Startaj Hrvatska!

Upoznajte mladog poljoprivrednika koji je u srcu Slavonije zasadio konoplju, zanimljivo je kako je došao do ideje!

1/4 >> Pogledaji ovu galeriju Zvonimir Kalić, kandidat u showu Startaj Hrvatska - 3 Zvonimir Kalić, kandidat u showu Startaj Hrvatska - 2 Zvonimir Kalić, kandidat u showu Startaj Hrvatska - 1 +0 Zvonimir Kalić sa svojim uljem Croaticanna Galerija

Zvonimir Kalić mladi je poljoprivrednik novog doba. U srcu Slavonije on je zasadio industrijsku konoplju, od koje radi i ulje. Do ideje je došao kako bi pomogao osobi koju voli. Njegovu privatnu i poduzetničku priču donosi ovotjedna emisija projekta Spara Hrvatska i Nove TV, Startaj Hrvatska.

Velika ljubav prema poljoprivredi i blagodatima koje priroda može dati, ali i bolest djeda, bile su inspiracija Zvonimiru i njegovoj obitelji posijati industrijsku konoplju u srcu Slavonije.

''Dida se razbolio, dida je taj koji je imao zemlju i dida je taj koji je obrađivao s bakom zemlju. Mi smo se bavili s privatnim biznisom. Nažalost došla je ta nekakva kriza ekonomska u toj maloprodaji autodijelova i dida se teško razbolio. Sve se nekako potrefilo paralelno. Da bi na kraju doktori digli od njega ruke, taj galopirajući tumor je ostavio trag i rekli su pripremite se na najgore'', priča Zvonimir Kalić. 

Pogledaj i ovo Svjetlana i Lovro Lenac, Startaj Hrvatska - 4 Startaj Hrvatska! Tradicionalni rezanci od sušene buče iz Hrvatske Kostajnice: ''Mi skroz vjerujemo u ovaj proizvod!''

Kalići su shvatili da im je nadohvat ruke pravo malo blago koje su dotad nekako uzimali zdravo za gotovo. I tako je počela proizvodnja BIO ulja od konoplje Croaticanna, koje nastaje hladnim prešanjem sjemena konoplje.

''Da bi se na kraju onda uvjerili, ma nećemo ići van, nećemo ostavljati Lijepu našu, baš ćemo živjeti tu u Slavoniji, borit ćemo se za sebe, idemo iz početka, idemo opet od nekakve nule. Ja sam završio fakultet i usmjerio sam se punom snagom u tu konoplju, u tu kompletnu proizvodnju i eto napravili smo taj plasman od polja do stola'', priča Zvonimir. 

Prije toga o konoplji nisu znali gotovo ništa. A i susjedi oko njih bili su iznenađeni njihovim odabirom.

''Mi smo svu onu količinu zemlje koju smo imali svih 8 i pol hektara u tom trenutku, kompletno usmjerili u proizvodnju konoplje. A ništa guglaš, tražiš, čitaš preko interneta, danas se svim tim služimo i onda na kraju krajeva smo se nekako educirali u tom početnom koraku. Naravno svaka godina je zasebna, svaka godina je škola za sebe i svake godine nešto novo naučimo'', kaže. 

Konoplja je jedna od najstarijih biljaka koju su ljudi upotrebljavali u brojne svrhe.

''Benefiti konopljina ulja je da je bogato sa omegom 3, omegom 6, ima čak i omege 9. Sadrži 20 zasićenih aminokiselina, uz visoku vrijednost vitamina i minerala, dakle ona je stvarno toliko zdrava, toliko bogata, odnosno pogodna je za ljudsko zdravlje, u smislu da dobro očisti organizam od određenih toksina, bakterija, parazita'', objasnio je Zvonimir. 

Zahvaljujući svojem jedinstvenom sastavu, ulje djeluje blagotvorno na tijelo te pomaže u uspostavljanju ravnoteže u organizmu.

''Ulje konoplje se može koristiti na način da se dodaje u prehranu, u tipa salate, smoothie, marinade, tjestenine, umake i sl. Ali po meni jako je zdravo to ulje piti kao i ostala ulja poput maslinovog i bučinog ulja. Zdravo ga je popit na žlicu recimo dnevno, ovako čisto radi preventive'', kaže. 

Nakon svega trebao im je dodatni vjetar u leđa koji su odlučili potražiti u projektu Spara Hrvatska i Nove TV - Startaj Hrvatska. A Croaticanna konopljino ulje tako se našlo na plavim policama.

''Zapravo sam bio ono, jako, jako iznenađen i sretan, najiskrenije. Zato što ući od tolike količine mladih poduzetnika iz cijele Hrvatske, ući u jedan mali uži krug od svega osmerko kandidata je meni veliki, veliki uspjeh i pokazatelj da sve ovo što sam sad godinama radio ipak evo rađaju se plodovi i rezultati'', kaže. 

Kako je izgledao njihov put od ideje do polica velikog trgovačkog lanca, doznajte u novoj emisiji Startaj Hrvatska, ove nedjelje u 18:15 na Novoj TV!

IN magazin gledajte od ponedjeljka do petka u 17:30 na Novoj TV, a propuštene emisije pogledajte besplatno na novatv.hr.

1/8 >> Pogledaji ovu galeriju Lidija Pintarić i Mate Mišo Kovač - 3 Lidija Pintarić i Mate Mišo Kovač - 2 Lidija Pintarić i Mate Mišo Kovač - 1 Lidija Pintarić i Mate Mišo Kovač - 2 +3 Lidija Pintarić i Mate Mišo Kovač - 1 Celebrity Mišo Kovač hitno hospitaliziran u splitskoj bolnici, vijest je potvrdila njegova supruga: "Ne mogu pričati, nisam dobro"

 

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene