30. obljetnica porina

Posljednjih deset godina Porina prepune su iznenađenja: Sve veći broj prijava, nova imena i prvi open air!

Proglašenje nominacija za Porin Proglašenje nominacija za Porin Nera Simic/Cropix 1/15 >> Pogledaji ovu galeriju Proglašenje nominacija za Porin Proglašenje nominacija za Porin Online dodjela Porina - 9 Online dodjela Porina - 10 Online dodjela Porina - 11 Online dodjela Porina - 12 Online dodjela Porina - 13 Online dodjela Porina - 14 Online dodjela Porina - 2 Online dodjela Porina - 3 +4 Online dodjela Porina - 4 Galerija

"Suze nam stale na put", "Tango", “Ako te pitaju”, "Zaljubila sam se", "Bezimeni"… samo su neke od pjesama koje su posljednjih deset godina obilježile glazbenu nagradu Porin.

Više se, primjerice, ne dodjeljuju statue stranim izvođačima već samo domaćim (2014. su zadnji dodijeljeni Porini u inozemnim kategorijama). Osim toga, od prije nekoliko godina, Porin je otvoren svima za prijave tj. glazbena djela mogu prijaviti i autori, izvođači, novinari, glazbene institucije te svi zainteresirani građani, ne samo diskografske kuće.

Pogledaj i ovo Matija Cvek Najvažnija uloga Matija Cvek prvi put progovorio o kćerki Loti, ima se čime za pohvaliti: "Kad se ufuraš, ide to skroz ok!"

Jedna stvar se svakako ne mijenja i nije se promijenila ni ovih posljednjih deset godina Porina – izdanja i pjesme koje su pobjeđivale i danas su u vrhu najemitiranijih pjesama u domaćem radijskom eteru te ih publika itekako dobro zna.

Veliki Oliver Dragojević koji nas je na žalost prerano napustio, obilježio je živote na ovim prostorima, a samim time i nagradu Porin. 2014. godine odnio je pobjedu s albumom "Tišina mora" u kategoriji Albuma godine. A 2017. legendarni Oliver je ponovo dominirao Porinom, ovaj put zajedno s još jednom legendom – Gibonnijem. Njihov album “Familija” osvojio je najviše Porina te godine. U godinama koje su uslijedile, statue za album godine su odnosili i neki novi klinci.

Mia Dimšić je 2018. u Splitu slavila s albumom "Život nije siv", a Vojko V je s albumom “Vojko” osvojio Porina godinu kasnije.

U trećem desetljeću Porina, bilo je i organizacijskih noviteta, doduše ne voljom Upravnog odbora i organizacijskog tima. Naime, uslijed pandemije, jedna od dodjela održana je isključivo kao televizijska emisija (a te godine, 2020., je jedno od iznenađenja bio i mladi J.R. August, odnosno Nikola Vranić, koji je imao najviše nominacija – čak njih pet, a osvojio je tri statue). Zbog istih je okolnosti godinu poslije – 2021., održan i prvi Open air Porin, što je također bio organizacijski izazov.

Bilo je zaista puno dobrih glazbenih trenutaka u trećem desetljeću Porina - Urban i njegova Četvorka dvaput su oduševili žiri u razmaku od dvije godine te su pjesmama "Iskra" i "Sama" pomeli konkurenciju u istoj kategoriji 2020. i 2022. godine. Massimo, Oliver Dragojević, Petar Grašo, Damir Urban, J.R. August i Matija Cvek samo su neki od naših pjevača koji su dobili kipić u kategoriji Najbolje muške vokalne izvedbe, a promjene generacija vidljive su i u kategoriji Najbolje ženske vokalne izvedbe. Od Radojke Šverko i Josipe Lisac pa preko Vanne i sve do Sare Renar te Bad Daughter. Ova kategorija pokazala je koliko snažnih i velikih žena domaća glazbena scena ima te koje od njih tek dolaze na velika vrata.

Rijeka, Split i Osijek gradovi su u kojima se održavala dodjela naše najprestižnije glazbene nagrade, a ove godine svoj veliki, 30. jubilej Porin slavi u Zagrebu. I to u petak, 28. travnja u event centru Boćarski dom u Zagrebu (Prisavlje 2) koji će se za ovu priliku transformirati u svečanu dvoranu nagrade Porin!

Glazbena nagrada Porin je izdržala test vremena i svih trideset godina ostala najrelevantnija glazbena nagrada u Hrvatskoj čiji glasači nagrađuju one najbolje iz svih žanrovskih i strukovnih kategorija u tekućoj godini. Ovu tvrdnju najbolje potkrepljuju brojke – zadnjih nekoliko godina broj prijava samo raste, što je evidentan pokazatelj interesa. Porinov kipić željen je na policama u domovima. Tako je 2020. godine bilo prijavljeno 112 albuma, 2021. njih čak 214, 2022. godine 260 prijavljenih albuma, a ove godine još 40 albuma više.

Kao i sve što traje toliko dugo i gdje su brojna imena ostavila svoj pečat što organizacijski, što kao glazbenici koji su svojim skladbama i izvedbama obilježili hrvatsku scenu, imala je svoje uspone i padove, bolje i lošije godine, ali sva imena koja su u svih ovih trideset godina iskočila kao najznačajnija, ispisala su ne samo hrvatsku glazbenu povijest, već i naše živote.


 

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene