Posebna žena

Sa samo 14 godina glumila je prostitutku, osvojila je bivšeg seks-simbola, a onda priznala da voli žene!

Jodie Foster Jodie Foster Profimedia 1/4 >> Pogledaji ovu galeriju Jodie Foster - 1 Jodie Foster - 2 Jodie Foster - 3 +0 Jodie Foster Galerija

Jodie Foster jedna je od najpoznatijih i najuspješnijih glumica koja iza sebe ima više od 50 snimljenih uloga, a osim glumačkog, vodi i zanimljiv privatni život.

Holivudska glumica Jodie Foster glumom se bavi od djetinjstva, no svjetsku joj slavu i karijeru obilježila ulogu u kultnom trileru "Kada jaganjci utihnu", a u kojem je glumila s legendarnim Anthonyjem Hopkinsom.

Pogledaj i ovo Djetinjstvo na filmskim setovima - 1 veliki snovi traže i velika odricanja Djetinjstvo na filmskim setovima: Evo kako izgleda život glumaca koji su startali kao djeca, ne nose se svi s teretom slave jednako uspješno

Pravo ime danas 60-godišnje Jodie je Alicia Christian Foster, a rodila se kao najmlađe od četvoro djece filmske producentice Evelyn Brandy Foster i zračnog pukovnika Luciusa Fishera Fostera III, no od malih nogo život joj nije bio nimalo lak. Glumičin otac potjecao je iz bogate obitelji, a napustio je njenu majku, dvije sestre i brata samo nekoliko mjeseci prije nego što se Jodie rodila, zbog čega s njim nikad nije uspostavila normalan odnos.

O Jodie, njezinima sestrama i bratu majke se sama brinula, a bila je zaslužna i za to što je najmlađu kćer poslala u međunarodnu cijenjenu školu "Lycée français de Los Angeles" koju je završila kao najbolja u svojoj generaciji. Nakon toga je upisala studij književnosti na Sveučilištu Yale na kojem je ostvarila zavidni uspjeh, a danas je često svrstavaju u najpametnije slavne ličnosti s kvocijentom inteligencije 132.

Jodie je u svijet glume zakoračila sa samo tri godine kada se pojavila u televizijskoj reklami, sa 14 godina je već glumila prostitutku u filmu "Taxi Driver", a do danas je ostvarila više od 50 uloga. Debitantsku ulogu snimila je 1968. u seriji "Mayberry R.F.D."., no kako smo spomenuli na početku, gledatelji je najviše pamti po ulozi agentice Clarice u filmu "Kad jaganjci utihnu" koja joj je donijela Oscara u kategoriji najbolje glavne glumice.

Iako je osvojila prestižnu nagradu, Jodie nije bila prvi izbor za taj film. Naime, redatelj Jonathan Demme htio je angažirati Michelle Pfeiffer, no ona je odbila zaigrati u tom filmu jer joj se činio premračan i nije se ugodno osjećala kada je saznala o čemu se radi. Deeme ni nakon toga nije htio Foster objasnivši da mu smeta njezin bostonski naglasak koji je zamijetio u filmu "Optužena", za koji je 1989. godine dobila Oscar. No glumica je bila uporna i susrela se s njime dvaput te ga je uspjela uvjeriti da joj pruži priliku.

Jodie ne voli baš govoriti o privatnom životu, a svojedobno je otkrila neke zastrašujuće detalje iz tinejdžerskih dana.

"Imala sam samo 14 godina. Četrnaest! Producent me je pozvao u kuću njegovog prijatelja da tamo provedemo vikend. Naravno, otišla sam tamo s mamom. I kada je mama u jednom trenutku izašla obaviti nešto u gradu, taj tip je rekao da skinem jaknu i okrenem se k njemu, da pogleda moje tijelo. I znate li šta se poslije toga dogodilo? Sve sam ispričala mom agentu, koji je otišao u kancelariju tog producenta i bez riječi ga udario šakom u lice i nokautirao ga", ispričala je glumica.

2013. godine je na dodjeli Zlatnih globusa otkrila da je homoseksualka, a godinu dana kasnije udala se za redateljicu Alexandru Hedison s kojom je i danas u sretnom braku. S bivšom dugogodišnjom partnericom Cydney Bernard je posvojila sinove Kita i Charlesa, ljubila je i komičarku i voditeljicu Ellen DeGeneres.

No kroz Jodien ljubavni život prolazili su i slavni muškarci, među kojima je bio i Russell Crowe s kojim je u vezi bila od 1999. do 2000. godine.

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene