo showbuzz sada sve u granicama 'Neka bude bevanda, a veselje mora biti'

Violinistica Katarina Kutnar i pijanistica Katarina Krpan na promociji su izvele i dva djela sa svojeg nosača zvuka: „Après un rêve“ Gabriela Fauréa za snoviti kraj promocije te, za njezin početak, praizvedbu djela „Il Canto di Amaraath, il Sogno del Ritorno“ Berislava Šipuša, skladatelja čija su djela zapravo spojila ove dvije umjetnice. S glazbenicama je razgovarala muzikologinja Iva Lovrec Štefanović, a u razgovoru su sudjelovali i Berislav Šipuš te glazbeni producent albuma Krešimir Seletković.

Na izdanju se našlo 18 skladbi, a Katarine su za album željele snimiti djela za violinu i klavir koja imaju veze sa snovima i uspavankama, iako su se „uvukle“ i dvije Meditacije, djela Borisa Papandopula i Dore Pejačević. Na albumu je pet kratkih komada ove skladateljice, kao i djela Debussyja, Đurovića, de Falle, Žepića i Ysaÿea, uz spomenute skladbe Šipuša i Fauréa.

O svojem zajedničkom, sanjivom, projektu glazbenice kažu: „Suradnja je započela kada je maestro Berislav Šipuš snimao nosač zvuka sa svojim djelima, „Zajedno“, te je nas odabrao da snimimo njegovu kompoziciju Tri kratke priče iz slijepe šume. Nakon toga svirale smo, 2018., na natjecanju Ferdo Livadić, na kojem smo pobijedile i dobile nagradu za najbolju izvedbu kompozicije hrvatskog autora, i to baš Šipuševih Triju kratkih priča. Svirale smo recitale na Osoru, u Primoštenu, Grožnjanu, Zagrebu te na televizijskim gostovanjima, kao što su nastup u emisiji Dobro jutro Hrvatska i prijenos Božićnoga koncerta u HAZU-u 2020. Zbog trenutačne situacije bilo je teže realizirati snimanje, jer dogovoreni termini poklopili su se s prvim tjednom lockdowna – zatvaranja u ožujku, ali koliko god ta godina bila čudna i neočekivana, uspjele smo na koncu ostvariti ovaj mali san. Koncept ovoga CD-a bio je snimiti djela za violinu i klavir koja imaju zajedničku poveznicu, a to su snovi. Snovi mogu biti nešto za čime težimo cijeloga života, a mogu biti i nešto što nam se samo na tren pričini ili jednostavno postoji u našoj mašti. Odlučile smo da naslov CD-a bude nešto moderniji – taj je hashtag naš prepoznatljiv znak, a i simbol naše suradnje: #kkkk.“

Osim publike, osvojile su i struku. Katarina Krpan i Katarina Kutnar su zahvaljujući ovom albumu dobile čak pet nominacija za nagradu Porin, a upravo na dodjeli 24. ožujka će nastupiti u programu uživo. Album je nominiran u kategoriji Najboljeg albuma klasične glazbe, skladba „Il Canto di Amaraath, il Sogno del Ritorno“ Berislava Šipuša nominirana je za Najbolju skladbu klasične glazbe, a Katarina Kutnar i Katarina Krpan dobile su nominaciju u kategoriji Najbolje izvedbe klasične glazbe za skladbu „Meditacija“ Borisa Papandopula koja se našla na ovom albumu. Alan Šnajder i Božidar Pandurić nominirani su za Najbolju snimku albuma klasične glazbe zahvaljujući izdanju „Sanjarenje“, dok je Krešimir Seletković nominiran za Najbolju produkciju albuma klasične glazbe.

1/3 >> Pogledaji ovu galeriju Nataša Bekvalac (Foto: Instagram) Nataša Bekvalac (Foto: Instagram) +0 Nataša Bekvalac (Foto: Instagram) Celebrity Regionalna zvijezda pozirala je omotana samo u ručnik i tu fotku objavila, izazovni selfie postao je hit kod njenih fanova!

1/1 >> Pogledaji ovu galeriju +0 Arnold Schwarzenegger (FOTO: Getty) Celebrity Schwarzenegger poslao poruku Rusima o ratu u Ukrajini: "Moram vam reći istinu, evo što su vam lagali..."

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene