Kontroverzni redatelj

Oženio se sestrom bivše djevojke, a onda se dogodila tragedija čiji su detalji i danas pravi misterij

Peter Bogdanovich i Cybill Shepherd - 1 Peter Bogdanovich i Cybill Shepherd - 1 Profimedia 1/32 >> Pogledaji ovu galeriju Peter Bogdanovich - 1 Peter Bogdanovich - 2 Peter Bogdanovich - 3 Peter Bogdanovich - 4 Peter Bogdanovich - 5 Peter Bogdanovich - 6 Peter Bogdanovich - 7 Peter Bogdanovich - 8 Cybill Shepherd - 1 Cybill Shepherd - 3 +21 Cybill Shepherd - 5 Galerija

Redatelj Peter Bogdanovich bio je jedan od prvih ljudi u Hollywoodu koji je svojim ljubavnim životom stvarao kontroverze, a priča o njegovoj supruzi i događajima koji su prethodili braku i danas zvuči kao filmski scenarij.

Legendarni američki redatelj srpskih korijena Peter Bogdanovich sin je Srbina Borislava Bogdanovića i Herme, koja je potjecala iz austrijsko-židovske obitelji.

Rodio se u Kingstonu, u koji su se njegovi roditelji preselili bježeći od nacista, i to neposredno prije njegova rođenja. Nevjerojatan talent i blistava inteligencija doveli su ga do holivudskog vrha filmske scene, a popularnost i šarm pretvorili su ga u miljenika žena sredinom prošlog stoljeća.

Iako je u mladim danima bio smireniji muškarac te imao ženu i djecu, nakon razvoda s prvom suprugom postao je pravi zavodnik. Imao je šansu osvojiti mnoge holivudske ljepotice, a među tim ženama bila je i Dorothy Stratten, Playboyeva zečica u čijem je zagrljaju završio nakon raskida sa Cybill Shepherd. No upravo ta veza u životu mu je donijela samo nevolje.

Mnogi su zavidjeli Peteru na vezi s mlađahnom i vrlo atraktivnom Dorothy, ali za jednog je muškarca njezina opčinjenost Bogdanovichem bila neprihvatljiva. Radilo se o njezinu suprugu Paulu Snideru, koji je, kako bi nabavio dokaze da ga žena vara, unajmio privatnog detektiva i naredio mu da je prati.

Nakon što joj je prikupio dokaze o preljubu, ona je zatražila razvod, a potom se dogodila tragedija. On se s razvodom nije mirio pa je zatražio da razgovaraju u njezinoj kući, u kojoj ju je tog kobnog 14. kolovoza 1980. ubio. Policija je nekoliko sati kasnije pronašla tijelo 20-godišnje Dorothy Stratten, kao i tijelo Paula Snidera.

Da bi priča bila još zanimljivija, Dorothy je bila rođena sestra žene kojom se osam godina nakon tragedije oženio Bogdanovich, Louise Stratten.

Dorothy se tijekom snimanja filma "Svi su se smijali" zbližila s Bogdanovichem, postala je njegova muza i ljubavnica, a vijest da se Peter samo nekoliko godina kasnije, točnije 1988., oženio sestrom Dorothy Stratten bila je veliki šok za Hollywood.

Njegovi odvjetnici priopćili su da se tada 49-godišnji Bogdanovich oženio 29 godina mlađom Louise u Vancouveru. Plan je bio da se njihovo crkveno vjenčanje održi na proljeće te godine u Los Angelesu, ali je brak ranije sklopljen u Kanadi da bi nevjesta koja je bila državljanka Kanade mogla sa suprugom živjeti u Los Angelesu.

Samo vjenčanje bilo je skandalozno. Ulje na vatru dolila je i Louiseina majka, koja je tada pred vratima obiteljske kuće izjavila: "Plakala sam ranije, plačem i sada jer sam izgubila drugu kćer".

Louise i Peter rijetko su se pojavljivali u javnosti. Pratio ih je glas da je njihov brak farsa, ali njihov odnos nije zadesio nijedan skandal. I tako do razvoda 2001. godine.

Njihov brak i danas se smatra jednim od najkontroverznijih u povijesti, a veliki misterij ostala je i smrt Dorothy Stratten, o kojoj je u knjizi "Ubojstvo jednoroga: Dorothy Stratten, 1960-1980" pisao i sam Peter. Vlasnika Playoya Hugha Hefnera optužio je da je u velikoj mjeri bio kriv za njezinu smrt.

Dorothy se s Hefnerom često družila, a u cijelu priču bio je uključen i njegov kolega.

Louise je čak tužila osnivača Playboya Burla Eldrigdea, koji je kratko bio u braku s njezinom majkom, za klevete usmjerene prema Peteru. Naime, Hefner i Burl optužili su Petera da je na snimanju filma ''Zvijezda 80-ih'' pokušao namamiti Louise, koja je tada imala samo 13 godina. Film je izišao 1983., a Louise se za Petera udala 1988., u dobi od 20 godina.

Bogdanovich je preminuo 2022. godine u 83. godini, a iza njega su ostale dvije kćeri, Sashy i Antonia, koje je dobio u braku s Polly Platt od 1962. do 1971. godine.

1/28 >> Pogledaji ovu galeriju Tatjana Dragović i Goran Ivanišević Goran Ivanišević, Tatjana Dragović Goran Ivanišević, Tatjana Dragović Goran Ivanišević i Tatjana Dragović - 1 +23 Goran Ivanišević i Tatjana Dragović - 2 Celebrity Neočekivani obrat u slučaju Gorana Ivaniševića i Tatjane Dragović, priča je dobila novi nastavak!

1/30 >> Pogledaji ovu galeriju Vlatka Pokos - 2 Vlatka Pokos - 1 Vlatka Pokos - 2 Vlatka Pokos - 3 +25 Vlatka Pokos - 1 Celebrity Vlatka Pokos otišla iz Hrvatske pa ipak objavila novost koju nitko nije očekivao: "Ma bravo!"

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene