bilo je svega

Treći dan "Slano Film Days" obilježili su inspirativni razgovori, projekcije nagrađivanih filmova, ali i jedno vrlo posebno druženje!

Treći dan - Slano Film Days - 6 Treći dan - Slano Film Days - 6 John Pavlish 1/8 >> Pogledaji ovu galeriju Treći dan - Slano Film Days - 8 Treći dan - Slano Film Days - 7 Treći dan - Slano Film Days - 6 Treći dan - Slano Film Days - 5 Treći dan - Slano Film Days - 4 Treći dan - Slano Film Days - 3 Treći dan - Slano Film Days - 2 +0 Treći dan - Slano Film Days - 1 Galerija

Treći dan velikog događaja Slano Film Days obilježili su filmski razgovori, a više o tome pročitajte u nastavku.

Slano Film Days je u treći dan ušao filmskim razgovorom koji su u tornju Biscaino – Bettera na Lopudu vodili redatelji Alfonso Cuarón i direktor fotografije Michael Seresin, u prisustvu svih sudionika.

U razgovoru s Cuarónom, Seresin je govorio o tehnikama legendarnih direktora fotografije poput Nestora Almendrosa i Gabriela Figueroe, s nekima od kojih je i sam radio, kao i o utjecaju koji je prijelaz s analogne na digitalnu fotografiju imao na film kao umjetnost.

"Nije bitno radi li se o analognom, digitalnom, pa čak i mobitelu, dok god se film snimi. To je prednost digitalnog — demokratizirao je filmsko stvaralaštvo", zaključio je slavni direktor fotografije.

Dvojac se prisjetio i zajedničkih suradnji.

"Uvijek sam se najviše divio snimateljima koji nisu odustajali od svojih principa. Bitno je imati principe i zajednički etos, ne samo na formalnoj razini, već i u životu", komentirao je Seresin sinergiju u radu redatelja i direktora fotografije.

Razgovor Paweła Pawlikowskog i Rubena Östlunda sa sudionicima, koji je moderirao redatelj Ognjen Glavonić fokusirao se na njihove specifične modele rada s glumcima, od početaka procesa castinga, sve do režije na samom setu. Švedski redatelj, koji se usprkos radu u fikciji identificira kao dokumentarni redatelj, također je istaknuo važnost autentičnosti, posebice u intimnijim pričama poput one njegova prvijenca Turist. Redatelji su razgovor završili raspravom o radu na setu.

"Snimanje filma je poput nogometne utakmice. Bitno je čuvati energiju, dati sve od sebe i raditi u timu kako bi se uhvatio pravi trenutak jer njega nikada nećemo dobiti natrag", istaknuo je Östlund.

"Ono što je najbitnije jest iskrenost. Redatelj mora biti iskren sam sa sobom, kao i s publikom, te znati donijeti pravu odluku, čak i kada je ona teška", zaključio je Pawlikowski.

U poslijepodnevnim satima Timka Grin, predsjednica Međunarodnog udruženja casting direktora i Jessica Kovacevic, partnerica u vodećoj agenciji za talente WME, razgovarale su sa sudionicima glumicama i glumcima Erom Balaj, Milicom Janevski, Saškom Kočevim, Anušom Kodelja, Lidijom Kordić, Borisom Lerom, Goranom Markovićem i Anitom Ognjanović.

Producentica i izvršna direktorica posvećena podršci i produkciji nezavisnih filmova Emilie Georges i Lili Horvát, mađarska redateljica i scenaristica, vodile su filmske razgovore s mladim redateljicama i redateljima; Ivanom Bakračem, Blertom Basholli, Dinom Duma, Uršom Menart i Vladimirom Tagićem, a poznati direktor fotografije Michael Seresin i danas je nastavio svoje razgovore sa snimateljicama Milicom Drakulić, Dubravkom Kurobasa i Majom Radošević.

Druženje se nastavilo u domaćoj atmosferi, u Masleniku Ville Riva. Zanimljivo je da su večeru pripremili sami organizatori Slano Film Days, pod vodstvom vrsnog kulinarskog majstora među glumcima Gorana Bogdana i glavnog chefa i vlasnika restorana Luka u Sarajevu, Željka Ljubasa.

Treći je dan Slano Film Days završio dvjema projekcijama u vrtu Ville Riva, i to Oscarom ovjenčanog filma Ida, redatelja Paweła Pawlikowskog, i posebnom projekcijom filma Čovjek koji nije mogao šutjeti - prvog hrvatskog filma nagrađenog Zlatnom palmom.

Gledateljima su se iza projekcije filma Čovjek koji nije mogao šutjeti obratili sam redatelj Nebojša Slijepčević i glumac Goran Bogdan.

"Hvala vam na divnoj prilici da ovdje prikažem svoj film, sretan sam jer mi je želja da ga vidi što više gledatelja, i stojim na raspolaganju za sve vaše komentare iza projekcije", poručio je Slijepčević.

Goran Bogdan zahvalio je redatelju na prilici da zaigra u njegovom filmu i zaključio.

"Hvala vam svima što ste tu. Ovaj je film snimljen po istinitom događaju, mislim da je važno da se taj događaj ne zaboravi", kazao je.

Paweł Pawlikowski najavio je projekciju svog filma.

"Hvala vam svima na organizaciji ovog divnog filmskog događaja, upoznao sam toliko talentiranih i kreativnih filmskih autora da je to za mene pravo osvježenje i veliko je zadovoljstvo biti dijelom svega toga. Film koji ćete pogledati snimljen je prije deset godina, ali ja se nadam da i danas jednako rezonira", rekao je.

Film Ida, vodi nas u Poljsku 1962. godine. Anna, osamnaestogodišnja djevojka koja se priprema postati časna sestra, saznaje da je Židovka i da joj je pravo ime Ida. Ovo je otkriće vodi u potragu za svojim korijenima i suočavanje s istinom o svojoj obitelji.

Večeras nas očekuje projekcija filma Sjećanje Michela Franca s Jessicom Chastain i Peterom Sarsgaardom u glavnim ulogama. Ova drama, koja je svjetsku premijeru imala na Venecijanskom filmskom festivalu, prati samohranu majku Sylviju, koja živi s kćeri tinejdžericom, zaokupljenu poslom i kućom. U uznemirujućem preokretu događaja njezin rutinski život pretvara se u kaos kada je do kuće počne uhoditi Saul, nakon proslave godišnjice mature. Redatelj Michel Franco će se prije projekcije obratiti gledateljima u vrtu Ville Riva.

Sudjelovanje filmskih umjetnika i studenata na Slano Film Days podržali su regionalni filmski centri i fondovi kroz partnerstvo sa Slano Film Days: Hrvatski audiovizualni centar, Filmski centar Srbije, Filmski centar Crne Gore, Agencija za film Sjeverne Makedonije, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo i Slovenski filmski centar.

Slano Film Days održava se u Slanom i na Elafitskim otocima do 22. lipnja 2024.

1/2 >> Pogledaji ovu galeriju Frano Pehar - 2 +0 Frano Pehar - 1 Clubzone Frano Pehar & Tarapana Band predstavljaju novi ljetni hit "Bolnica", pjesma obiluje energijom brzog i zaraznog ritma!

1/3 >> Pogledaji ovu galeriju Mudri Brk Mudri Brk +0 Mudri Brk Clubzone Mudri Brk Festival objavio line up po danima i otkrio bend iznenađenja!

 

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene