važnost preventivnih pregleda

Poznate Hrvatice o odlascima na mamografiju i ultrazvuk dojki: ''Žene, odite na preglede, odvojite tih 15 minuta, rak je izlječiv ako se otkrije na vrijeme''

1/25 >> Pogledaji ovu galeriju In Magazin: Pink Fest - 1 In Magazin: Pink Fest - 2 In Magazin: Pink Fest - 3 In Magazin: Pink Fest - 4 In Magazin: Pink Fest - 5 In Magazin: Pink Fest - 6 In Magazin: Pink Fest - 7 In Magazin: Pink Fest - 8 Nika Antolos - 5 Ivana Delač - 6 +14 Valentina Baus Galerija

Drage naše čitateljice, kada ste posljednji put bile na mamografiji i ultrazvuku dojki? Operna pjevačica Sandra Bagarić, voditeljica Dnevnika Valentina Baus i članice grupe Feminnem otvoreno govore o važnosti preventivnih pregleda i samopregleda u borbi protiv karcinoma dojki. Svoja su iskustva podijelile s našim Davorom Garićem za In magazin.

Središte Zagreba obojeno je u ružičasto. Hrabre žene koje su pobijedile karcinom ponosno su prošetale u kreacijama domaćih dizajnera i uz potporu poznatih dama ukazale na važnost preventivnih pregleda.

''Ja sam prošle godine na nagovor prijateljice bila prvi put na mamografiji, na pregledu, na ultrazvuku. Hvala Bogu zdrava sam. Rečeno mi je da bih svake godine trebala, sad sam u tim godinama kad dolaze 50-e, kad bi trebalo pregledati, mada u familiji nemam genetskih predispozicija'', govori Sandra Bagarić. 

''Ja sam prilično disciplinirana jer sam u uskom obiteljskom krugu imala karcinom dojke, tako da ja svake godine idem na pregled, ultrazvuk svake godine, ne samo dojke nego cijelog tijela'', govori Pamela Ramljak. 

''Ima 5,6 dana baš sam bila na ultrazvuku dojke, stvarno se trudim jednom godišnje otići, možda to bude i godina i pol, ali nekako u kontinuitetu to održavam upravo zato što znam da ako i bude nešto, ako se otkrije na vrijeme, šanse da se to izliječi su gotovo 100% tako da sam s te strane mirna'', govori Valentina Baus.

''Mama je kod mog rođenja prije 43 godine otkrila kvržicu u dojci i od onda je kontrolira. Hvala Bogu to je sve benigno, ali pod jednom godišnjom kontrolom, ako ne čak i po dva puta godišnje'', govori Ivana Delač. 

''Ja tu malo kiksam, ali zato imam Pamelu koja me osvijesti i ovakve akcije zaista nam trebaju svima, zaboravimo se malo, malo nas ponese'', priznala je Nika Antolos. 

Posljednjih godina u Hrvatskoj je zabilježen pad smrtnosti od karcinoma dojke, a statistike kažu da oko 3000 žena na godinu dobije dijagnozu ove zloćudne bolesti.

''Imam par prijateljica koje su se na sreću na vrijeme izvukle. Dakle, žene, odite na preglede, odvojite tih 15 minuta. Rak je izlječiv ako se otkrije na vrijeme, odvojite vrijeme, nemojte biti lijene, i samo pregledi kod tuširanja, kod tuširanja malo se prepipat preventive radi'', poručila je Sandra Bagarić. 

''Ja sam po tom pitanju rekla bih čak i rigorozna. Ja se svako tuširanje pipam, prevencija je 90% posla'', tvrdi Neda Parmać. 

Usprkos tomu, mnoge žene svoje zdravlje stavljaju u drugi plan. Muškarci su po tom pitanju još gori.

''Je, moj suprug, evo upravo ga tjeram na jedan pregled kod očnog, ima neke bljeskove, rekla sam ''nemoj se zezat'', ali je zato vodio auto jer je auto počeo nešto trokirat, to je odmah vodio auto mehaničaru'', priča Sandra Bagarić. 

Miss Universe Hrvatske 2003. Ivana Delač uz nekoliko zdravstvenih problema, muku muči i s hakerima koji su joj provalili u poslovni profil i skinuli novac s bankovnog računa.

''Ja sam to nažalost primijetila, nisam mogla uži u Facebook, onda sam vidjela jednu, drugu, treću, šestu transakciju unazad 4 dana, prijavila banci, hvala Bogu banka je imala razumijevanja'', govori Ivana Delač. 

Imajte i vi razumijevanja za sebe, pa uz brigu o izgledu, drage dame, obratite pozornost i na preventivnu brigu o zdravlju.

IN magazin gledajte od ponedjeljka do petka u 17:30 na Novoj TV, a propuštene emisije pogledajte besplatno na novatv.hr.

1/29 >> Pogledaji ovu galeriju Ella Dvornik i Charles Pearce - 1 Charles Pearce i Ella Dovrnik Ella Dvornik i Charles Pearce Ella Dvornik i Charles Pearce +24 Ella Dvornik i Charles Pearce - 3 Celebrity Charles Pearce tuži Ellu Dvornik, spore se oko nečega što im je prije dvije godine bila ogromna radost!  

1/22 >> Pogledaji ovu galeriju Joško Čagalj Jole - 4 Joško Čagalj Jole - 3 Jelena Rozga, Jole Joško Čagalj Jole - 3 +17 Joško Čagalj Jole Celebrity Jole se na društvenim mrežama pohvalio svojom kćeri koja je zbilja prava ljepotica, imao je i povod: ''Moja princeza''

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene