Konceptualni rad

Poznati se okupili na performansu 'Kapulica ni na nebu ni na zemlji'

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

Konceptualni umjetnik Krešimir Tadija Kapulica svojim se novim umjetničkim projektom 'Kapulica ni na nebu ni na zemlji' ponovno vraća u galerijski prostor u kojima nije izlagao još od 2006. godine kad je svoje performanse i projekte izmjestio 'na ulicu', među građane.

Zagrebačka džamija – dom Hrvatskog društva likovnih umjetnika, u četvrtak 26. rujna u 20 sati bio je domaćin neobičnog umjetničkog performanasa konceptualnog umjetnika Krešimira Tadije Kapulice. Umjetnik je održao veliki vizualni spektakl koji je rijetko koga ostaviti ravnodušnim, kako svojim konceptom tako i svojom jasnom porukom.

Pogledaj i ovo showbuzz PROMIŠLJENO ULAGANJE Lauba – Kuća za ljude i umjetnost koja proizvodi suvremene i urbane kulturne sadržaje predstavlja svoj novi proizvod - KOLEKTART

'Već više od desetljeća balansiram između dva svijeta: svijeta umjetnosti i svijeta marketinga. Siguran sam da nisam jedini pa sam o tom slučaju, tom balansiranju, počeo razmišljati kao o temi mogućeg performansa. Stoga ovaj performans, ovu ideju posvećujem svima onima koji 'lebde' između onoga što jesu i onoga što bi željeli biti kao i onima koji balansiraju između onoga što jesu i onoga što predstavljaju drugima da jesu. Posvećujem ga i svim ljudima u ovom užurbanom svijetu koji "lebde" kroz život i nadam se da će svatko od posjetitelja prepoznati svoju posvetu', najavljuje svoj performanse Kapulica i objašnjava 'U svom performansu vodim posjetitelje kroz tamu prema svjetlosti koju predstavlja čovjek čime želim poručiti da je u cijeloj ovoj priči o "lebdenju" najbitniji čovjek koji lebdi. Često to zaboravimo, pa neka nas ovaj performans podsjeti upravo na to.'.

Uz Kapulicu u performansu sudjelovali su i iluzionisti iz Mak teatra Ivica i Leonardo Krakić.

Krešimir Tadija Kapulica, akademski slikar i grafičar (diploma u klasi Ante Kuduza) i konceptualni umjetnik, ovim se performansom vraća koketiranju sa svojim likom koji je započeo još 2000. g. u projektu "Supermaket Art" gdje je u časopisu "The Fake" glumio zvijezdu te proveo publiku kroz svijet slavnih. Ovo je ujedno i prvi umjetnikov performans od 2008. koji nije vezan uz lampione. Naime, od 2010. godine Kapulica već tradicionalno svakog prosinca ispred HDLU-a organizira javni performans "Kapulica & Lampioni" u kojem sudjeluju, puštajući u nebo svoje lampione sa željama, i svi okupljeni građani. A upravo je Kapulica u Hrvatsku doveo kulturu puštanja lampiona i popularizirao ju tako da su lampioni postali dio hrvatske realnosti i ljudi ih zahvaljujući tom performansu puštaju u raznim prigodama – od rođendana, vjenčanja do promocija i veliki humanitarnih događaja. Inače, svoj posljednji (cabaretski) performans, a koji nije vezan uz lampione, Kapulica je izveo 2008. pod nazivom "Show must go on! K". Tada je na balkonu stambene zgrade na križanju Gundulićeve i Varšavske ulice pjevao s glumicom Marijom Borić, a zatim okupao centar Zagreba šarenim konfetama dok je grad nadljetao avion s transparentom "Show must go on! K".

Performans 'Kapulica ni na nebu ni na zemlji' ujedno je i prvi umjetnikov projekt u zatvorenom galerijskom prostoru od 2006. Naime, tada je Kapulica u galeriji Klovićevi dvori – Kula Lotrščak predstavio projekt "Sretna obitelj KTK-a" u kojem je uz pomoću konfekcijskih lutki iz Name rekonstruirao stvarni događaj u kojem je majka ubila oca i servirala ga djeci za večeru. Projekt je nastao povodom 15. godišnjice Plavog telefona kao poziv za spriječavanje nasilja u obitelji.

Posljednjih godina, od 2010. na ovamo, Kapulica je tri puta izveo javni performans "Kapulica & Lampioni“ koji je izrastao u tradiciju Zagreba i na kojem se redovito okupi nekoliko tisuća posjetitelja. 2007. Kapulica osniva istoimeni Kapulica Studio čiji je vlasnik i kreativni direktor. Do sada je osmislio i organizirao više od dvije stotine komercijalnih evenata, uvijek im dajući svoj osobni pečat.
 

DNEVNIK.hr SHOWBUZZ pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene