Legendarni Dino Dvornik

Sjećanje na "Kralja funka" koje odzvanja u pjesmama: Životna priča ekscentrika tužne sudbine

Dino i Ella Dvornik (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Dino i Ella Dvornik (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr 1/4 >> Pogledaji ovu galeriju Dino i Ella Dvornik (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Dino Dvornik (FOTO: Tomislav Miletic/PIXSELL) Razglednica Dine Dvornika (Foto: Instagram) +0 Dino i Ella Dvornik (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Galerija

Slavni glazbenik Dino Dvornik danas bi proslavio svoj 55. rođendan.

Jedan od najpoznatijih hrvatskih pjevača koji je obilježio hrvatsku glazbenu scenu i postao legenda, Dino Dvornik, na današnji dan napunio bi 55 godina. 

Ekscentrični Dino publiku je oduševljavao svojim stilom, glazbom i humorom dugi niz godina, a mnogi ga smatraju jednim od najtalentiranijih skladatelja i pjevača koje je hrvatska scena ikada imala. 

Njegova mješavina glazbenih žanrova i energični nastupi zaštitni su znak hrvatskog "Kralja funka" koji i danas uživa ogromnu popularnost. Njegova prerana i tragična smrt 7. rujna 2008. godine u Zagrebu ostavila je ožalošćenu cijelu regiju koja je izgubila velikog glazbenika. Ipak, njegova glazba živi i dalje. 

Ekscentrični i prema riječima mnogih neodoljivo šarmantni Dino odrastao je u Splitu, no profesionalnu karijeru izgradio je u Zagrebu gdje se odselio prema naputku svog oca, slavnog glumca Borisa Dvornika. 

1989. oženio se Danijelom Kuljiš i godinu dana kasnije dobio kćerkicu Ellu, danas poznatu hrvatsku influencericu i blogericu. Nakon što je osnovao obitelj, osvojio je publiku s dva odlična studijska albuma i započeo svoj pohod na europske glazbene ljestvice. 

 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Moga zmaja dah 🐉

Objavu dijeli Ella Dvornik (@elladvornik)

Doživio je veliku slavu u europskim razmjerima te su čak i velike engleske i njemačke diskografske kuće htjele potpisati ugovore s njim no on je uvijek želio ostati u Hrvatskoj. 

Osim što je cijeli svoj život posvetio glazbi, Dino Dvornik se nije libio upuštati u glumačke podvige, a imao je izleta i u politiku. 

2003. je tako pristao pjevati na predizbornoj kampanji Jadranke Kosor za predsjednicu države, a 2004. je odglumio glavu ulogu u filmu "Ta divna splitska noć". 

Četiri godine nakon što je pjevao za kandidatkinju HDZ-a na predsjedničkim izborima, okrenuo je ploču i pjevao za SDP. Svoju promjenu "političkog tabora" Dino je objasnio svojim razočaranjem u politiku HDZ-a. 

Svojim jedinstvenim glazbenim stilom stekao je nadimak "Kralj funka", a bio je poznat i kao nevjerojatan perfekcionist koji bi se zatvorio u studio i mjesecima mukotrpno radio dok ne bi bio zadovoljan. Na kraju ga je takav intenzivan način rada koštao zdravlja. 

Osim po svojoj glazbi, Dino je bio poznat i po svojoj dugoj i teškoj borbi s narkoticima, o čemu se nikada nije sramio javno govoriti podižući svijest o opasnostima ovisnosti. 

Obdukcija slavnog pjevača pokazala je da je upravo zbog smrtonosnog koktela tableta za smirenje, antidepresiva i tableta protiv bolova,  preminuo. Razlog smrti nije bila prevelika količina tableta već omjer različitih biokemijski aktivnih tvari koje su međusobno djelovale otrovno. 

Kako je ekscentrično živio, tako je ekscentrično i pokopan 10. rujna 2008. na zagrebačkom groblju Mirogoj. Cijela ceremonija posljednjeg ispraćaja bila je u "veselom" raspoloženju u obliku svojevrsnog partija jer je njegova obitelj vjerovala da bi upravo u tom stilu "Kralj funka" volio da ga njegovi najbliži isprate s ovog svijeta. 

 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

10 godina , ne znam je li brzo ili sporo prošlo. U stvari znam, prvih 5 godina je sporo prolazilo , činilo se dugo a onda su se emocije ipak stabilizirale kao ustalom i život. Nemam pojma šta bi bilo kad bi bilo iako sebe koji put uhvatim razmišljajući o tome. Pokušavam zamisliti Dina 10 godina starijeg sa pokojom sijedom dlakom na glavi koja bi mu dala dodatnog šarma. Ali njegova energija zasigurno bi prekrila godine . Lipe bi godine imao , tek 54. Tko zna sta bi sve bilo u ovih 10 godina. Danas na tržištu postoje glazbeni instrumenti i ritam mašine koje sada u sebi imaju sve integrirano za jednu ozbiljnu produkciju . Ima gomilu mladih klinaca koji bi mu se stavili na raspolaganje u zamjenu za učenje uz Dina. Uživao bi u tome i bezgraničnim mogućnostima moderne tehnologije .Vjerojatno bi danas radio koncerte u malim količinama ali puno kvalitetnije , po svom gustu . Jer dođeš u godine kad ti se ne da raditi kompromise , kad usporis ritam i radiš da ugodis sebi. Vjerojatno bi radio glazbu kakvu je oduvijek želio bez udovoljavanja širokoj masi , za svoj gust. Bio bi vjerojatno prisutan na svim drustvenim drustvenim mrežama jer bi napokon mogao reci sto god poželi . Možda bi unovčio svoje igranje igricama , imao svoj YouTube kanal i gomilu folowera. Mozda bi da je samo malo pričekao, ostvario još neke svoje snove. A možda bi sve to bilo jednostavno previše za njega, previše svega a najmanje onoga jednostavnog života , analognog snimanja na samo 16 kanala , neiscrpne ideje , lakoće življenja i stvaranja , gdje sve sto se dogodi bude pozlaćeno a da toga nisi ni svjestan. Jer mladost je takva, luda i poletna , starost je izbirljiva a kičma opterećena. Nije volio starost i nije htio usporiti ritam. Njegova zadnja slika u mom pamćenju je slika još uvijek mladog Dina , vječnog zajebanta sa toplim dječačkim očima . Nedostaješ.❤️#ljubavsezoveimenomtvojim #boljebitiskrtnegoprimitivan #bilojezabavnozivjetistobom #glazbunamnitkonemozeukrasti #desetgodinaodkadatenema #alitisitu

Objavu dijeli Danijela Dvornik (@danijeladvornik)

1/6 >> Pogledaji ovu galeriju Pierce Brosnan i Keely Shaye Smith (Foto: Profimedia) Pierce Brosnan i Keely Shaye Smith (Foto: Profimedia) Pierce Brosnan i Keely Shaye Smith (Foto: Profimedia) Pierce Brosnan i Keely Shaye Smith (Foto: Profimedia) +1 Pierce Brosnan i Keely Shaye Smith (Foto: Profimedia) Celebrity Godinama joj predbacuju da nije dovoljno mršava za njega, no ovaj šarmer samo nju voli već 25 godina

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene