Zvali su je Mona Lisom 20. stoljeća

Bila je jedna od najljepših glumica i međunarodni seks-simbol, a iz svijeta slave povukla se zbog svoje prve velike ljubavi

Gina Lollobrigida - 10 Gina Lollobrigida - 10 Profimedia 1/23 >> Pogledaji ovu galeriju Gina Lollobrigida - 16 Gina Lollobrigida - 15 Gina Lollobrigida - 14 Gina Lollobrigida - 13 Gina Lollobrigida - 9 Gina Lollobrigida - 12 Gina Lollobrigida - 11 Gina Lollobrigida - 8 Gina Lollobrigida - 7 Gina Lollobrigida - 6 +12 Gina Lollobrigida - 5 Galerija

Svijet je napustila legendarna Gina Lollobrigida, a od svjetla reflektora povukla se zbog svoje prve velike ljubavi - kiparstva.

Svijet se oprašta od talijanske glumice i umjetnice Gine Lollobrigide koja je umrla u 96. godini.

Nekada poznata kao Mona Lisa 20. stoljeća zahvaljujući svojoj ljepoti, gospođica Lollobrigida bila je legenda kinematografije 1950-ih i 60-ih, a kasnije se udaljila od svijeta filma kako bi se počela baviti fotografijom i kiparstvom.

Prošle je godine čak krenula i u politiku kandidirajući se na talijanskim općim izborima neposredno nakon svog 95. rođendana, iako nije uspjela biti izabrana u parlament. A ovo joj nije bio prvi put te je već jednom bila u trci za Europski parlament 1999. godine.

Poznata kao ''La Lollo'', na vrhuncu svoje slave 1950-ih i 1960-ih, Lollobrigida je bila međunarodni seks simbol i jedna od vodećih zvijezda talijanske poslijeratne kinematografije. Konkurencija joj je bila samo Sophia Loren s kojom je imala stalne svađe.

Međutim, smrt Lollo iznenadila je i samu Loren koja je u izjavi za Variety rekla da je duboko potresena i tužna viješću o Lollobrigidinoj smrti.

Dvije ljepotice navodno su uvijek vodile rat riječima, pri čemu je gospođica Loren, koja sada ima 88 godina, opisala sebe kao prsatiju od njih dvije, a gospođica Lollobrigida je uzvratila da njezina suparnica može glumiti seljanku, ali nikad damu.

A evo kako je izgledao život Lolle prije slave.

Rođena u radničkoj obitelji 1927. u siromašnom planinskom području istočno od Rima, Lollobrigida je studirala kiparstvo, 1947. godine osvojila je treće mjesto na natjecanju ljepote Miss Italije. Lollobrigida je sa svojom obitelji pobjegla iz ruralnog područja u kojem je rođena tijekom Drugog svjetskog rata i kasnije je poslana na Akademiju likovnih umjetnosti u Rimu da dovrši svoje školovanje.

Prvo je zarađivala kao model za fotografske romane koji se rado čitaju u Italiji, pod umjetničkim imenom Diana Loris.

Jedna od njezinih najranijih uloga bila je Gemma, nesretna preljubnica u filmu ''The Wayward Wife'' (La Provinciale) iz 1953. redatelja Marija Soldatija.

U Italiji se proslavila glavnim ulogama u dvjema talijanskim komedijama ''Kruha, ljubavi i snova'' te ''Kruha, ljubavi i ljubomore''.

Uloga uz Humphreya Bogarta u filmu ''Pobijedite đavola'' iz 1954. zapečatila joj je svjetsku slavu, a 1955. snimila je film koji je postao jedan od njezinih prepoznatljivih filmova, ''Najljepša žena na svijetu''. Bogart je navodno jednom rekao za svoju kolegicu: ''Ona čini da Marilyn Monroe izgleda kao Shirley Temple.''

No unatoč tome što je glumila nasuprot američkim zvijezdama kao što su Frank Sinatra i Burt Lancaster, Miss Lollobrigida radije je radila bliže kući nego u Hollywoodu, snimajući filmove tijekom 1960-ih s redateljima kao što je Mario Bolognini.

Njezin se često buran život pokazao bogatim izvorom materijala za talijanske paparazze i pisce tračeva iako je pokušavala čuvati svoj privatni život.

Godine 1950. udala se za jugoslavenskog liječnika Milka Škofića koji joj je postao menadžer i dobili su sina Milka mlađeg.
Rastali su se nakon gotovo 17 godina, a Lollobrigida je kasnije rekla da se ne namjerava ponovno udati.

''Brakovi su dosadni i gotovo uvijek poput sprovoda, a parovi se često previše ograničavaju'', govorila je.

Kad je prestala snimati filmove, Lollobrigida je krenula u nove pobjede kao fotografkinja i kiparica, a bila je i ambasadorica dobre volje Dječjeg fonda Ujedinjenih naroda (UNICEF) i Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO).

Između 1972. i 1994. objavila je šest knjiga svojih fotografija, ''Italia Mia'' (Moja Italija), ''Filipini'' i ''Čudo nevinosti''. U toj su knjizi djeca bila tema, a evo kako je govorila o svojoj odluci da fotografira djecu.

''Djeca sa svojim velikim širom otvorenim očima nas ispituju. Njihov izgled trebao bi nam pomoći da se oslobodimo sebičnosti koja nedvojbeno ogoljuje naša srca'', napisala je u uvodu.

Godine 1975. snimila je dokumentarni film ''Portret'' Fidela Castra, a godinama su je okruživale glasine da je imala aferu s kubanskim vođom.

Kasnije se vratila svojoj prvoj ljubavi, kiparstvu.
Izložbe njezinih mramornih i brončanih kipova održane su i u Parizu, Moskvi i Sjedinjenim Državama.

Burna i impulzivna po prirodi, Lollobrigida ponovno je dospjela na naslovnice 2006. godine, kada je u dobi od 79 godina objavila da će se udati za 34 godine mlađeg muškarca unatoč prijašnjim zavjetima da se više nikada neće udati. Kasnije je otkazala vjenčanje, optužujući medije da su ga pokvarili.

''Cijeli život sam željela pravu ljubav, autentičnu ljubav, ali je nikad nisam imala. Nitko me nikada nije istinski volio. Ja sam glomazna žena'', rekla je u intervjuu kada je imala 80 godina.

Godine 2013. prodala je i svoj skupocjen nakit načinjen s draguljima, a prihod je išao udruzi za istraživanje matičnih stanica.

''Dragulji su namijenjeni pružanju užitka i godinama sam imala golemo zadovoljstvo nositi svoj'', rekla je.

''Prodavanje svojih dragulja kako bih pomogla u podizanju svijesti o terapiji matičnim stanicama koja može izliječiti toliko mnogo bolesti, čini mi se prekrasnom primjenom za njih'', istaknula je tada.

Međutim, Lolla nas je napustila u 96. godini, a vijesti je objavila novinska agencija ANSA.

1/15 >> Pogledaji ovu galeriju Zorica Kondža Zorica Kondža Klapa Rišpet i Zorica Kondža - 2 Zorica Kondža +10 Zorica Kondža Celebrity Naša glazbena diva osvrnula se na svoja golišava izdanja: "Tko zna pjevati, ne mora pokazati ni grudi ni noge"

1/30 >> Pogledaji ovu galeriju Ruport Murdoch i Ann-Lesley Smith - 1 Ruport Murdoch i Ann-Lesley Smith - 2 Jerry Hall i Rupert Murdoch (Foto: Profimedia) Jerry Hall i Rupert Murdoch (Foto: Profimedia) +25 Jerry Hall i Rupert Murdoch (Foto: Profimedia) Celebrity Slavni 91-godišnji milijarder uhvaćen s novom, mlađom partnericom, utjehu je našao samo 6 mjeseci nakon razvoda od četvrte supruge

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene