Bio namaz od batata i čokolade, nekome možda zvuči neobično no Diana Prpić čvrsto je vjerovala u svoj proizvod. I tako je nastala batela. Diana je nastavila stoljetnu obiteljsku tradiciju bavljenja poljoprivredom, ali na drugačiji i inovativniji način. A njezinu priču možete pogledati već ove subote u jedinstvenom projektu Nove TV i Spara Hrvatska - Startaj Hrvatska. Dio te priče podijelila je i s našom ekipom.
Malo mjesto Brežani, nedaleko od Karlovca, dom je batele. Slatki je to namaz od batata u kojem možete uživati bez grižnje savjesti. A za njezinu recepturu zaslužna je Diana Prpić.
"Uvijek se pjeva, uvijek se veseli!"
Sve je spremno za najluđi doček Nove godine uz Novu TV, evo koji sve pjevači jamče provod za pamćenje!
"Jednostavno, razmišljala sam batat sam po sebi je sladak, ima zaista i zdravstvena svojstva, pri vrhu je što se tiče lječenja i kancerogenih bolesti i svega, tako da sam povezala to sa čokoladom. Koja ono pokaži mi osobu koja ne voli čokoladu i jednostavno je došla ta ideja da napravim neki slatki namaz, tako je nastala prva moja batela, koja je tamna, jednobojna. Mama je prva probala batelu i kada mi je ona rekla i dala zeleno svjetlo i to je bilo to", ispričala je Diana.
Diana je cijeli život u poljoprivredi. Odrasla je na selu i nastavila obiteljski posao.
"Imamo dosta voća i povrća. Prvo smo počeli sa jagodama radit džemovei od prvoga dana otkad radimo džemove, htjeli smo da te naše proizvode mogu jesti sve naše dobne i zdravstvene skupine, to nam je bilo jako bitno. Tako da su svi naši proizvodi bez šećera, koji ne dižu šećer u krvi tako da smiju jesti sve zdravstvene skupine i jednostavno mi je batat bio prva i jedini uvjet da od njega napravim nešto", rekla je.
A ovaj slatki krumpir ima svoje brojne prednosti, baš kao i batela. Bogat je manganom koji pridonosi održavanju zdravlja kostiju i metabolizma te stvaranju energije.
"Batela je proizvod koji, za koji ja želim, koji mi je zbilja san da bude svakodnevna namirnica na stolu svih dobnih i zdravstvenih skupina. Zato što ona nema alergene, nije napucana sa kalorijama, nema puno masti i šećera", istaknula je Diana.
Diana je od Batele napravila jedinstven proizvod u Hrvatskoj, ali i svijetu, a Batela se ponosi brojnim certifikatima, od kojih su najvažniji "eko“, "bez glutena“ i "bez laktoze“.
"Osnovni sastojci s kojima sam krenula prvoga dana i dan danas su u bočici, samo sam morala malo pojačati što se tiče slatkoće, to recimo sam u početku profulala, ali svaka sljedeća bočica je dolazila do savršenstva", objasnila je.
Dianina najveća želja je da uspije živjeti od Batele. "Imam velike snove, ne skrivam to i zbilja bih htjela da to postane svakodnevna proizvodnja, da svaki dan zveckaju pune bočice batele, da se okreću u dvorištu šleperi, samo da ih onako ispraćujem pune sa batelom i samo neka ide", rekla je.
Kako je Diana došla do ideje o Bateli, zanimljivom spoju batata i čokolade, kako je tekao njezin put od studija prava do poljoprivrede na obiteljskom imanju, tko joj je uvijek bio najveća potpora, a na koje je sve nedoumice i probleme nailazila na svojem poduzetničkom usponu sve do ulaska u ''Startaj Hrvatska'' te kako joj se promijenio život zbog nevjerojatne prilike koja joj je ovim projektom dana, saznat ćemo u emisiji u subotu u 18:15 na Novoj TV.
IN magazin gledajte od ponedjeljka do petka u 17:30 na Novoj TV, a propuštene emisije pogledajte besplatno na novatv.hr.