vječni šarmer

Gotovo godinu dana bez legendarnog Ćire Blaževića: ''Čovjek je živ dok se priča o njemu, a o Ćiri će se pričati''

1/16 >> Pogledaji ovu galeriju In Magazin: Tarik Filipović - 1 In Magazin: Tarik Filipović - 2 In Magazin: Tarik Filipović - 3 In Magazin: Tarik Filipović - 4 In Magazin: Tarik Filipović - 5 In Magazin: Tarik Filipović - 6 Miroslav Ćiro Blažević Mate Bulić i Miroslav Ćiro Blažević Hanka Paldum i Ćiro Blažević Miroslav Ćiro Blažević sa sinom - 4 +5 Miroslav Ćiro Blažević sa sinom - 2 Galerija

Prošla je gotovo godina dana otkad nas je zauvijek napustio trener svi trenera, vječni šarmer, legendarni Miroslav Ćiro Blažević. Iako smo ostali zakinuti za njegove uzrečice, komentare i savjete, Ćiro će zauvijek biti među nama. Možda je upravo zato, monodrama o njegovu životu, autorski projekt Tarika Filipovića, toliko tražen za izvođenje.

Predstava Ćiro inspirirana je, ne samo nogometnim velikanom, trenerom svih trenera Miroslavom Ćirom Blaževićem, nego i njegovim dugogodišnjim prijateljem. Tarik Filipović igrao ju je bez stanke 6 godina. Sve do 8. veljače prošle godine, kada nas je legendarni Ćiro zauvijek napustio.

''Predstava je i dalje ista, nepromijenjena, samo neke rečenice imaju veću težinu i drugačiju konotaciju. Da je Ćiro još uvijek s nama, možda bi ta predstava ono rekli bi dala je svoje nakon 200 izvedbi, nekako kao da ima neki novi početak, jednostavno ono, kao da se žele na neki način oprostiti preko kazališnih danasa od njega'', govori Tarik. 

Rođen je 10. veljače 1935. u Travniku. Odrastao je u vrlo skromnim uvjetima. Karijeru kao igrač započeo je u travničkom klubu. Trenerskom poslu okrenuo se nakon ozljede. Sve to Ćiro je isprepleo svojim osebujnim karakterom i posebnim vlastitim krilaticama. Njegov život pomno i s ljubavlju, Tarikovu autorsku monodramu pogledao je čak 7 puta:

''Sine malo ćemo sjest da ti kažem neke stvari, možda da izbaciš, reko nije problem, a on bi izbacio jedno 80 posto, pa sam mu rekao -  šta misliš da napravimo predstavu kako ti hodaš po vodi sat i pol, pa nemoj psovat pa nemoj za časnu sestru, reko svima si to ispričo...'', prisjetio se Tarik. 

I istina. Ćiro ništa nije krio ni prijateljima, a ni medijima. Njegov se životni put zaista mogao opisati onom - od trnja do zvijezda. Na ovaj kazališni komad jednake su reakcije i u regiji, ali i svijetu:

''London, Dubai, Sarajevo, Zagreb, Beograd, jednostavno ljudi, čak i ljudi koji ne znaju tko je Ćiro, to sam sad vidio na zadnjoj predstavi u Dubaiju, bilo im je jako zanimljivo a uopće ne znaju o njemu,  jednostavno im je bilo wow je li to stvarno istina'', priča Tarik.

Iako biste pomislili kako su se upoznali negdje u blizini travnjaka, pogriješili biste. Bilo je to na Tarikovu terenu – u kazalištu:

''98 prije ove Francuske legendarne, dolazili su Kerempuh, gledali su predstave, to im je donosilo sreću, tad smo se upoznali, nekako smo se prijateljili prije toga'', priča Tarik.

Danas ovom strastvenom nogometnom navijaču, nedostaju trenerovi komentari o događajima na stadionima. No ono što, među ostalim, najviše pamti, neki su od Ćirinih prijateljskih savjeta:

''Od svakog neprijatelja pokušaj napraviti poluprijatelja, pa možda i prijatelja, moguće je, pa ako i ubode, oštricu mu otupi, manje će boljet'', kaže. 

Brojnih Ćirinih savjeta sada se prisjećamo u ovom intervju života, kako Tarik započinje priču o najdražem treneru. Iako uz ovu monodramu glumi i u drugoj – ''Seks i glad'', te priprema i treću, ona ''Ćiro'' će uvijek imati posebno značenje.

''Eto sam sebi sam rekao, igrat ću predstavu u spomen na nejga i naše prijateljstvo, jer čovjek je živ dok se priča o njemu, a o Ćiri će se pričat, naša generacija uvijek'', zaključio je Tarik.

Ćiro, nedostajete…

IN magazin gledajte od ponedjeljka do petka u 17:30 na Novoj TV, a propuštene emisije pogledajte besplatno na novatv.hr.

 

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene