oživio stari običaj

Nakon 80 godina na ulicama Županje prikazan stari pokladni običaj ''Vuk i bule'', saznajte po čemu je jedinstven!

1/6 >> Pogledaji ovu galeriju In Magazin: Vuk i bule, pokladni običaj - 1 In Magazin: Vuk i bule, pokladni običaj - 2 In Magazin: Vuk i bule, pokladni običaj - 3 In Magazin: Vuk i bule, pokladni običaj - 4 In Magazin: Vuk i bule, pokladni običaj - 5 +0 In Magazin: Vuk i bule, pokladni običaj - 6 Galerija

Da se tradicija može spasiti od zaborava svjedoče i mlade Slavonke koje su oživjele stari narodni običaj. Tko su bile vuk, a tko bule i zašto se opet prikazuje na ulicama Županje, odlučila je saznati ekipa In magazina. Više u priči Darije Walter za In magazin koja je i sama sudjelovala u povorci.

Za vrijeme Vojne krajine, dok su graničari branili Županju, nastao je jedinstven običaj u kojem sudjeluju samo žene. Čak je 80 godina moralo proći kako bi se stari pokladni običaj Vuk i bule vratio na ulice Županje.

Premda su vukovi nekoć znali biti strah i trepet, danas plešu s bulama. Ovaj se događaj prikazuje jedino na Vrtićevu sridu, prvi dan poklada, kada je sve dopušteno. Tada se ništa ozbiljno ne radi, kako se tijekom godine ne bi javile vrtoglavice i glavobolje.

''Rekli bi nesvakidašnje i nenormalno ali u pokladama sve ide i zato i je taj običaj vuka specifičan po spremanju'', govori Marija Svirčević, voditeljica KUD-a Tomislav.

Dok su se djevojke spremale u bule, udane žene ili snaše bile su vukovi. Moglo ih se uočiti po specifičnom „repu“ koji se dobio podvezivanjem velike rubine. Neudane žene ili bule svoje su lice skrivale koprenom ili trianglom, kako ih Turci ne oteli, a vuk ima još jedan koristan predmet - šibu.

''Uvijek bude ta neka zadnja koja se zagledala u mojeg čovjeka, u đuvegiju pa ona malo slučajno dobije po repu sa ovom šibom'', priča Marija Svirčević. 

Oživjeti ovaj pokladni običaj nije bilo jednostavno. Na ulicama Županje posljednji se put uprizorio prije Drugog svjetskog rata pa ga se ni mnogi stariji Županjci ne sjećaju. Upravo zbog toga, Josip je odlučio prikupiti sve informacije, kako bi „Vuk i bule“ ponovno oživjeli.

''I uvijek je nešta falilo, imali smo neke podatke ali ne sve tak da sam počeo istraživat i evo došli smo do ovoga i izašli smo na naše ulice grada.'', kaže Josip Filipović, predsjednik KUD-a Tomislav.

Uz pjesmu i ples, vukovi i bule obilaze domaćine. U dvorišta se ulazi unatrag, kako bi se istaknuli „vučji“ repovi, a na stolovima se nalaze poznate slavonske delicije.

''Pa ja bih rekla da je Županja prije svega kolijevka tradicije i ljudi ovdje stvarno drže do toga, tako da su nas svi objeručke primili i evo vidite i sami kako su nas svečano dočekali'', priča Violeta Lenić, članica KUD-a Tomislav.

Ponovno uprizoriti ovaj običaj značilo je uložiti mnogo vremena u pripremu koreografije. Osim toga, tu su i česte pjevačke probe, kako bi se usavršile pjesme koje se pjevaju za vrijeme obilaska postaja.

''Od malih nogu, odgajani smo na šokačkim tim temeljima tako da evo ja bi rekla da je to jedan veliki ponos kao prvo i mojim roditeljima, baki.'', kaže Violeta. 

Ljubav prema tradiciji, ali i očuvanju onih zaboravljenih običaja, potaknula je ove žene da na ulice Županje vrate vukove i bule. Zajedno one tjeraju zimu, ali nas i podsjećaju na bogatstvo hrvatske tradicijske baštine, koje neće nestati dok god ima ovakvih čuvarica običaja.

IN magazin gledajte od ponedjeljka do petka u 17:30 na Novoj TV, a propuštene emisije pogledajte besplatno na novatv.hr.

1/31 >> Pogledaji ovu galeriju Janica Kostelić Janica Kostelić Janica i Ivica Kostelić Janica i Ivica Kostelić +26 Janica Kostelić s djecom Celebrity Janica Kostelić snimljena s djecom i misterioznim muškarcem, zanimljivo je i što je navodno rekao dok su se šetali, odmah su krenula nagađanja

1/30 >> Pogledaji ovu galeriju Josipa Rimac Josipa i Josip Pleslić Josipa i Josip Pleslić Josipa i Josip Pleslić +25 Josipa Čulina i Josip Pleslić Celebrity Tko je bivši muž Josipe Rimac? Dok je ona drmala političkom scenom, on je vješto izbjegavao medije, a s njezinim padom nije se znao nositi

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene