Njen životni lijek

S fotoaparatom u ruci i u 94. godini: Velikih sedam desetljeća karijere legendarne Slavke Pavić

1/4 >> Pogledaji ovu galeriju Slavka Pavić - 1 Slavka Pavić - 2 Slavka Pavić - 3 +0 Slavka Pavić - 4 Galerija

"Samo hodam, gledam i fotografiram. I tako već 7 desetljeća" - govori vedra i nasmijana Slavka Pavić, koja u ovoj filozofiji vidi životni lijek. Fotografkinja, iza koje su brojne nagrade i izložbe, a kojoj ni u 94. godini ne nedostaje elana i duha. Još uvijek ima fotoaparat uz sebe jer svijet je u njezinim očima vrijedan divljenja. U razgovoru za In magazin prisjetila se svojih početaka, kada nije bilo uobičajeno da se žena uhvati ovog poziva.

Svaka fotografija legendarne Slavke Pavić ima svoju duboku i vrijednu priču. A gotovo svaki motiv koji zapazi hodajući, zaslužuje biti zabilježen jer svijet je vrijedan gledanja i uživanja. Za svaki svoj crno-bijeli zapis, ova 93-godišnjakinja dobro pamti kako je nastao.

Njezina fotografska karijera traje zavidnih 70 godina, a u ovu se umjetnost zaljubila zahvaljujući pokojnom suprugu, velikom fotografu Milanu Paviću. Njihov susret na željezničkom kolodvoru promijenio je smjer njezina života.

''Ja čekam, čekam i dolazi jedan čovjek. Nosi ruskak, i dođe do mene, idete u Daruvar? Da, sad treba doći kompozicija. Ja bih vas molio da mi pričuvate stvari, a ja ću ići tražiti mjesto, pokazat se na prozoru pa ćemo se smjestiti'', prisjetila se Slavka. 

Sve drugo je povijest. Rodila se ljubav za cijeli život, zbog koje je i odustala od Ekonomskog fakulteta, a uhvatila se toliko joj zanimljivog fotoaparata.

I danas gospođa Slavka i dalje baš uvijek ima fotoaparat uz sebe. Kako kaže, nikad ne znaš što ili tko će se naći pred tobom, a uz njega si i uvijek u dobrom društvu.

Uz drage ljude poput Joška, koji joj je već godinama muza, Slavka, koja je nedavno imala svoju izložbu u Galeriji Kranjčar, a povodom velike obljetnice, oduvijek je voljela fotografirati i stabla.

''Ima neke snage, ponosa u stablu. S čim se on sve bori. O tome treba raditi brigu i poštovanje,  to ja radim. Vidi kak se hvalim'', našalila se. 

Kako bi nastala fotografija vrijedna brojnih pogleda, Slavka je bila spremna riskirati opasnost, ali i pobijediti vlastiti strah. Tako i za fotografiju, nastalu sa zvonika crkve u Velom Lošinju.

''Ja se penjem, dođem gore. naluknem se i drhturim od uzbuđenja. Kako ću natrag? Ja gledam, ovo je predivno'', govori. 

Zahvaljujući svojem životnom pozivu, ova vedra dama, zaljubljena u život, proputovala je cijelu bivšu državu. Ona i Milan do krova su napunili svojeg Fiću i živjeli punim plućima.

''Meni je Jugoslavija atelje,a sunce mi je reflektor'', kaže. 

Svladala je Slavka i digitalnu fotografiju. Ipak joj je draži nekadašnji rad, kada fotografije nisu bile toliko obrađene i čiste. No to je neće obeshrabriti u želji da i dalje hoda, gleda i fotografira te sanja o zagrebačkom muzeju fotografija.

IN magazin gledajte od ponedjeljka do petka u 17:30 na Novoj TV, a propuštene emisije pogledajte besplatno na novatv.hr.

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene