Povratak Brda filmova

Otvoren. 20 Motovun Film Festival: Publiku čeka 125 filmova

showbuzz showbuzz Foto: DNEVNIK.hr

Kratkom svečanošću otvaranja te filmom "Počasni građanin" Mariana Cohna i Gastona Duprata u utorak navečer je na motovunskom trgu počeo 20. jubilarni Motovun Film Festival (MFF) koji u ovogodišnjem izdanju donosi osamnaest filmova u glavnome programu s pričama koje sežu od gruzijskih vrleti, argentinske provincije, francuskoga visokog društva do šuma Bugarske i motovunskoga brda.

Film "Počasni građanin" jedan je od najuspješnijih argentinskih filmova prošle godine, a riječ je o komediji o umjetnosti, slavi i malomišćanskoj zavisti.

Pogledaj i ovo showbuzz MOTOVUN FILM FESTIVAL U četvrtak u Laubi počinje završnica Motovunskog putujućeg kina

Obraćajući se brojnoj publici istarski župan Valter Flego istaknuo je kako motovunski festival i nakon dvadeset godina ima nadaren i mladenački duh te ga zato mladi vrlo rado posjećuju.

Svi filmovi u glavnome programu, s izuzetkom jednoga domaćeg, hrvatske su premijere. Među njima je i nemali broj onih koji su bili hitovi sezone u svojim zemljama. To su, primjerice, španjolski krimić "Gnjev mirnog čovjeka" Raula Arevala koji je u Španjolskoj osvojio najvažnije domaće nagrade, te film "Aritmija" jednoga od najintrigantnijih ruskih redatelja današnjice Borisa Hlebnikova.

Prvi put na festivalu bit će prikazan i igrani film koji je dijelom ondje i snimljen - "Kratki izlet" Igora Bezinovića, koji je na nedavno završenom 64. Pulskom filmskom festivalu nagrađen Velikom Zlatnom Arenom za najbolji film. Osim toga, svjetsku premijeru imat će film "Glasnije od oružja" Miroslava Sikavice o hrvatskim domoljubnim pjesmama iz vremena Domovinskog rata, dokumentarac u produkciji Factuma.

Po riječima direktora Motovun film festivala Igora Mirkovića, "mediteransku istarsku klimu rashladit će filmski povjetarac sa sjevera koji donosi ovogodišnja zemlja partner - Island".

"U posebnom programu naziva Istrand, ove godine prikazat će se presjek svih važnijih islandskih filmova, a na Brdo filmova popet će se brojni gosti iz te zemlje, redatelji, glumci i glazbenici", naglasio je Mirković.

Ovogodišnji jubilarni Motovun film festival završava u subotu, 29. srpnja, a u tih pet dana bit će na raznim lokacijama prikazano 125 filmova. (HINA)

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene